+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / K775 fantázianévre hallgat Keszthely Város Tortája
2022. június 8. szerda 17:49 - Keszthely/Hévíz/Balatongyörök
K775 fantázianévre hallgat Keszthely Város Tortája
A K775 fantázianévre keresztelt édesség nyerte a Keszthely Város Tortája versenyt hagyományos kategóriában. A legjobb mentes sütemény a Magyarok Nagyasszonya nevű torta lett. Idén először nem csak Keszthelyről, hanem egész Zala megyéből pályázhattak a cukrászdák. A tortákat már meg lehet kóstolni a vendéglátó egységekben.

A mandula adja az alapját a K775 tortának. A Sütibolt nyertes édességében a mandulalisztes alapra sóvirágos karamellkrém került, amelyet mandula grillázzsal szórtak meg. A következő réteget karamell mousse képezi, majd következik a csipkebogyó zselé. A tortát csipkebogyó mousse zárja. A Sütibolt másodjára nyerte meg a Keszthely Város Tortája versenyt hagyományos kategóriában.

Cukor- és laktózmentes torta készül Hévízen. Keszthely Város Mentes Tortájának alapját mandulaliszt, xilit és apróra vágott diabetikus csoki képezi. Erre kerül a csoki mousse, majd a málna zselé. A kompozíciót málna mousse és csoki ganache zárja. A kreáció Rosta Sándor cukrász keze munkáját dicséri, a tortát a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom ihlette.       

„Nagyon sokan szeretnek oda járni, a benne található freskókat megnézni, ami színeiben a bíborvörös. A mi tortánkban is megjelenik a málna erre utalva. Mi ezt így hoztuk össze, hogy a freskók is bíbor-vörös színt ábrázolják, a mi tortánk is ezt tükrözi vissza. Maga a choco mousse, ez pedig a keserű csokoládé a régi, 775 évvel ezelőtti élethez kötöttük hozzá.” - tájékoztatott Prosztovicsné Pópity Timea, a Mozart Fagyizó tulajdonosa.

A torta már az első naptól kezdve nagyon népszerű, sokan keresik. A cukrászda hagyományos süteménnyel is pályázott, de fontos volt számukra, hogy azokat is kiszolgálják, akik valamilyen élelmiszer intoleranciával küzdenek.

A különdíjat idén a Festeticsek Múzsája névre keresztelt sütemény zsebelte be. A Promenád Kávéház tortájának alapját a cserszegi fűszeres és az alma adja. A piskótára pekándiós mousse kerül, erre pedig cserszegi fűszeres mustos alma zselé. A kreáció egyszerre használja a helyre jellemző alapanyagokat, és tiszteleg Lady Mary Hamilton előtt.

„Ami a legfontosabb volt, hogy Keszthely város környékéről szerezzünk be alapanyagot, ezért a cserszegi fűszeres szőlőfajtára gondoltunk, amiből mustot készítenek, és ezért ezt belecsempésztük. Az alma azért kapott fontos szerepet, hiszen Lady Hamiltonról a későbbiek folyamán egy almát neveztek el, és azért szerettük volna bele, mint fő alkotóelemet, beletenni a tortába.” - emelte ki Vadócz Jenő, a Promenád Kávéház vezető cukrásza.

A pályázók egyetértettek abban, nagyon sokat jelent nekik a díj, hiszen szakmai zsűri mondott ítéletet a tortáikról. A süteményeket a tervek szerint több cukrászdában is meg lehet majd kóstolni a jövőben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus