+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szőlősgazdák munkáját segíti a meteorológiai állomás
2022. március 4. péntek 13:37 - Cserszegtomaj
A szőlősgazdák munkáját segíti a meteorológiai állomás
Meteorológiai állomás segíti a hallgatók és a gazdálkodók munkáját, és a kutatásokat is. A MATE Georgikon Campusának szőlészetében két eszköz működik. Az egyiket karbantartás után szerelték át új helyére. Az állomás nem csak hőmérsékletet, hanem többek között levélnedvességet is mér, az adatokat tíz percenként továbbítja.

A szőlőtermesztésnél kulcsfontosságú az időjárás. Nem csak az eső és a napsütés számít, hanem fontos a fagyvédelem és a permetezés is. A jó termés érdekében folyamatosan gondozni kell az ültetvényeket. A meteorológiai események azonban sokszor húzzák keresztül a gazdák számításait.          

A napelemmel működő meteorológiai állomást szakember telepítette a szőlészetben. A készülék évek óta segíti a gazdálkodást a területen. Mivel a helyszínen nagyobb szintkülönbségek vannak, ezért időről időre átszerelik, hogy a különböző telepítések mikroklímáját tudják mérni.

„Csapadékot mér, illetve hőmérsékletet, páratartalmat és levélnedvességet. az elmúlt évnek, illetve az elmúlt időszaknak az adata is folyamatosan tárolva van, illetve adunk egy előrejelzést is, ami egy 24 órás, 48 órás előrejelzés, attól függ, hogy melyik adatot nézzük. Ez egy hiperlokalizált előrejelzés, ami azt jelenti, hogy az általunk kiválasztott területre adunk előrejelzést.” - tájékoztatott Milleschich Tamás regionális értékesítési vezető.

A prognózisnak köszönhetően a gazdák könnyebben meg tudják tervezni a munkálatokat. A fagyveszélyes időszakokban a védekezésben segít az eszköz. A szakemberek előre jelzik azt is, ha különböző fertőzésekre kell számítani. Így időben tudnak permetezni, ráadásul kevesebb növényvédő szert kell használniuk.

„A vegetációs időszakban viszont egy óriási segítség az, hogyha ezeknek a készülékeknek az adatait figyelemmel kísérjük, és hogyha csak két vagy három növényvédelmi kezeléstől tudjuk megmenteni a költségvetésünket, az már egy nagyon jelentős tétel.” - monsta Szládovics Gyula, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. telepvezetője.

A Georgikon szőlészetében kiemelt figyelmet szánnak a kutatásnak. Nem csak a végzett szakemberek, hanem a hallgatók is részt vesznek a munkában. A meteorológiai állomás a különböző vizsgálatokat is elősegíti.

„A mezőgazdaságban az adatalapú gazdálkodás, az adatoknak a megléte manapság stratégiai jelentőségű. Hiszen sokkal versenyképesebbé teheti az ágazatot, illetve olyan döntés előkészítést tudunk általa megvalósítani, ami tényleg egy sokkal precízebb gazdálkodást tud megvalósítani. A kutatásban is egyébként kifejezetten fontos, hiszen naprakész, szinte percre pontos adatokat tudunk kapni.” - emelte ki Szabó Péter, a MATE Georgikon Campusának főigazgatói tanácsadója.

A szőlészetben pár hónapon belül új készülékekre cserélik a régieket. Ezek még pontosabban tudják majd mérni és továbbítani azokat az adatokat, amelyekre a gazdáknak szükségük van.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus