Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobrok várják a kastélylátogatókat
2022. aug. 5. péntek | Keszthely
Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobrok várják a kastélylátogatókat
Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobor tárlat várja a Festetics-kastély látogatóit. A restaurálás után visszakapta eredeti funkcióját a tükörterem. Hazánkban egyedülálló fűúri ebédlőt rendeztek be. A kastélyparkban pedig idén is kiállítást rendezett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége.

A Festetics-kastély tükörtermét eredetileg is díszebédlőnek építették és 200 éven át e célra használta a család. Berzsenyi Dánielt, a wales-i herceget, Ferenc Ferdinándot és Horthy Miklóst is vendégül látták ebben a teremben. Korabeli leltárak és archív fotók segítségével rendezték be a helyiséget.

„Ez egy nagyon bámulatos, nagyon-nagyon kellemes. Szó szerint visszarepít abba az időbe, amikor még adtak erre a stílusra – úgy művészileg, mint anyagilag és egyéb módon is. Nagyon tetszik, nagyon szép” - vélekedett Cser István látogató. 

A Magyar Állam vásárolta meg a műtárgypiacon felbukkant Festetics I. Györgyhöz köthető aranyozott ezüsttányérokat és kupákat. A kastély eredeti berendezéséből származnak az asztalközepek és kínálók. Francia kristálypohár készlet és ezüst evőeszközök láthatóak még az asztalon. 12 darab 18. századi rokokó nádazott széket is vásároltak, melyek megegyeznek a korabeli fotókon látható darabokkal.  2020-ban és 2021-ben restaurálták a termet. Minden felületet helyreállítottak: az intarziás parkettát, a stukkós mennyezetet és falakat, de az ablakok és ajtók is megújultak. Négy restaurált meisseni váza is itt kapott helyet. Újra korhű pompájában látható a kandallókészlet.

Kardos Laura közgyűjteményi vezető, a Helikon Kastélymúzeum főmuzeológusa: „Azt lehet mondani, hogy országos szinten egyáltalán nincs ilyen jellegű főúri ebédlő Magyarországon. A legközelebbi hasonló például az a bécsi Hofburgban van. Most ez a nagy újdonság, hogy végre Magyarországon is lehet látni egy ilyen gazdagon berendezett ebédlőt, gazdagon megterített asztalt.”

A főúri enteriőr kiállítás keretében tekinthető meg a terem. A felújítás után az eredeti útvonal utolsó állomása a díszebédlő.

Az idei évben is megnyílt a ruhaszobor kiállítás a kastély előkertjében. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége jóvoltából 25 darab 3 méternél is magasabb alkotás sorakoztattak fel Keszthelyen.

„Családdal nyaralunk itt Keszthelyen és minden évben meg szoktuk nézni a kastélyt. Most láttuk, hogy van ilyen kiállítás és most körbe megyünk és megnézzük. Nagyon színes, érdekes. Megnézzük ezt is és bent is szétnézünk, meg mindent, ami látható” - mondt el véleményét Tóth Erzsébet. 

A tavalyi tárlatot csaknem 100 ezer ember látta, így nem volt kérdés a folytatás. A művészeket arra kérték, hogy a magyar hagyományból merítve készítsék el alkotásaikat.

Urbán Ágnes, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének főtitkára: „Rengeteg féle forrásból merítettek, van aki a hímzéskultúrából, van aki a fafaragásból, van aki a színességét ragadta meg, mint például a matyó esetében, van aki a szőttes, vagy keresztszemes hímzést, vagy a vallási hagyományokra is van aki visszanyúlt. Nagyon gazdag a merítés és nagyon izgalmas lett a dolog.”

A kiállításon még olyan motívumok találhatóak meg, mint a madár, a rózsa, a szív vagy a mézeskalács. A szabadtéri tárlat augusztus 28-ig látható.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Keszthely
Az újonnan alakult Civil Pódium Egyesület célja a közösségépítés.
| 2023. dec. 15. péntek 14:46 | Keszthely
Öt új szobát rendeztek be, a Fejőházban pedig történelmi játszóteret hoztak létre.
| 2023. okt. 3. kedd 14:51 | Keszthely
Ezzel a sármelléki légimentő bázis első helyen végzett az országos versenyben.
| 2023. szep. 29. péntek 16:52 | Keszthely
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.