Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Teljeskörűen megújult a türjei templom
2022. aug. 22. hétfő | Türje
Teljeskörűen megújult a türjei templom
Újraszentelték a türjei templomot. A premontrei prépostsági templom az elmúlt években teljesen megújult. A felújítás során régészeti feltárást is végeztek, megújult az orgona és a padozat és helyreállították a freskókat és a falfestményeket. Az Áprád-kori épület megújításában kiemelkedő szerepet vállalt a premontrei rend.

Dr. Udvardy György a templom előtt köszöntötte az egybegyűlteket. Az egyházi vezetők és koncelebráló papok énekszóval vonultak a felújított oltárhoz. Az eseményen nem csak hazai, hanem külföldi premontrei szerzetesek és más rendek elöljárói is részt vettek. Az újraszentelésen jelen volt Varga Judit igazságügyi miniszter is.

„Európa ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít. Mi viszont úgy hisszük, hogy Európát keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig azok a hagyományos közösségek, amelyek a nemzetek, a családok és a történelmi egyházak. Számunkra a hazaszeretet, a gyermekét nevelő anya és apa, a tetteinket vezérlő erkölcsi iránytű nem a múlt, hanem Európa jövőjének a záloga.” - mondta az ünnepségen az igazságyügy miniszter.

A türjei templom felújítása 2016-ban kezdődött. A magyar állam 1 milliárd 670 millió forinttal támogatta a beruházást. Az épület ritka példája az Árpád-kori téglatemplomoknak. A monostort valószínűsíthetően a 13. század első felében készítették a premontreieknek. A rend 1703-ban kapta vissza a templomot, ezután készültek a freskók és a mellékoltárok. Az elmúlt 6 évben a templom teljeskörű rehabilitációjára került sor.

„Templomot szentelni vagy újraszentelni az egy nagyon jelentős dolog, ráadásul egy olyan templomot, mint a türjei, hiszen jól tudjuk, hogy a premontrei szerzetes rend a mi választókerületünkben különösen aktív. Mind Türjén, mind pedig Keszthelyen aktívan jelen van régóta, és a jelenben is hála a Jóistennek. Tudjuk azt, hogy Keszthelyen is intézményfenntartó, és részt vesz a városnak és a térségnek mind a lelki, mind pedig a közösségi életében.” - tájékoztatott Nagy Bálint, beruházásokért felelős államtitkár.

A szertartás részeként Szent Norbert ereklyéjét helyezték el az oltárban, majd krizmával megkenték annak közepét és négy sarkát. Ezután a premontrei elöljárók a templom falait és pilléreit kenték meg a felszentelési keresztek helyén. A felújítás éveiben több cég és magánszemély is segítette a munkát, de azért is többen tettek, hogy a projekt megvalósulhasson.

„Talán ez volt az egyik legfontosabb dolog, amit az egyházi műemlékek kapcsán az elmúlt időszakban végre kellett hajtani. 2016-ban itt voltunk már, és a türjei templom nagyon rossz állapotban volt. ’18-ban elkezdték a restaurálását, és vártuk ezt a napot. Én itt voltam korábban, amikor kész volt, de a felszentelést, az újraszentelést nyilván egy ilyen ünnepi alkalomra időzítették, amikor minden készen van.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az oltár ünnepélyes megterítése után kapcsolták fel a templom fényeit. A szentmisén a Strahovi Premontrei Apátság szerzeteseinek kórusa középkori dallamokat énekelt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:32 | Keszthely
Szent Erzsébetről és az Árpád-házi szentekről emlékezett meg a KÉSZ helyi csoportja.
| 2023. okt. 31. kedd 16:38 | Vindornyafok
A hétvégén tartották a templom 30 éves jubileumát és az elszármazottak találkozóját.
| 2023. okt. 9. hétfő 19:10 | Keszthely
Ősbemutatóval is ünnepelték a Szűzanyát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.