+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az erős térség elképzelhetetlen erős gazdák nélkül
2022. március 2. szerda 13:38 - Keszthely
Az erős térség elképzelhetetlen erős gazdák nélkül
Elkészült a Közös Agrárpolitika stratégiai terve. 7600 milliárd forint forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére 2027-ig. Az uniós források mellett a hazai büdzséből is jelentős összeget fordítanak a magyar gazdák versenyképességének növelésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a vidék elnyerheti méltó helyét a társadalom értékrendjében.

A mezőgazdaság piaci pozíciója szempontjából meghatározó, hogy milyen források állnak a gazdálkodók rendelkezésére. 2027-ig kétpilléres rendszerben juthatnak forráshoz a szereplők az uniós Közös Agrárpolitika keretében. A közvetlen kifizetések és a pályázható források jelentősen nőttek az elmúlt hét éves ciklushoz képest.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: „Azt gondolom, hogy nekünk ez egy óriási lehetőség, hogy kihasználjuk az ebben rejlő fantáziát és egy óriásit lépjünk előre és közvetlenül a világ élvonalába tudjunk majd tartozni. Ha számokat nézünk, akkor azt látjuk, hogy az egyes pillérben 3300, a kettes pillérben pedig nagyságrendileg 4300 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez egy hét éves tervezési időszakot tekintve összesen 7600 milliárd forint rendelkezésre álló forrástömeget jelent.”

A kormány a korábbi 17 százalék helyett 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozást, vagyis minden egyes pályázatban elnyert száz forintból 80 forint a hazai költségvetésből érkezik. Ez uniós szinten egyedülálló. 

Szakmai fórumokon ismertetik a gazdákkal a Közös Agrárpolitika részleteit. Cél, hogy tényszerű, hasznos információkat nyújtsanak.

Nagy Bálint, a Fidesz választókerületi elnöke: „A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy a térségben élő, dolgozó és a térséget segítő, erősítő gazdákat is az agrárkamarával együtt még jobban tudjuk támogatni, hiszen valóban azt gondolom, hogy a településeink akkor tudnak valóban erősek lenni itt Zala megyében is, hogyha erős térséget tudunk építeni és az erős térség pedig elképzelhetetlen olyan szereplők nélkül, mint a magyar gazdák.”

Zala megye területének 42 százalékát mezőgazdasági-, 33 százalékát pedig erdőművelésre használják. Az ágazat a világjárvány alatt sem állt le. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint összefogás jellemezte a zalai gazdákat. 

„Én úgy gondolom, hogy egy pillanatig sem volt kérdés az, hogy akár a Zala megyei gazdák által, de mondhatom azt, hogy az ország összes gazdája által mindig hazai termék került a boltok polcaira és ebben oszlopos tagja minden egyes szereplő, minden egyes zalai szereplő” - mondta Sabján Krisztián, a NAK megyei elnöke. 

A Közös Agrárpolitikának új eleme, hogy jutalmazza a környezet és klíma szempontjából kedvező többletvállalásokat és külön jutalmazza a kis- és közepes birtokmérettel rendelkező gazdaságokat. Kiemelt cél a fenntarthatóság, a versenyképesség növelése és a vidéki térségek életképességének és vonzerejének növelésére.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus