+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
2022. március 30. szerda 16:02 - Keszthely
II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
II. Rákóczi Ferenc születésének 346. évfordulójára emlékeztek civil szervezetek. A fejedelem keszthelyi szobránál felelevenítették életét és munkásságát. Kiemelték, Rákóczi ma is példát mutat magyarságból, bátorságból és tartásból. Az eseményen versek és kuruc nóták hangzottak el.

II. Rákóczi Ferenc 1676-ban született Borsiban. Neve szorosan összefügg az 1703-ban általa indított szabadságharccal, melyben a teljes állami függetlenséget akarta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól. A magyarság szemében ma is tiszta lelkű és becsületes vezetőként él tovább, mivel a szatmári békekötés után a felkínált közkegyelmet nem fogadta el.

„Ki lehetett volna egyezni a császárral, de ő ebbe nem ment bele. Úgy érezte, hogy a magyar nemzet nem érte el azt a célt, amit ő teljesen szeretett volna, így inkább a bujdosást választotta. Hagyva a pénzét, vagyonát – mégis Magyarország legnagyobb birtokosa volt, földbirtokosa, és a leggazdagabb. Egyben herceg is volt, a trón várományosa is lehetett volna akár, a német-római császárságnak.” - emelte ki Krupla Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagja.

Keszthelyen már hagyomány, hogy a civil szervezetek egy évben kétszer fejet hajtanak a magyar fejedelem előtt. Rákóczi nem csak a történelem alakulására, hanem a magyar kultúrára is nagy hatással volt. Számos költemény és népdal őrzi az emlékét. Ezekből is felelevenítettek egy csokorra valót a résztvevők. Nagyjaink emlékének ápolását Keszthely önkormányzata is fontosnak tartja.

„Azon felül, hogy azok a szervezetek, amelyek ezt a rendezvényt összehozták, mindegyiknek tagja vagyok, magánszemélyként is fontosnak tartom. Mindig is eljöttem ezekre a rendezvényekre, illetve aktív mozgatórugója voltam. Alpolgármesterként pedig mindenképpen fontosnak tartom, hogy van egy ilyen kemény mag a városban, akik ezekre a történelmi eseményekre megemlékeznek.” - tájékoztatott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A résztvevők fontosnak tartották kihangsúlyozni, Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legnagyobb alakja. Tartásával, céltudatosságával ma is példát mutathat a felnövekvő generációnak. Éppen ezért fontos, hogy emlékét megőrizzük és továbbörökítsük.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus