+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Teljeskörűen megújult a türjei templom
2022. augusztus 22. hétfő 18:26 - Türje
Teljeskörűen megújult a türjei templom
Újraszentelték a türjei templomot. A premontrei prépostsági templom az elmúlt években teljesen megújult. A felújítás során régészeti feltárást is végeztek, megújult az orgona és a padozat és helyreállították a freskókat és a falfestményeket. Az Áprád-kori épület megújításában kiemelkedő szerepet vállalt a premontrei rend.

Dr. Udvardy György a templom előtt köszöntötte az egybegyűlteket. Az egyházi vezetők és koncelebráló papok énekszóval vonultak a felújított oltárhoz. Az eseményen nem csak hazai, hanem külföldi premontrei szerzetesek és más rendek elöljárói is részt vettek. Az újraszentelésen jelen volt Varga Judit igazságügyi miniszter is.

„Európa ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít. Mi viszont úgy hisszük, hogy Európát keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig azok a hagyományos közösségek, amelyek a nemzetek, a családok és a történelmi egyházak. Számunkra a hazaszeretet, a gyermekét nevelő anya és apa, a tetteinket vezérlő erkölcsi iránytű nem a múlt, hanem Európa jövőjének a záloga.” - mondta az ünnepségen az igazságyügy miniszter.

A türjei templom felújítása 2016-ban kezdődött. A magyar állam 1 milliárd 670 millió forinttal támogatta a beruházást. Az épület ritka példája az Árpád-kori téglatemplomoknak. A monostort valószínűsíthetően a 13. század első felében készítették a premontreieknek. A rend 1703-ban kapta vissza a templomot, ezután készültek a freskók és a mellékoltárok. Az elmúlt 6 évben a templom teljeskörű rehabilitációjára került sor.

„Templomot szentelni vagy újraszentelni az egy nagyon jelentős dolog, ráadásul egy olyan templomot, mint a türjei, hiszen jól tudjuk, hogy a premontrei szerzetes rend a mi választókerületünkben különösen aktív. Mind Türjén, mind pedig Keszthelyen aktívan jelen van régóta, és a jelenben is hála a Jóistennek. Tudjuk azt, hogy Keszthelyen is intézményfenntartó, és részt vesz a városnak és a térségnek mind a lelki, mind pedig a közösségi életében.” - tájékoztatott Nagy Bálint, beruházásokért felelős államtitkár.

A szertartás részeként Szent Norbert ereklyéjét helyezték el az oltárban, majd krizmával megkenték annak közepét és négy sarkát. Ezután a premontrei elöljárók a templom falait és pilléreit kenték meg a felszentelési keresztek helyén. A felújítás éveiben több cég és magánszemély is segítette a munkát, de azért is többen tettek, hogy a projekt megvalósulhasson.

„Talán ez volt az egyik legfontosabb dolog, amit az egyházi műemlékek kapcsán az elmúlt időszakban végre kellett hajtani. 2016-ban itt voltunk már, és a türjei templom nagyon rossz állapotban volt. ’18-ban elkezdték a restaurálását, és vártuk ezt a napot. Én itt voltam korábban, amikor kész volt, de a felszentelést, az újraszentelést nyilván egy ilyen ünnepi alkalomra időzítették, amikor minden készen van.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az oltár ünnepélyes megterítése után kapcsolták fel a templom fényeit. A szentmisén a Strahovi Premontrei Apátság szerzeteseinek kórusa középkori dallamokat énekelt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus