Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kristóf-nap Gyenesdiáson
2022. júl. 26. kedd | Gyenesdiás
Kristóf-nap Gyenesdiáson
Kristóf-napra emlékeztek Gyenesdiáson. A település közismert hagyományőrzői, Pék András és felesége kétezerben választották ki ezt a napot az éppen elkészülő kerámiaház születésnapjául. A mostani alkalom - némi kényszerszünet után - a huszadik Kristóf-napi rendezvény.

A Gyenes Táncegyüttes műsora nyitotta meg a Kristóf-napi kulturális programot Gyenesdiáson. A rendezvény szervezője, a Pék házaspár ez alkalommal mondott köszönetet mindazoknak, akik hagyományőrző munkájukban segítséget nyújtottak. Az előtérben kiállítás is nyílt: Kátai Ildikó tűzzománc-iparművész negyven évet átölelő munkássága eredményét csodálhatja meg a közönség. A művésznő így fogalmazott: "A Gyenesdiási Dalárda és az Egerszalóki Borvirág Férfikórus nagyon jó kapcsolatban van már jó sok pár éve. Én a Borvirág Férfikórusnak úgymond külsős tagja vagyok. Ők látták az én képeimet - csináltam nekik kiállítást pár évvel ezelőtt Egerszalókon. Megígérték, hogy akkor itt Gyenesdiáson is lesz kiállításom. A Covid közbeszólt, és most került rá sor."

Ezek a festmények Gelsei Sándor egerszalóki népi iparművész, bútorfeső munkái, aki nem tudott eljönni a Kristóf-napi rendezvényre. Képei viszont nagyban emelik a Pék házaspár hagyományőrző munkájának értékét. "Én úgy gondolom, hogy amíg élnek a hagyományaink, addig élnek a magyarok is. Ezt erősítenünk kell, erre törekszünk minden évben, amikor július 25-e eljön. Akkor ezt a kis ünnepet összehívjuk. Mindig van egy baráti társaság, egy közösség, akik eköré a rendezvény köré szerveződik. Az idén az egerszalóki dalkör, egerszalókiak jöttek a Tekergő zenekarral" - tudtuk meg Pék András tulajdonostól.

A Kristóf-napi megemlékezésre készült el “A Miska-pince története” című könyvecske, így a május 30-ai átadó is bekerülhetett a kiadványba. Az ünnepségen Pékné Orbán Julianna édesanyját, valamint a Miska-pince cégérét megalkotó Németh János keramikusművészt is ezzel köszöntötte. A Kristóf-napi ünnepség Gyenesdiás egykori polgármesterének sugallatára lett hagyomány. Így folytatta Julianna: "A legelső alkalom 2000-ben készült Szalóki Jenő polgármesterünk javaslatára. Akkor készült ez a községháza is, amiben most vagyunk, és ezzel egyidőben a hátsó épületünk, a Millennium évében. Ő ajánlotta, javasolta nekünk, hogy ha valami elkészül, akkor azt meg kell ünnepelni, válasszunk egy napot. Így választottuk ki a Kristóf-napját. Kristóf az utazók, a gerencsérek és a kereskedők védőszentje, és ott van a nyár közepén. Tehát úgy gondoltuk, hogy ez pont alkalmas lesz erre."

Kátai Ildikó és Gelsei Sándor kiállítása augusztus 17-ig munkanapokon, munkaidőben látható a Gyenesdiási Községházán.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.