+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Traktorok, gőzgépek, malmok
2022. augusztus 15. hétfő 16:23 - Keszthely
Traktorok, gőzgépek, malmok
Ismét működésbe léptek a Fowler-féle gőzgépek a Majorbéli Géptalálkozón. Az Európában is egyedülálló masinákra ez úttal fel is lehetett ülni. Emellett traktorok és egyéb mezőgazdasági járművek is bemutatkoztak. Az érdeklődők különféle termények őrlését is kipróbálhatták.

Méltóságteljesen gurult be a gőzgép a major udvarára. Az 1910-ben gyártott jármű minden alkalommal nagy érdeklődésre tart számot. A találkozóra a helyiek is szívesen kilátogattak, de távolabbról is érkeztek vendégek. Volt olyan, aki kifejezetten ezek miatt a gépek miatt jött.

„Ez a megelevenedett csoda kategóriája. A késztetés onnan jön – Budapestről jöttünk, öreg motorokkal, hogy stílusosak legyünk – hogy az én családomban az apai nagyapám Pannonhalmán volt uradalmi gépész, és ha nem is ilyen jellegű berendezésekkel, de régi traktorokkal, magánjárókkal, cséplőgépekkel foglalkozott, és ez nekem úgy megmaradt és imádom.” - mondta egy érdeklődő, Sal Péter.

A gépek többségét ki is lehetett próbálni. Az alkalmat főleg a gyerekek használták ki, akik nagyon élvezték az interaktív bemutatót. A felnőtteket inkább a járművek működése érdekelte. A tulajdonosok nem csak megmutatták a traktorokmotorokat, hanem információval is szolgáltak az érdeklődőknek.

„Komoly előkészületek kellenek ahhoz, hogy honnan lehet beszerezni egyáltalán ilyen alkatrészeket. Ez a gép Angliában készült, minden col menetű, és minden az angol szabvány szerint van. A metrikus átállás nagyon nehéz és nagyon keserves. Át kell gondolni, hogy mit is akarunk rajta megcsinálni, és az hogyan fog sikerülni.” - tájékoztatott Nyárádi Zoltán gőzgépész.

Az 1923-ban gyártott Hofher traktort is elindították. Ez a nyersolaj jármű igazi kuriózumnak számít, ugyanis ebből a típusból ez az egy van, ami működőképes is. Ezek a traktorok annak idején a gőzgépeket váltották a földeken. A Majormúzeum minden évben igyekszik újdonságokkal is szolgálni az érdeklődőknek.

„A hagyományos programot elkezdtük kibővíteni, ahogy a múzeum profilja is a családok irányába nyitott az elmúlt időszakban. Több, kisgyermekek számára is élményteli programmal készültünk. A Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület vendégeskedik nálunk, és számos darálót, kukoricamorzsolót, és olyan malmot, régi eszközt hoztak, ami a gyerekek kedvére van.” - emelte ki Horváth Zoltán, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely intézményvezetője.

A különböző őrlőgépek és malmok nagy sikert arattak a gyerekeknél. A fiatalok egymással versengve morzsolták a kukoricát. Egy régi tűzoltóautó is munkába állt, ez egész idő alatt szállította a kicsiket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus