Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A Miska pincében lelt otthonra a miskakancsó gyűjtemény
2022. jún. 1. szerda | Gyenesdiás
A Miska pincében lelt otthonra a miskakancsó gyűjtemény
Kalandos úton került Gyenesdiásra egy boronapince. Ugyanis a Zalai-hegyvidék egy kis szegletéből, Rádiházáról telepítették át, értékmentés céljából. A frissen átadott épületben egy miskakancsó gyűjtemény kapott helyet.

Több, mint száz miskakancsó látható Gyenesdiáson, a J&A Kerámiaház mellett. Az áttelepített épületet hosszú munkával a Pék házaspár tette rendbe. A jellegzetesen emberfejű, süveges borosedény-gyűjteményt az épület belső falán kialakított polcrendszeren nézheti meg a látogató.

"Üdvözölnünk kell minden olyan jellegű hagyományőrző és helytörténeti értékmentést, amelyre nagyon büszkék vagyunk most, és nagyon büszkék leszünk a jövőben is, hiszen azt hiszem, hogy gyermekeink számára is ez értéket és jövőt tud adni, és irányt fog tudni mutatni" - mondta a megnyitón Gál Lajos polgármester.

A Miska pince névre keresztelt boronapincét és a miskakancsó-gyűjteményt Zichi Emőke református lelkész és Deák Ákos plébános áldotta meg és szentelte fel. Az eredeti épületben talált présben az 1851. május 30. dátumot találták, így ehhez hűen az átadás időpontját az évfordulóhoz igazították. A Pék házaspár célja az értékmentés volt. Úgy érzik, az erőfeszítés meghozta gyümölcsét. Pék András elmondta: "Tényleg úgy éreztem, hogy ezt tudom csinálni. Itt már egyszer bebizonyítottuk az elsőnél Julikával… egy olyan olyan partnerre leltem Julikában, aki mellettem van, támogat ebben, mert egyedül azért nem lehet. Türelemmel, szépen, egy fél év alatt sikerült - mert nem olyan nagyon nagy építmény - ezt visszafaragni, lekonzerválni, leborítani, beburkolni, és így elkészült."

Az ünnepség során leplezték le az épület falán elhelyezett cégért, amely Németh János keramikusművész munkája. A jelentős számú érdeklődő a szalagátvágást követően tekinthette meg az ólommázas cserépkancsó gyűjteményt. A tapolcai művelődési intézmény azóta elhunyt vezetője, Zentai Gábor már tizenegy esztendeje megálmodta ezt a kiállítást. "Azóta fűzött bennünket, hogy ha lehet, akkor ránk hagyatékolná ezt a gyűjteményt. Mindig mondtuk a Gábornak, hogy ez nagyon szép dolog, de hova tegyük? Nincs helyünk hozzá. Amikor elindult ez a pince-mentés projekt, akkor egyszer csak megjelent májusban és mondta, hogy hát akkor látja, hogy készül a Miska pince. Gyakorlatilag ezt a két kívánságot raktuk így össze" - tette hozzá Pékné Orbán Julianna Ilona.

A megfeszített, de szeretettel végzett hét hónap munka után Gyenesdiás és a régió attrakcióinak köre egy újabb kulturális gyöngyszemmel bővült.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.