Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Festők, szobrászok a XII. MŰSZAK-ban
2022. júl. 25. hétfő | Cserszegtomaj
Festők, szobrászok a XII. MŰSZAK-ban
Zajlik a Művészek Szabad Alkotóközösségének a tábora, azaz a Műszak. A hagyományok szerint a kulturális piknik egy témakör köré szerveződik, idén a “Szolidaritás, béke” címet adták a rendezvénynek. A táborban a művészek együtt dolgoznak és sok értékes alkotás születik.

A kulturális pikniket a rendezvény házigazdája, Takács Ferdinánd a cserszegtomaji lakása területén rendezi, immár tizenkettedszer. Olyan kárpátaljai és ukrán festőművészek, szobrászok alkotásaiból nyílt kiállítás, akik a korábbi években megfordultak itt. A Műszak “Szolidaritás, béke” címét az ukrajnai események tükrében fogalmazták meg.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg a csaknem egy hetes kulturális tábort. Többek között ezt mondta: "Nincs rendben a világ körülöttünk. Nem jó irányban megyünk. A MŰSZAK most ezzel a “Szolidaritás és béke” címmel a lelkiismeretünkre is hat. Azzal, hogy Ferdinánd a magángyűjteményéből összeválogatta ezeket a képeket és újra felhozta ezt a témát, hogy ne a háborúról beszélgessünk, hanem a szolidaritásról és a békéről."

Több olyan alkotóművész is érkezett, akik már korábban is részt vettek a programon. Horváth Melinda már a legelső rendezvényen itt volt. Így vélekedett: "Én nagyon szeretek ide járni, minden évben, mióta megvan… ugye a 12. van most, mióta megalakult. Azelőtt az iskolában volt. Oda is, azt hiszem, kilenc évig jártam. Ide pedig az elejétől járok. Nagyon jó a baráti társaság, mindig vannak újak, mindig vannak fiatalok. Nagyon szeretünk alkotni ebben a gyönyörűséges, szép kertben."

Nem először választották mottónak Egry József idézetét: “Nemzetek különbözősége teszi érdekes értékké a művészetüket”. Takács Ferdinánd számára fontos a béke, ezért az idén a tábor az ukrajnai eseményekre fókuszál. "Elég zűrzavaros világban élünk, ezért a MŰSZAK-nak most “Szolidaritás és béke” lesz a címe. Ezért gondoltam úgy, hogy a korábbi években Cserszegtomajon megfordult kárpátaljai és ukrán festőművészek, szobrászművészeknek az itt maradt, ajándékba kapott, magántulajdonban lévő képeiből nyitunk kiállítást" - mondta el az alapító.

Az alkotótáborok történetében az idén érkezett a legtöbb művész: harminckilencen vesznek részt a napi programokon. Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és természetesen hazánkból teszik tiszteletüket a pikniken.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2022. nov. 15. kedd 16:39 | Keszthely
Megnyílt a Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása a Balatoni Múzeumban.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:45
Savaria Filmfesztivál
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:29
Savaria Filmfesztivál
21:36
21:38
Hargita TV
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.