+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsmarhatenyésztés: biztató a támogatási prognózis
2022. április 8. péntek 13:58 - Keszthely
Húsmarhatenyésztés: biztató a támogatási prognózis
A húsmarhatenyésztés ágazatának szakemberei számára szerveztek tanácskozást Keszthelyen. Az őket érintő várható változásokról, támogatásokról, a genom alapú gyakorlati alkalmazásokról hallhatott tájékoztatást a rendezvényen részt vevő, körülbelül százötven érintett. A szakmai fórumot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán rendezték meg.

A legelterjedtebb húsmarhafajták Nagy-Britanniából származnak. Az ágazatban dolgozók számára fontos, hogy milyen támogatási rendszerre számíthatnak, ugyanis a húsmahatenyésztés állami szerepvállalás nélkül nem lehet nyereséges.

"Valamennyi magyar gazdálkodó, valamennyi húsmarhatartó számára a fejlődés és az előrelépés lehetőségét biztosítani tudják" - Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a kormányzat stratégiai tervében lévő támogatáspolitikai eszközökről vélekedve mondta mindezt a tanácskozáson. Az egyesületek számára biztató az elhangzott támogatási prognózis. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője legalábbis így látja: "Éppen most is tapasztaljuk azt, hogy bizonyos élelmiszertermékek támogatva vannak - ami nem ördögtől való, és talán a húsmarhánál sem. Én azt sérelmezem, illetve azt nagyon fájlaljuk, hogy a 27%-os ÁFA, az terheli a fogyasztói árat. Hogyha ennek a mértékét csökkentik, akkor az már egy kompromisszum mondjuk a kormányzat részéről. A mi részünkről pedig biztos vagyok benne, hogy egy 15%-os áremelést végre kell hajtani. De lehet, hogy keveset mondtam."

A tenyésztők az áremeléssel az őket is érintő építőipari, egyéb beruházási, valamint a takarmányár növekedést szeretnék kompenzálni. Úgy vélik a szakemberek: mint minden kereskedelmi cég, ez a szegmens is nehézségek elé néz. Kovács-Mesterházy Zoltán, Magyar Tarkatenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője így gondolja: "Úgy látjuk, hogy az árak kezdenek újra emelkedő tendenciát mutatni a magyar tarka esetében is. A továbbiakban is úgy gondolom, hogy jó reménységgel tekinthetünk a jövőben a támogatások és agrárgazdálkodási környezetet illetően. Nyilván a megnövekedett input árak a mi hálózatunkat is sújtani fogják. Tehát egy új kihívást fog elénk tenni ez az új helyzet."

Az egyetem már huszonhetedik alkalommal adott otthont a tanácskozásnak. A húsmarhatenyésztés hazai tenyésztő egyesületei a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattenyésztési Tudományok Intézetével közösen szervezték meg a programot. "Ezt még Szabó Ferenc professzor kezdte el annak idején, és aztán folytattuk az ő hagyományát. Tavaly, tavalyelőtt sajnos ezt nem tudtuk a Covid-helyzet miatt megszervezni, úgyhogy már nagyon várták a gazdák, hogy újra legyen húsmarhatenyésztési tanácskozás. Általában ősszel szokott ez lenni a behajtáskor, most a kihajtás időszakára tettük. Pont azért, hogy még az év első részében tudjunk olyan információkkal szolgálni a gazdáknak, ami majd fontos lehet nekik az év második részében" - tette hozzá Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Az ágazatban 2023-tól egy új támogatási rendszert vezetnek be. A gazdák erről, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által bevezetni kívánt gyepfelmérésről is részletes tájékoztatást hallhattak a rendezvényen.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus