+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 25 éves az Életfa Iskola
2022. május 9. hétfő 19:05 - Keszthely
25 éves az Életfa Iskola
25 éves lett az Életfa Iskola. A neves japán zenepedagógus Okuma Nobuko kezdeményezésére jött létre Keszthelyen a Japán- Magyar Életfa Iskola. Az alapfokú oktatási intézmény 1997. szeptember 10-én nyitotta meg kapuit. Fennállásának 25. évfordulóját a Balaton Színházban ünnepelték május 6-án gálaműsorral és kiállítással.

Az 1997 szeptemberében készült képek mutatják, amikor  új iskola kezdte meg működését Keszthelyen. Akkor indult útjára a Japán- Magyar Életfa Iskola, amikor még Magyarországon alig voltak magániskolák. Az alapítás gondolata, egy személyiségközpontú nevelési módszereket alkalmazó óvoda mintájára, már korábban megfogalmazódott. Az elképzeléseket a gyors megvalósulás követte.

"Csodálatosan kezdődött. Én az Életfa Óvoda vezetője voltam, ahová japánok jöttek vendégségbe. Több japán pedagógus csoport és  megismerték az óvodának a pedagógiai programját, amit annyira érdekesnek találtak, hogy az jutott eszükbe az egyik csoportlátogatás után – konkrétan Okuma Nobukónak-, hogy mi lenne, hogyha lenne ennek egy iskolai folytatása. Ez egy csodálatos dolog, mert egy ilyen iskolát összehozni adományokból és nem gazdag emberek adományaiból."- mondta el Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi alapító.

A Balaton Színházba az oktatási intézmény fennállásának 25. évfordulót ünnepelték. Babos Lajos igazgató idézte fel az iskolaalapítás történetét és beszélt a nevelésfilozófiáról, reformpedagógiáról, a jelenről. "Úgy próbálom vezetni az iskolát, hogy az hű és méltó legyen a 25 évvel ezelőtt az alapítók által megálmodott szellemiséghez, pedagógiai koncepcióhoz. 2022-t írunk, azt gondolom, hogy elengedhetetlen ugyanakkor az innováció. Úgyhogy a vezetési elv,az iskola iránya ezt a kettősséget jellemzi, innováció és hűek lenni az alapítók szellemiségéhez."- adott tájékoztatást Babos Lajos igazgató.

Az ünnepségen a Japán Nagykövetség misszióvezető helyettese, Mr. Takamizu Hidero köszönte meg az együttműködést. Méltatta az oktatásban végzett színvonalas munkát. "Azt kell mondanom, Japán és Magyarország kapcsolata mindig gyümölcsöző. Az Életfa Iskola tett a barátság érdekében. Ahogy tudják, az Életfa Iskolában japán kultúrát tanítanak. Néha japán nyelvet is. Nagyon szépen köszönöm az iskolának, a tanároknak, az önkormányzatnak és a sajtó embereinek,hogy mindig segítik, óriási segítséget nyújtanak az Életfa Iskolának."

Az iskolában nagy szerepet kap a kultúra, annak megismerése és a hagyományok megőrzése. A jubileumi rendezvényen mindkét ország kultúrájából mutattak be gyermekjátékokat, táncot az iskola tanulói. A színházban a művésztanárok munkáiból nyílt kiállítás.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár