Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 20 kategóriában versengenek a helikonos diákok
2022. ápr. 21. csütörtök | Keszthely
20 kategóriában versengenek a helikonos diákok
Húsz kategóriában versengenek a fődíjért a helikonos diákok. A 102 dunántúli iskola tanulói neves zsűri előtt adnak számot tudásukról. A két éve elmaradt kulturális seregszemle miatt a résztvevő 2150 tanuló többsége első alkalommal vesz részt az ünnepségeken.

A Csány-Szendrey iskolában a könnyűzene-ének és a mozgásművészet kategória fellépői kaptak helyet. A többség énekes vagy táncos produkcióval érkezett, de kuriózumok is akadtak.      

„Ez az első olyan fellépésem egyedül, harmonikával, ahol tudtam teljesíteni, és megmutathattam, hogy hogyan tudok igazából harmonikázni” - nyilatkozta a harmonikázó Pozsegovics Gergely, aki a – Premontrei Szakgimnázium tanulója. 

A fiatalok egymást váltották a nagy és a kisszínpadon is. A zsűriben idén is helyet foglalt Bakó Gábor koreográfus és Boros Csaba, a Republic frontembere. Először zsűrizte a helikonosokat Wolf Kati énekes.

„Egyféle szempontot nézünk, hogy hogy hat ránk az a dolog, ami a színpadon zajlik. Lehet magyarázni valamit, hogy miért jó vagy miért nem jó, hogy hogy énekel, hogy táncol, a mozgás, de valami vagy leköt vagy kevésbé köt le” - nyilatkozta az énekesnő. 

Színjátszás kategóriában is bemutatkoztak a dunántúli diákok. Drámát, komédiát és abszurd játékot is láthatott a közönség és a zsűri. A fiatalok hónapokat vagy akár éveket is készültek a produkciókra.

Ocztos Rebeka Bianka, dunaújvárosi színjátszó:  „Én már régebb óta vágytam ide, mivel én negyedéves vagyok most a gimnáziumban. Úgy volt, hogy tízedikben jönni fogunk, csak a koronavírus járvány egy kicsit közbeszólt. Szóval már nagyon vártam. Mikor ideértem, már akkor éreztem, hogy ez így tök jó lesz, és nagyon várom ezt az elkövetkező három napot még itt.”         

A kórus kategóriában vegyeskarok, leánykarok és kamarakórusok neveztek. 7 megyéből összesen 36 kar méri össze tudását a két nap alatt.

„Ez egy szemle inkább, hogy az ország mit tud nyújtani és fantasztikus a hangulata. Itt ez a sok művészember, tehetség, összegyűlünk itt és egymást hallgatva, egymást segítve erősítjük ezt a kulturális vonalat itt Magyarországon" - nyilatkozta Puskás Péter, a pécsi ciszterciek kóristája. 

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma "Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért” programján belül valósul meg. Szakmai zsűri előtt adhatnak számot tudásukról a fiatalok.

Tillai Aurél szűri, karnagy: „Szerintem igen nagy nevelő és kulturális hatása van, olyan kezdeményezés, amit fejleszteni kell még talán.”          

A Helikoni ünnepségek komolyzenei kategóriájában 90-en produkcióval neveztek. Változatos és különleges hangszerekkel, művekkel készültek a versenyre érkezők. A zsűri külön örül annak, hogy a pandémia miatti kényszerű kihagyás után végre megrendezhették az ünnepségeket.

Balázs Árpád zsűri, zeneszerző: „ A Helikon ma már egy művészeti rendezvény, diákverseny és valahol egy általános fogalommá vált, több mint a szó eredeti jelentése, és számunkra most különösen, bár biztos, hogy rá kérdezett volna, azért kedves, mert egy generáció kimaradt ebből, a diákoknak a pandémia miatt, tehát négy éve voltunk itt utoljára ugyanevvel a zsűri felállással.”           

Népdalénekes, néptáncos, népzenész fiatalok mutatták be tudásukat a folklór kategóriában. Fishl Anna a Premontrei Szakgimnázium tanulójaként kalotaszegi népdalcsokrot énekelt: "Kiskorom óta - hála a szüleimnek meg nagyszüleimnek - az életemben van a népzene és a néptánc. Folyamatosan kiskorom óta járok mindig néptáncolni táborokba."

A műsorszámokat egy négytagú zsűri értékelte. Kökény Richárd, az ítészek elnöke színvonalas produkciókra számít: "Abszolút a koruknak megfelelő szinten táncolnak vagy énekelnek a gyerekek. Úgy gondolom, hogy nagyon szép dolgokat fogunk még látni. Emlékezve arra, és az elmúlt évekre, hogy olyan együttesek, olyan repertoárokkal vonultak fel, hogy a szánk tátva maradt."

A versengés nem csak a megmérettetés öröméért zajlik a Helikonon. Az itt megszerzett minősítéseket szakmai berkekben is elismerik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat elindította az új közbeszerzési eljárást.
| 2024. ápr. 30. kedd 19:15 | Keszthely
A három keszthelyi fődíjból kettőt a komolyzenei kategóriában hódították el.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszhely
Nincs Helikon kísérőprogramok nélkül: idén is a Főtér volt ezeknek a központi helyszíne. “Tiéd a színpad”, zenés programok várták a fiatalokat.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:00
Generációk
21:31
Zalai krónika
21:46
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
Savaria Filmfesztivál
23:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.