+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Miska pincében lelt otthonra a miskakancsó gyűjtemény
2022. június 1. szerda 19:11 - Gyenesdiás
A Miska pincében lelt otthonra a miskakancsó gyűjtemény
Kalandos úton került Gyenesdiásra egy boronapince. Ugyanis a Zalai-hegyvidék egy kis szegletéből, Rádiházáról telepítették át, értékmentés céljából. A frissen átadott épületben egy miskakancsó gyűjtemény kapott helyet.

Több, mint száz miskakancsó látható Gyenesdiáson, a J&A Kerámiaház mellett. Az áttelepített épületet hosszú munkával a Pék házaspár tette rendbe. A jellegzetesen emberfejű, süveges borosedény-gyűjteményt az épület belső falán kialakított polcrendszeren nézheti meg a látogató.

"Üdvözölnünk kell minden olyan jellegű hagyományőrző és helytörténeti értékmentést, amelyre nagyon büszkék vagyunk most, és nagyon büszkék leszünk a jövőben is, hiszen azt hiszem, hogy gyermekeink számára is ez értéket és jövőt tud adni, és irányt fog tudni mutatni" - mondta a megnyitón Gál Lajos polgármester.

A Miska pince névre keresztelt boronapincét és a miskakancsó-gyűjteményt Zichi Emőke református lelkész és Deák Ákos plébános áldotta meg és szentelte fel. Az eredeti épületben talált présben az 1851. május 30. dátumot találták, így ehhez hűen az átadás időpontját az évfordulóhoz igazították. A Pék házaspár célja az értékmentés volt. Úgy érzik, az erőfeszítés meghozta gyümölcsét. Pék András elmondta: "Tényleg úgy éreztem, hogy ezt tudom csinálni. Itt már egyszer bebizonyítottuk az elsőnél Julikával… egy olyan olyan partnerre leltem Julikában, aki mellettem van, támogat ebben, mert egyedül azért nem lehet. Türelemmel, szépen, egy fél év alatt sikerült - mert nem olyan nagyon nagy építmény - ezt visszafaragni, lekonzerválni, leborítani, beburkolni, és így elkészült."

Az ünnepség során leplezték le az épület falán elhelyezett cégért, amely Németh János keramikusművész munkája. A jelentős számú érdeklődő a szalagátvágást követően tekinthette meg az ólommázas cserépkancsó gyűjteményt. A tapolcai művelődési intézmény azóta elhunyt vezetője, Zentai Gábor már tizenegy esztendeje megálmodta ezt a kiállítást. "Azóta fűzött bennünket, hogy ha lehet, akkor ránk hagyatékolná ezt a gyűjteményt. Mindig mondtuk a Gábornak, hogy ez nagyon szép dolog, de hova tegyük? Nincs helyünk hozzá. Amikor elindult ez a pince-mentés projekt, akkor egyszer csak megjelent májusban és mondta, hogy hát akkor látja, hogy készül a Miska pince. Gyakorlatilag ezt a két kívánságot raktuk így össze" - tette hozzá Pékné Orbán Julianna Ilona.

A megfeszített, de szeretettel végzett hét hónap munka után Gyenesdiás és a régió attrakcióinak köre egy újabb kulturális gyöngyszemmel bővült.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus