+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az év fája döntősei között van a Helikon Kastélymúzeum páfrányfenyője
2022. július 6. szerda 16:31 - Keszthely
Az év fája döntősei között van a Helikon Kastélymúzeum páfrányfenyője
A legjobbak között van a Helikon Kastélymúzeum 200 éves páfrányfenyője! Az év fája megmérettetés döntőjébe idén 12 növény jutott be. A voksokat októberig lehet leadni. A keszthelyi páfrányfenyő történetének, emlékeinek és eddigi szerepléseinek járt utána stábunk.

A Helikon Kastélymúzeum déli szárnyánál található a döntős páfrányfenyő, más néven Ginkgo biloba, melyet évszázadok óta csodálhatnak meg a vendégek a világ minden tájáról. Bár nagyjából 200 éves a növény, mégis fajtáját tekintve fiatalnak számít, ez az egyed ugyanis képes akár 1000 évig is fennmaradni. A gyógyászatban is előszeretettel használják a növényt. Levelei többek között flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. Agyi vérellátás serkentésre, gyulladáscsökkentésre és migrén ellen is használják.  

„Egyetlen képviselője fajának, tehát közeli rokonai nincsenek. Ősi növényként érdekes mód nagyon jól bírja a városi környezetet, valamint a szennyezett levegőt, nagyon strapabíró fafaj. Két apró természetes állománya található meg Kínában, egyébként itt fedezték fel ezt a fajt és innen terjedt el aztán mint dísznövény. Európába 1758-ba került ez a fafaj.” - mondta el Verkman Bertalan kertészmérnök.

A Festeticsekhez Kitaibel Pál botanikus hozta el a növényt. Festetics György annyira fontosnak tartotta a páfrányfenyőt, hogy még a névjegykártyáján is látható a Phoenix gálya és a kastély könyvtárszárnya mellett. Maga a fa több érdekes eseménynek lehetett tanúja azt elmúlt évszázadokban, ezért is kapta a „nagy idők tanúja” jelzőt.

„Többek között ez a fa érdekes módon 1900-ban a párizsi világkiállításon is szerepelt. Persze nem igazi valójában. Hanem úgy történt az eset, hogy 1899 nyarán Klöszt György, aki akkor az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb fényképésze volt, lefényképezte a keszthelyi kastélyt, a berendezéseit és lefényképezte természetesen ezt a csodálatos hercegnői kamarakertet is, ami itt mögöttem van. Illetve magát a kastélyt és értelemszerűen a Ginkgo biloba fát is. Akkor a fa körülbelül 100 éves lehetett és ezt a képet is bemutatták a világnak.” - ismertette Iski Szilvia történész-muzeológus.

A magyar filmtörténet egyik ikonikus filmjében, a Kárpáthy Zoltánban ennél a fánál ígér örök szerelmet a címszereplő kedvesének. A mai jegyes- és házaspárok is szívesen fényképeztetik le magukat a páfrányfenyőnél. Az év fája megmérettetés honlapján e-mail cím  megadásával lehet elküldeni a voksokat. A levelezőrendszerbe egy visszaigazoló üzenet érkezik, ennek elfogadásával válik véglegessé a vótum. Az év fája versenyre október 1-jéig lehet szavazni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus