+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bűnmegelőzés játékosan
2022. május 25. szerda 15:21 - Keszthely
Bűnmegelőzés játékosan
Krimit tud? címmel szervezett bűnmegelőzési vetélkedőt Keszthely önkormányzata és a rendőrség. A Balaton Színházban hét középiskolás csapat versengett egymással. A fiataloknak két feladatban kellett teljesíteniük, amelyeket a nagysikerű Beugró című játék alapján állítottak össze a szervezők.

A csapatoknak olyan szituációkat kellett eljátszaniuk, amelyekkel a mindennapi életben is találkozhatnak. Csengőszóra pedig mondatokat kellett előhúzniuk a zsebükből, amiket be kellett építeni a történetbe. Ez néha vicces helyzeteket teremtett.

„Először nagyon-nagyon izgultunk. Ötödikek voltunk, és láttuk, hogy a csapatok mennek le, első, második, jobbnál jobbak. Ahogy a színpadra léptünk, szerintem kicsit szétfoszlott az aggodalom, és megpróbáltuk a maximumot nyújtani. Voltak kisebb hibák, amikre – utólag visszagondolva – jobban kellett volna figyelni, de összességében szerintem mindenki jól érezte magát, és szerintem pont ez volt a lényeg.” - mondta a Vajda János Gimnázium tanulója, Liszák Lili.

A programon a Premontrei, a Vajda, az Asbóth, a VSZK és a Közgazdasági iskola diákjai vettek részt. Mivel több helyen működik színjátszó kör, a fiatalok többségének nem volt idegen a szereplés. Amellett, hogy megmutathatták magukat, tanulhattak is a szituációkból.       

„Úgy gondolom, hogy fontos, főleg a mai fiataloknak, hogy igenis azért tudják, hogy mi a jó és mi a rossz. Mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogy egy ilyen kis versenyre jelentkezzenek, és próbálják meg, hogy milyen ebben a bűnmegelőzési szituációban benne lenni.” - tette hozzá a ZSzC Asbóth Sándor Technikumának diákja, Tóth Márk.

A vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a különböző bűncselekményekre, és azok elkerülésére. A szituációknak köszönhetően a diákok játékosan, észrevétlenül tanulják meg azt, hogy mi a teendő a különböző helyzetekben.

„Meglepő módon, amikor itt találkoznak egy-egy szituációval, akkor ők is próbálnak érvelni. Tehát próbálják jó és rossz oldalát megtalálni a szituációnak, és próbálnak érvelni annak, aki belekerült ebbe a helyzetbe, hogy ő másszon ki belőle. Egy segítő kezet, egy létrát nyújtanak neki, amivel ő talán meg tudja a megoldást találni, és áthelyeződik egy olyan oldalra, ahol talán nem történik vele probléma, nem kerül bajba.” - emelte ki Dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A vetélkedőn természetesen zsűri is volt, aki értékelte a produkciókat. A Zsebszöveg mellett egy Ki vagyok én? játék is szerepelt a repertoárban. A fiatalok ezt is kreatívan oldották meg. Az ítészek között Keszthely alpolgármestere is helyet foglalt.

„Önkormányzatunknak rendkívül fontos, hogy a helyi lakosok vagy diákok, akik akár ideiglenesen vannak itt, jól érezzék magukat, szeressék a városunkat, és ezen keresztül ismereteket is szerezzenek. A bűnmegelőzés, illetve a közlekedésbiztonság is témája ennek a pályázatnak, ma pedig itt hét középiskolás csapatot láthatunk, akik játékos szituációkban mérik össze erejüket.” - tájékoztatott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A diákoknak közönségük is volt, társaik is eljöttek megnézni a produkciót. A délelőtt értékeléssel és díjátadóval zárult.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár