+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 20 kategóriában versengenek a helikonos diákok
2022. április 21. csütörtök 18:25 - Keszthely
20 kategóriában versengenek a helikonos diákok
Húsz kategóriában versengenek a fődíjért a helikonos diákok. A 102 dunántúli iskola tanulói neves zsűri előtt adnak számot tudásukról. A két éve elmaradt kulturális seregszemle miatt a résztvevő 2150 tanuló többsége első alkalommal vesz részt az ünnepségeken.

A Csány-Szendrey iskolában a könnyűzene-ének és a mozgásművészet kategória fellépői kaptak helyet. A többség énekes vagy táncos produkcióval érkezett, de kuriózumok is akadtak.      

„Ez az első olyan fellépésem egyedül, harmonikával, ahol tudtam teljesíteni, és megmutathattam, hogy hogyan tudok igazából harmonikázni” - nyilatkozta a harmonikázó Pozsegovics Gergely, aki a – Premontrei Szakgimnázium tanulója. 

A fiatalok egymást váltották a nagy és a kisszínpadon is. A zsűriben idén is helyet foglalt Bakó Gábor koreográfus és Boros Csaba, a Republic frontembere. Először zsűrizte a helikonosokat Wolf Kati énekes.

„Egyféle szempontot nézünk, hogy hogy hat ránk az a dolog, ami a színpadon zajlik. Lehet magyarázni valamit, hogy miért jó vagy miért nem jó, hogy hogy énekel, hogy táncol, a mozgás, de valami vagy leköt vagy kevésbé köt le” - nyilatkozta az énekesnő. 

Színjátszás kategóriában is bemutatkoztak a dunántúli diákok. Drámát, komédiát és abszurd játékot is láthatott a közönség és a zsűri. A fiatalok hónapokat vagy akár éveket is készültek a produkciókra.

Ocztos Rebeka Bianka, dunaújvárosi színjátszó:  „Én már régebb óta vágytam ide, mivel én negyedéves vagyok most a gimnáziumban. Úgy volt, hogy tízedikben jönni fogunk, csak a koronavírus járvány egy kicsit közbeszólt. Szóval már nagyon vártam. Mikor ideértem, már akkor éreztem, hogy ez így tök jó lesz, és nagyon várom ezt az elkövetkező három napot még itt.”         

A kórus kategóriában vegyeskarok, leánykarok és kamarakórusok neveztek. 7 megyéből összesen 36 kar méri össze tudását a két nap alatt.

„Ez egy szemle inkább, hogy az ország mit tud nyújtani és fantasztikus a hangulata. Itt ez a sok művészember, tehetség, összegyűlünk itt és egymást hallgatva, egymást segítve erősítjük ezt a kulturális vonalat itt Magyarországon" - nyilatkozta Puskás Péter, a pécsi ciszterciek kóristája. 

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma "Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért” programján belül valósul meg. Szakmai zsűri előtt adhatnak számot tudásukról a fiatalok.

Tillai Aurél szűri, karnagy: „Szerintem igen nagy nevelő és kulturális hatása van, olyan kezdeményezés, amit fejleszteni kell még talán.”          

A Helikoni ünnepségek komolyzenei kategóriájában 90-en produkcióval neveztek. Változatos és különleges hangszerekkel, művekkel készültek a versenyre érkezők. A zsűri külön örül annak, hogy a pandémia miatti kényszerű kihagyás után végre megrendezhették az ünnepségeket.

Balázs Árpád zsűri, zeneszerző: „ A Helikon ma már egy művészeti rendezvény, diákverseny és valahol egy általános fogalommá vált, több mint a szó eredeti jelentése, és számunkra most különösen, bár biztos, hogy rá kérdezett volna, azért kedves, mert egy generáció kimaradt ebből, a diákoknak a pandémia miatt, tehát négy éve voltunk itt utoljára ugyanevvel a zsűri felállással.”           

Népdalénekes, néptáncos, népzenész fiatalok mutatták be tudásukat a folklór kategóriában. Fishl Anna a Premontrei Szakgimnázium tanulójaként kalotaszegi népdalcsokrot énekelt: "Kiskorom óta - hála a szüleimnek meg nagyszüleimnek - az életemben van a népzene és a néptánc. Folyamatosan kiskorom óta járok mindig néptáncolni táborokba."

A műsorszámokat egy négytagú zsűri értékelte. Kökény Richárd, az ítészek elnöke színvonalas produkciókra számít: "Abszolút a koruknak megfelelő szinten táncolnak vagy énekelnek a gyerekek. Úgy gondolom, hogy nagyon szép dolgokat fogunk még látni. Emlékezve arra, és az elmúlt évekre, hogy olyan együttesek, olyan repertoárokkal vonultak fel, hogy a szánk tátva maradt."

A versengés nem csak a megmérettetés öröméért zajlik a Helikonon. Az itt megszerzett minősítéseket szakmai berkekben is elismerik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus