+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Látogatható a Kotsy-vízimalom
2022. szeptember 7. szerda 17:06 - Zalaszántó
Látogatható a Kotsy-vízimalom
Újra látogatható a Kotsy-vízimalom. A páratlan környezetben található ipartörténeti bemutatóhely felújítás miatt 2017-től nem fogadott látogatókat. Közel 10 milliós uniós támogatás tette lehetővé a malomépület és a hozzátartozó eszközök megújítását.

Zalaszántón, az egykori tulajdonos, Kotsy Nándor  nevét viselő vízimalom az 1960-as évektől üzemen kívül állt. 2000-ben megvásárolta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.  Mint ipartörténeti látogatóhely 2005 óta fogadta a látogatókat egészen 2017-ig. Akkorra derültek ki  a 40-es 50-es évek kivitelezési hibái, amelyek nem kerültek felújításra. az elmúlt több mint 70 évben.

"Szükségessé vált a belső tereknek a felújítása. Amik elkoptak, amik elhasználódtak, azoknak a felújítása. Illetve a különböző felszín alatti beázások nyomainak az eltüntetése és a megakadályozása, hogy a későbbiek során ne ázzon be újra az épületnek a bemutató tere, ahol a látogatókat fogadjuk és ahol bemutatjuk ezeket a gépeket. Ennek érdekében egy uniós forrás segítségével sikerült 2021-ben elvégezni az összes felújítási munkát."- mondta el Sinka Gábor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezuetője.

Farkas Kornél molnár. Tárlatvezetőként  hűen mutatja  meg az egykor  mezőgazdasági termékek darálására, őrlésére  szolgáló malomban a gabona útját, A malom gépezetének működéséhez a vízienergiát használták fel, amit egy folyamatosan működő malomkerék biztosított. A Kotsy malomban a vízikerék az épületben található.

"Egy felújított,fölülcsapott vízikereket láthatunk itt. Belülre helyezte el a vízikereket, hogy nyáron ne süsse a nap és télen ne legyen kitéve a fagynak. Ennek a vízikeréknek az a feladata, hogy meghajtja a malmi berendezéseket.Azért fölülcsapott vízikerék, mert a kanalakba belefolyik a víz és a kanalat, ahogy a súly is nyomja lefelé beindul a vízikerék."- mondta Farkas Kornél tárlatvezető.

A malomépületben számos használati régi tárgy kapcsolódik a malom történetéhez, működéséhez.. Fotók, bárcanaplók szemléltetik a molnárok munkáját. Az egykori romos épület mára felújított fogadóépülete is sok látványt, érdekességet kínál. Épített modellen is látható a malom működése.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár