+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csúcstechnológiával zajlanak a kutatások a Georgikonon
2022. szeptember 15. csütörtök 17:16 - Keszthely
Csúcstechnológiával zajlanak a kutatások a Georgikonon
902,37 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert fejlesztésre a Georgikon. A projekt 2016-ban kezdődött, most zárul le. Többek között a burgonyatároló felújítására, klímaházra és eszközpark fejlesztésre tudták a forrást fordítani. Az itt zajló kutatásokon nemzetközileg is fontos eredmények születnek.

A Microarray nevű készülék segítségével növényi mintákat tudnak vizsgálni. A molekuláris markerek felderítése mellett genetikai térképek szerkesztésére is alkalmas. A projektből összesen 46 darab laboratóriumi műszert, kutatás-fejlesztési eszközt és berendezést tudtak megvásárolni. Több nagy értékű gép a csúcstechnológiai színvonalat képviseli. Az élettudományi kutatások főként molekuláris genetikára irányulnak, ebben most még erősebb lett a Georgikon.

„Ezekből az adatokból olyan értékes információkat szűrünk le, amelyek segíthetnek például új növényfajták minél gyorsabb nemesítésében. Sőt, akár el tudunk jutni a precíziós nemesítésig, amikor olyan finoman tudjuk definiálni az egyes tulajdonságokat, amelyekről a hagyományos technológiákkal a nemesítők pillanatnyilag nem is álmodhatnak.” - osztotta meg Dr. Tallér János a MATE Genetikai és Biotechnológia Intézet egyetemi tanára.

A projekt bemutatásán elhangzott, a fejlesztések hozzájárulnak a kertészeti-, szántóföldi növénytermesztési és a növénynemesítés magas szintű genetikai kutatásához. A laboreszközök mellett felépült az 1000 tonna tárolókapacitású Burgonyatároló épület, valamint a klímaház. Ennek segítségével szélsőséges időjárási körülményeket tudnak előidézni, így tudnak tesztelni. A fejlesztések azért is fontosak, mert mindig naprakésznek kell lenni a kutatások tekintetében is.

„Minden fejlesztés nagyon szükséges napjainkban, hiszen versenyképesnek kell lenni a tudományban, a hallgatókért, az oktatás színvonalát akarjuk emelni. Kínálkozott egy olyan lehetőség, amivel éltünk. És sikerült egy olyan pályázatot összeállítanunk, ami támogatást is nyert.” - mondta el Dr. Tóth  Zoltán a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézet egyetemi docense.

A célkitűzések között nem csak a nemzetközi hálózatosodás szerepelt, hanem az, hogy az oktatásban is használják. Az eszközökkel az egyetem hallgatói a gyakorlati képzéseken is megismerkedhetnek, szakdolgozatokhoz pedig a szükséges méréseket ezeken elvégezhetik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus