+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Számos pozitív hozadéka van a MATE létrehozásának
2022. május 4. szerda 15:09 - Keszthely
Számos pozitív hozadéka van a MATE létrehozásának
Egy éves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A Georgikont is magába foglaló intézményhez több kutatóintézet is tartozik. Az egyesítés célja egy olyan szervezet létrehozása volt, amely az agrár ágazat tudományos, gyakorlati és innovációs központjává válik.

A Georgikont Festetics György alapította 1797-ben. Az iskola Európa legrégebbi mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hallgatói létszám, és egyre több agrár szakember került ki Keszthelyről. Színesedett a képzési paletta is. A hallgatók szívesen választják a családias, ugyanakkor magas szintű képzést nyújtó egyetemet.

„Nagyon sok barátom ajánlotta. Így, hogy itt vagyok most már egy éve lassan, azt kell mondjam, hogy ha ezt tudom, akkor is pontosan ugyanígy fogok dönteni, mert amit mondtak, az pont így van. Nem vagyunk olyan nagy campus, és a tanárok és hallgatók között olyan kapcsolat van, ami szerintem egyedülálló, hiszen a tanárok sokkal jobban tudnak figyelni egy-egy hallgatóra.” - mondta egy vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató, Magai Réka.

A MATE létrehozásának célja, hogy világszínvonalú képzést adjon a hallgatóknak. Kiemelten fontos, hogy a különböző szakok oktatása megfeleljen a 21. század kihívásainak. A modellváltást nem csak a hallgatók, hanem az oktatók és a campusokon dolgozók is pozitívan értékelik.

„Az elmúlt évekhez képest egy óriási mértékű béremelést kaptunk az egyetemi oktatók, kutatók tekintetében. Illetve azt gondolom, hogy sokkal kiszámíthatóbb lett a környezet a modellváltásnak köszönhetően. A hallgatók is, azt gondolom, hogy érzékelhettek ebből pozitív változásokat, hiszen sokkal pezsgőbb lett a sportélet. Az elmúlt hetekben is számos sportrendezvényt, kulturális rendezvényt szerveztünk összefüggésben a 225 éves jubileumi évfordulóval.” - tájékoztatott Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus campus-főigazgatói tanácsadója.

Az elmúlt egy évben megszűntették a párhuzamosságokat és elkezdték a képzések egységesítését. Kiemelt cél, hogy a szakokat a munkaerőpiaci igényekhez igazítsák. Az első eredmények azt mutatják, hogy kifizetődik a modellváltás. A MATE ugyanis a globális nemzetközi ranglistán 200 helyet, a szakterületi ranglistán pedig 50 helyet lépett előre. A jövőben jelentős fejlesztések várhatók Keszthelyen is.

„Keszthelyen is összességében 1 milliárd forintos beruházásról döntöttünk, ami az E és a D épület felújítását jelenti, a Burgonyakutató Központ felújítását, a Pethe Ferenc Kollégium felújítását jelenti. Tehát olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek az elmúlt évtizedekben nem voltak Keszthelyen sem. Ez azt is jelenti, hogy nem csak tartalmában, hanem infrastruktúrájában is meg kívánjuk újítani a magyar agrár felsőoktatást, és ezzel a magyar agrár felsőoktatás vonzerejét tovább növelni a fiatalok számára.” - tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A tervek között szerepel, hogy minden campus egyéni profilt kapjon. Cél, hogy minden régióban olyan intézmények jöjjenek létre, amelyek innovációs szellemi központokként tudnak működni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus