+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Igaz vót ám - kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban
2022. június 29. szerda 15:02 - Keszthely
Igaz vót ám - kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban
Igaz vót ám címmel nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban. Az Egy vállusi summásasszony mesevilága alcímű tárlat dr. Petánovics Katalin 1970-es években gyűjtött népmesecsokrán alapul. Az összeállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Magyar Géniusz Pályázaton belül jött létre.

Szakmai tárlatvezetésen mutatták be szerda délelőtt a három termen átívelő időszaki kiállítást. Az alapot Benke Jenőné Teri néni meséi adták, melyeket dr. Petánovics Katalin, a Balatoni Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója jegyzett le. A látogató megismerkedhet a summások, azaz a 19-20. századi mezőgazdasági idénymunkások életével.

„Olyan témát szerettünk volna választani, ami egyszerre fejez ki egyfajta kollektivitást és mégis egyéni alkotásról van szó. A népmese, mint népköltészeti műfaj ilyen. Kifejezi egy közösség lelki alkatát. Ugyanakkor egy mesemondó előadásában egy teljesen egyéni megnyilvánulás.” - mondta el Molnár Csenge néprajzos-muzeológus.

A tárlat megnyitóján köszönetet mondtak az NKA-nak, hogy támogatta a kiállítást. A keszthelyi az első összeállítás, ami a Magyar Géniusz Programon belül valósult meg a Kárpát-medencében.

„Nagyon fontos volt a tavalyi évben, amikor a kormányzat pluszforrásokat biztosított az NKA-nak, hogy projekteket indítsunk el, amik talán idáig nem kaptak olyan nagy figyelmet. És ebből a szempontból nagyon fontos volt, hogy a vidéki múzeumok kiállításait, épületeit jóval nagyobb mértékben tudjuk segíteni, mint ahogy eddig. Ez volt Demeter Szilárd igazgató úrnak is az elképzelése.” - ismertette Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

A Magyar Géniusz Program kuratóriumában a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tagjai voltak. Céljuk az volt, hogy olyan tudományos tárlatokat mutassanak be, amelyek az ismeretek bővítését szolgálják.

„Maga a Magyar Géniusz Program az két lábon áll. Az egyik a vándorkiállítás, ami járja körbe az országot 2023-ig. A másik része pedig az pont ami itt ma megnyílik. Több mint 100 támogatott múzeumban, ahol állandó és időszaki kiállítások nyílnak meg és tudományos kutatások. És ennek tényleg az első nagyon-nagyon szép eseménye van itt Keszthelyen a Balatoni Múzeumban.” - emelte ki Csapláros Andrea a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke.

A Balatoni Múzeum helyi és környékbeli alkotókat kért fel, hogy a folklóremlékeket készítsék el. A pályázaton 25 millió forintot nyert a múzeum a megvalósításra.

„Nagyon fontos a helyi identitás erősítése. A tapasztalataink múzeumpedagógusként is az, hogy a gyermekek egyre kevesebb mesével találkoznak, illetve amivel találkoznak, az nem nekik való. És így döntöttünk amellett, hogy Petánovics Kati néni gyűjtéseit dolgozzuk fel.” - fogalmazott Németh Péter igazgató.

A kiállítás 11 millió forintból jött létre, a maradék 14 millióból őszre egy, a Balaton élővilágát bemutató játszóteret építenek. Az Igaz vót ám – egy vállusi summásasszony mesevilága című időszaki tárlat minden korosztálynak nyújt kikapcsolódást. Megnézni 2024 januárjáig van lehetőség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár