+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújulnak a temetőkápolna freskói
2022. július 22. péntek 19:03 - Keszthely
Megújulnak a temetőkápolna freskói
A temetőkápolna eddig fel nem tárt freskói kerülhetnek elő! Pályázati és önkormányzati pénzből újulhatnak meg a Szent Miklós temető kápolnájának freskói. A Szentmiklósszegnek nevezett egykori városrészben épült kápolna munkálatait a restaurátorok várhatóan Mindenszentekre fejezik be.

A Szent Miklós- temetőkápolna külső falán dolgozik a restaurátor. Tizennyolc évvel ezelőtt is végzett munkát az épület utolsó felújításán. A freskók  megújítása és az újabb feltárások állami és önkormányzati támogatással folytatódhatnak.  A kápolna a város értéke, mondta Nagy Bálint az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a kápolna felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Kiemelve, hogy a közösségeket az alapján is meg lehet ítélni, hogy mennyire ápolja az örökségeit,,a temetőit és mennyire gondoskodik a halottjairól.

"Nagyon fontos Keszthely szempontjából – úgy gondolom,- hogy ha örökségről ,temetőről beszélünk, akkor a Szent Miklós temető és a temetőben mögöttem található Szent Miklós kápolna hiszen az 1400-as években épült kápolna. Merem mondani, hogy a térségünknek is az egyik éke, hiszen az országban az egyik legnagyobb egybefüggő kültéren elhelyezkedő egybefüggő freskó ezen a kápolnán található.2004-ben volt utoljára felújítás a kápolnánál, de akkor nem kerülhetett sor a kápolna belsejében található gótikus freskóknak a megújítására."- adott tájékoztatást Nagy Bálint.

Az önkormányzat azért is járult hozzá a felújítás költségeihez, mert kivételes érték a város szempontjából az egykori Szentmiklósszegen megépült és 1713-ban romjaiból újjáépített kápolna.

"Az elődöm, Nagy Bálint polgármester úr kezdeményezte, hogy a város a költségvetéséből is támogassa meg azt az állami támogatást, amelynek alapján ezt a komoly munkát elvégezhetik. Én örülök, hogy ezt folytathatjuk. Természetesen biztosítjuk hozzá a pénzt, hiszen ez a város értéke is. Amellett, hogy a temetőnek és az egyháznak is nagyon fontos ez."- mondta el Manninger Jenő.

Az államtitkárnak és Keszthely vezetőinek Tál Zoltán plébános megmutatta a kis kápolna freskóit. A belső munkálatok a következő hetekben kezdődnek el, de kívül már a falképek helyreállítása is folytatódik. A külső freskók között egy Krisztust ábrázoló ritkaság is található. Tál Zoltán plébános a kápolnabelső korábbi feltárásának szakaszát is mutatta. Azt mondja, várhatóan a felújítás alatt kerülnek még elő történelmet igazoló freskó együttesek vagy freskó töredékek."Föltételezhető, hogy az utóbbi lesz igaz. Töredékek. Találtak már 2004-ben. Mutatják a kutatóárkok, hogy alakok, kéz megjelenik. 1775-ben történt egy felújítás – amikor a ledőlt falakat pótolták- és egy 2004-es felújítás során ezek a falak teljesen előkerültek."

A kápolna felújítása a tervek szerint november 1-re befejeződik és Mindenszentektől már látogatható lesz.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus