+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csak fakivágással készülhet új járda?
2022. szeptember 16. péntek 10:37 - Cserszegtomaj
Csak fakivágással készülhet új járda?
Tiltakoznak a lakók Cserszegtomajon a tervezett fakivágások miatt. A Rezi úton felújítandó járda miatt akar az önkormányzat kivágni több fát. Az érintettek kifogásolják, hogy a felújítással kapcsolatban senki nem kereste meg őket. A lakók javaslata, hogy úgy újítsák fel a járdát, hogy a fák is megmaradjanak.

A cserszegtomaji önkormányzat pályázati támogatást nyert a Rezi út nyugati oldalán lévő 250 méteres járdaszakasz felújítására. A polgármester szerint ehhez ki kell vágni négy fát. Az utcában lakók tiltakoznak, nem akarják, hogy az általuk ültetett, egészséges fákat kivágják.

Az ügyben lakossági fórumot hívtak össze. A fakivágás ellen tiltakozók elmondták, hogy szeretnék a járdafelújítást, de a fák kivágása nélkül. Felkértek egy minősített faápoló mérnököt, aki szerint kézi járdabontással,  humuszos földfeltöltéssel és vízáteresztő burkolattal ez megvalósulhatna.

Elekes István polgármester elmondta, hogy a pályázati anyagban aszfaltburkolat szerepel, ezért csak azzal lehet felújítani a járdát. Az általuk megbízott kivitelező csak a fák kivágásával vállal garanciát a munkáért, mert a felnőtt gyökerek tönkre teszik az új járdát is.

„Év végéig ennek el kell készülni. Ha nem készül el év végéig ez a pályázat, úgy döntünk, hogy nem készítjük el ezt az utat, akkor vissza kell fizetnünk a pályázati forrást” - mondta a polgármester. 

A lakók szerint azonban nincs a pályázatban olyan kötelezettség, hogy ki kell vágni a fákat.

„Azért sántít, amit állítasz Polgármester Úr, mert a tervező úgy tervezte meg, a pályázatot úgy nyertétek meg a tervező anyagával, hogy fakivágást nem javasolt, nincs a tervben” - mondta egy érintett lakó, Bartha Gábor. 

A fákat még ebben a hónapban kivágatná az önkormányzat. A kivitelező már meg is jelölte az erre a sorsra szánt egyedeket.

Marton-Bartha Mirella: „Óriási balgaságnak tartjuk a fakivágást, főleg egészséges, közel 30 éves fákról beszélve, amik árnyékot adnak, oxigént adnak, port kötnek meg és egyáltalán a lételemünk és a jövőnk. A megoldást és a lehetőségeket kerestük. most nem nagy sikerrel zárjuk ezt az utcafórumot.”

A polgármester leszögezte, a járdafelújítás a pályázati forrásból csak fakivágással történhet meg. Arra kérte az érintett lakosokat, hogy e-mailben jelezzék, hogy szeretnék hogy elkészüljön a járda, vagy sem. Szerettük volna megkérdezni Elekes Istvánt, hogyan hozzák meg majd a döntést és lát-e lehetőséget a megegyezésre a tiltakozó lakókkal, de nem akart televíziónknak nyilatkozni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár