+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyörögtek az őszi vetések ezért az esőért
2022. április 28. csütörtök 17:01 - Keszthely
Könyörögtek az őszi vetések ezért az esőért
Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken. A kora tavaszi aszály után az utolsó pillanatban jött az égi áldás. A termelési költségek emelkedése miatt azonban így is drágulnak a termények. A gazdáknak mindemellett a vadkár megelőzésére és a területalapú támogatások igénylésével is foglalkozni kell.

Vízért könyörögtek az ősszel elvetett búza- és repcetáblák. A gazdák attól tartottak, hogy a márciusi aszály miatt az elültetett növények jelentős része kárba vész. Keszthely térségében március 1. és 20. között mindössze 0,2 milliméter csapadék hullott. Súlyos következményektől óvta meg az eső az agráriumot. Néhány zalai táblán már múlt héten csírának indult a kukorica.

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke: „A megye déli részén, tehát Kanizsa környékén elég jól megy a napraforgó, illetve a kukorica vetése, sőt ott már a szójának egy része is el van vetve és a földbe került. Viszont a megye északi részein a húsvéti ünnepek után kezdődtek meg ezek a vetések. Egész eddig várva várta mindenki a csapadékot. Ez szinte a teljes megye területén tegnapelőtt megtörtént és jelentős mennyiségű csapadék érkezett a megyébe.”

A megyében a tervek szerint 9420 hektár napraforgót vetnek, ennek háromnegyedét már teljesítették a gazdák. A legfontosabb haszonnövény Zalában a kukorica, ebből 25.550 hektár a terv, amiből 9450 hektárt vetettek el. A legfontosabb munkák dandárja még hátra van. A 2021-es évhez képest legalább egy hetes csúszás tapasztalható a megyében. 

Vadhálót telepítenek ezen a zalai szántóföldön. Amíg az esőtől felpuhult talajon nem lehet dolgozni, érdemes más munkákat pótolni. A terményárak változása a termelési költségek drasztikus emelkedése miatt elkerülhetetlen. Ezt befolyásolja még a szomszédban dúló háború, valamint az üzemanyag tarifája.  A nehézségeket azonban a kormányzati intézkedések segítenek áthidalni. A benzinárstopot július 1-ig meghosszabbították.

„A műtrágyát, aki megrendelte időben, annak itt volt a műtrágyája, nyilván háromszoros áron. A vetőmagot is megrendeltük, azok is ideértek, mind a tavaszi gabonafélék. A vegyszereknél emlegettek hiányt, én megkaptam és úgy gondolom, hogy ha egyikből nem volt, másik fajtából lehetett pótolni. Tehát Magyarországon itt nálunk szerintem probléma nincs" - nyilatkozta Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozó. 

A termelési költségek emelkedése miatt is fontos figyelni a gazdáknak a területalapú támogatások igénylésére. A beadási időszak elkezdődött. A kérelmek szankciómentes beadása május 16-ig tart. Aki erről lemarad, az június 9-ig napi 1 százalékos büntetéssel folyamodhat a dotációért. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus