+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Festők, szobrászok a XII. MŰSZAK-ban
2022. július 25. hétfő 17:34 - Cserszegtomaj
Festők, szobrászok a XII. MŰSZAK-ban
Zajlik a Művészek Szabad Alkotóközösségének a tábora, azaz a Műszak. A hagyományok szerint a kulturális piknik egy témakör köré szerveződik, idén a “Szolidaritás, béke” címet adták a rendezvénynek. A táborban a művészek együtt dolgoznak és sok értékes alkotás születik.

A kulturális pikniket a rendezvény házigazdája, Takács Ferdinánd a cserszegtomaji lakása területén rendezi, immár tizenkettedszer. Olyan kárpátaljai és ukrán festőművészek, szobrászok alkotásaiból nyílt kiállítás, akik a korábbi években megfordultak itt. A Műszak “Szolidaritás, béke” címét az ukrajnai események tükrében fogalmazták meg.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg a csaknem egy hetes kulturális tábort. Többek között ezt mondta: "Nincs rendben a világ körülöttünk. Nem jó irányban megyünk. A MŰSZAK most ezzel a “Szolidaritás és béke” címmel a lelkiismeretünkre is hat. Azzal, hogy Ferdinánd a magángyűjteményéből összeválogatta ezeket a képeket és újra felhozta ezt a témát, hogy ne a háborúról beszélgessünk, hanem a szolidaritásról és a békéről."

Több olyan alkotóművész is érkezett, akik már korábban is részt vettek a programon. Horváth Melinda már a legelső rendezvényen itt volt. Így vélekedett: "Én nagyon szeretek ide járni, minden évben, mióta megvan… ugye a 12. van most, mióta megalakult. Azelőtt az iskolában volt. Oda is, azt hiszem, kilenc évig jártam. Ide pedig az elejétől járok. Nagyon jó a baráti társaság, mindig vannak újak, mindig vannak fiatalok. Nagyon szeretünk alkotni ebben a gyönyörűséges, szép kertben."

Nem először választották mottónak Egry József idézetét: “Nemzetek különbözősége teszi érdekes értékké a művészetüket”. Takács Ferdinánd számára fontos a béke, ezért az idén a tábor az ukrajnai eseményekre fókuszál. "Elég zűrzavaros világban élünk, ezért a MŰSZAK-nak most “Szolidaritás és béke” lesz a címe. Ezért gondoltam úgy, hogy a korábbi években Cserszegtomajon megfordult kárpátaljai és ukrán festőművészek, szobrászművészeknek az itt maradt, ajándékba kapott, magántulajdonban lévő képeiből nyitunk kiállítást" - mondta el az alapító.

Az alkotótáborok történetében az idén érkezett a legtöbb művész: harminckilencen vesznek részt a napi programokon. Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és természetesen hazánkból teszik tiszteletüket a pikniken.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus