+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kristóf-nap Gyenesdiáson
2022. július 26. kedd 14:45 - Gyenesdiás
Kristóf-nap Gyenesdiáson
Kristóf-napra emlékeztek Gyenesdiáson. A település közismert hagyományőrzői, Pék András és felesége kétezerben választották ki ezt a napot az éppen elkészülő kerámiaház születésnapjául. A mostani alkalom - némi kényszerszünet után - a huszadik Kristóf-napi rendezvény.

A Gyenes Táncegyüttes műsora nyitotta meg a Kristóf-napi kulturális programot Gyenesdiáson. A rendezvény szervezője, a Pék házaspár ez alkalommal mondott köszönetet mindazoknak, akik hagyományőrző munkájukban segítséget nyújtottak. Az előtérben kiállítás is nyílt: Kátai Ildikó tűzzománc-iparművész negyven évet átölelő munkássága eredményét csodálhatja meg a közönség. A művésznő így fogalmazott: "A Gyenesdiási Dalárda és az Egerszalóki Borvirág Férfikórus nagyon jó kapcsolatban van már jó sok pár éve. Én a Borvirág Férfikórusnak úgymond külsős tagja vagyok. Ők látták az én képeimet - csináltam nekik kiállítást pár évvel ezelőtt Egerszalókon. Megígérték, hogy akkor itt Gyenesdiáson is lesz kiállításom. A Covid közbeszólt, és most került rá sor."

Ezek a festmények Gelsei Sándor egerszalóki népi iparművész, bútorfeső munkái, aki nem tudott eljönni a Kristóf-napi rendezvényre. Képei viszont nagyban emelik a Pék házaspár hagyományőrző munkájának értékét. "Én úgy gondolom, hogy amíg élnek a hagyományaink, addig élnek a magyarok is. Ezt erősítenünk kell, erre törekszünk minden évben, amikor július 25-e eljön. Akkor ezt a kis ünnepet összehívjuk. Mindig van egy baráti társaság, egy közösség, akik eköré a rendezvény köré szerveződik. Az idén az egerszalóki dalkör, egerszalókiak jöttek a Tekergő zenekarral" - tudtuk meg Pék András tulajdonostól.

A Kristóf-napi megemlékezésre készült el “A Miska-pince története” című könyvecske, így a május 30-ai átadó is bekerülhetett a kiadványba. Az ünnepségen Pékné Orbán Julianna édesanyját, valamint a Miska-pince cégérét megalkotó Németh János keramikusművészt is ezzel köszöntötte. A Kristóf-napi ünnepség Gyenesdiás egykori polgármesterének sugallatára lett hagyomány. Így folytatta Julianna: "A legelső alkalom 2000-ben készült Szalóki Jenő polgármesterünk javaslatára. Akkor készült ez a községháza is, amiben most vagyunk, és ezzel egyidőben a hátsó épületünk, a Millennium évében. Ő ajánlotta, javasolta nekünk, hogy ha valami elkészül, akkor azt meg kell ünnepelni, válasszunk egy napot. Így választottuk ki a Kristóf-napját. Kristóf az utazók, a gerencsérek és a kereskedők védőszentje, és ott van a nyár közepén. Tehát úgy gondoltuk, hogy ez pont alkalmas lesz erre."

Kátai Ildikó és Gelsei Sándor kiállítása augusztus 17-ig munkanapokon, munkaidőben látható a Gyenesdiási Községházán.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus