+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hasznos a jégkármérséklő rendszer
2022. május 13. péntek 16:13 - Zala megye
Hasznos a jégkármérséklő rendszer
Jól teljesít a jégkármérséklő rendszer! Országosan 986 darab talajgenerátor van, ebből 42 Zala megyében. Az eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az ingatlanokban kevesebb legyen a jégkár.

Telefonon kap riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálattól Cziborné Farkas Éva. A mihályfai talajgenerátor kezelőjének félórán belül kell elindítania a szerkezetet. Zala megyében a 42 műszerből 6 automata, 36 pedig manuális. Fontos, hogy ezek 14 méteres környezetében nem lehet lakóház. Az ezüstjodid párásítással mérsékelhető a környéken leeső jég nagysága.  

„A kezdetektől vagyok kezelő, 2018-tól. Egy ismerősöm ajánlotta, ők kértek fel és bár félve, de elfogadtam. De nincs vele probléma, könnyű kezelni, csak igen, lekötöttséget jelent. Április 15-től szeptember 30-ig elfoglaltságot jelent.”      

Tavaly Zalában 39 hektárra jelentettek be jégesőkárt. Ez az árvíz, aszály, vihar és fagykárok 8,5-a volt. Összehasonlításképpen 2017-ben, a rendszer működése előtt 72 ezer hektárra jelentettek be problémát. A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten 2018 óta. A rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara építette ki és üzemelteti. A finanszírozás az Agrárminisztérium segítségével a kárenyhítési alapból történik. A védekezési szezon összesen 169 napig tart. Tavaly országosan 92 napon kellett kiadni riasztást.

„A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb, legjobb technológiával tudunk ezek ellen védekezni. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával igazából ezeknek a jégszemeknek a mérete lesz kisebb. Csak a tavalyi évben olyan 10 milliárd forintos nagyságrendre becsülik azt, amit megelőztek. És ugye itt nem csak a mezőgazdaság, ezt fontos kiemelni. Lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.” - osztotta meg Sabján Krisztián a NAK Zala megyei elnöke.

2021-ben három szélsőséges esetben kellett rohanni a generátorokhoz. A szupercellák kialakulása miatt keletkezett jégeső, ám a diónagyság helyett már csak borsónyi esett, így megelőzték a nagyobb károkat. A kezelők napi három üzenetet kapnak, reggel, délben és este. Zöld jelzés esetén nincs riasztás. Narancssárgánál készenlétben kell állniuk és a pirosnál kell elindítani az eszközt. talajgenerátorokat addig kell üzemeltetniük a kezelőknek, amíg kék jelzést nem kapnak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár