+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobrok várják a kastélylátogatókat
2022. augusztus 5. péntek 18:22 - Keszthely
Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobrok várják a kastélylátogatókat
Díszebédlő és szabadtéri ruhaszobor tárlat várja a Festetics-kastély látogatóit. A restaurálás után visszakapta eredeti funkcióját a tükörterem. Hazánkban egyedülálló fűúri ebédlőt rendeztek be. A kastélyparkban pedig idén is kiállítást rendezett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége.

A Festetics-kastély tükörtermét eredetileg is díszebédlőnek építették és 200 éven át e célra használta a család. Berzsenyi Dánielt, a wales-i herceget, Ferenc Ferdinándot és Horthy Miklóst is vendégül látták ebben a teremben. Korabeli leltárak és archív fotók segítségével rendezték be a helyiséget.

„Ez egy nagyon bámulatos, nagyon-nagyon kellemes. Szó szerint visszarepít abba az időbe, amikor még adtak erre a stílusra – úgy művészileg, mint anyagilag és egyéb módon is. Nagyon tetszik, nagyon szép” - vélekedett Cser István látogató. 

A Magyar Állam vásárolta meg a műtárgypiacon felbukkant Festetics I. Györgyhöz köthető aranyozott ezüsttányérokat és kupákat. A kastély eredeti berendezéséből származnak az asztalközepek és kínálók. Francia kristálypohár készlet és ezüst evőeszközök láthatóak még az asztalon. 12 darab 18. századi rokokó nádazott széket is vásároltak, melyek megegyeznek a korabeli fotókon látható darabokkal.  2020-ban és 2021-ben restaurálták a termet. Minden felületet helyreállítottak: az intarziás parkettát, a stukkós mennyezetet és falakat, de az ablakok és ajtók is megújultak. Négy restaurált meisseni váza is itt kapott helyet. Újra korhű pompájában látható a kandallókészlet.

Kardos Laura közgyűjteményi vezető, a Helikon Kastélymúzeum főmuzeológusa: „Azt lehet mondani, hogy országos szinten egyáltalán nincs ilyen jellegű főúri ebédlő Magyarországon. A legközelebbi hasonló például az a bécsi Hofburgban van. Most ez a nagy újdonság, hogy végre Magyarországon is lehet látni egy ilyen gazdagon berendezett ebédlőt, gazdagon megterített asztalt.”

A főúri enteriőr kiállítás keretében tekinthető meg a terem. A felújítás után az eredeti útvonal utolsó állomása a díszebédlő.

Az idei évben is megnyílt a ruhaszobor kiállítás a kastély előkertjében. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége jóvoltából 25 darab 3 méternél is magasabb alkotás sorakoztattak fel Keszthelyen.

„Családdal nyaralunk itt Keszthelyen és minden évben meg szoktuk nézni a kastélyt. Most láttuk, hogy van ilyen kiállítás és most körbe megyünk és megnézzük. Nagyon színes, érdekes. Megnézzük ezt is és bent is szétnézünk, meg mindent, ami látható” - mondt el véleményét Tóth Erzsébet. 

A tavalyi tárlatot csaknem 100 ezer ember látta, így nem volt kérdés a folytatás. A művészeket arra kérték, hogy a magyar hagyományból merítve készítsék el alkotásaikat.

Urbán Ágnes, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének főtitkára: „Rengeteg féle forrásból merítettek, van aki a hímzéskultúrából, van aki a fafaragásból, van aki a színességét ragadta meg, mint például a matyó esetében, van aki a szőttes, vagy keresztszemes hímzést, vagy a vallási hagyományokra is van aki visszanyúlt. Nagyon gazdag a merítés és nagyon izgalmas lett a dolog.”

A kiállításon még olyan motívumok találhatóak meg, mint a madár, a rózsa, a szív vagy a mézeskalács. A szabadtéri tárlat augusztus 28-ig látható.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus