+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az erős térség elképzelhetetlen erős gazdák nélkül
2022. március 2. szerda 13:38 - Keszthely
Az erős térség elképzelhetetlen erős gazdák nélkül
Elkészült a Közös Agrárpolitika stratégiai terve. 7600 milliárd forint forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére 2027-ig. Az uniós források mellett a hazai büdzséből is jelentős összeget fordítanak a magyar gazdák versenyképességének növelésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a vidék elnyerheti méltó helyét a társadalom értékrendjében.

A mezőgazdaság piaci pozíciója szempontjából meghatározó, hogy milyen források állnak a gazdálkodók rendelkezésére. 2027-ig kétpilléres rendszerben juthatnak forráshoz a szereplők az uniós Közös Agrárpolitika keretében. A közvetlen kifizetések és a pályázható források jelentősen nőttek az elmúlt hét éves ciklushoz képest.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: „Azt gondolom, hogy nekünk ez egy óriási lehetőség, hogy kihasználjuk az ebben rejlő fantáziát és egy óriásit lépjünk előre és közvetlenül a világ élvonalába tudjunk majd tartozni. Ha számokat nézünk, akkor azt látjuk, hogy az egyes pillérben 3300, a kettes pillérben pedig nagyságrendileg 4300 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez egy hét éves tervezési időszakot tekintve összesen 7600 milliárd forint rendelkezésre álló forrástömeget jelent.”

A kormány a korábbi 17 százalék helyett 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozást, vagyis minden egyes pályázatban elnyert száz forintból 80 forint a hazai költségvetésből érkezik. Ez uniós szinten egyedülálló. 

Szakmai fórumokon ismertetik a gazdákkal a Közös Agrárpolitika részleteit. Cél, hogy tényszerű, hasznos információkat nyújtsanak.

Nagy Bálint, a Fidesz választókerületi elnöke: „A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy a térségben élő, dolgozó és a térséget segítő, erősítő gazdákat is az agrárkamarával együtt még jobban tudjuk támogatni, hiszen valóban azt gondolom, hogy a településeink akkor tudnak valóban erősek lenni itt Zala megyében is, hogyha erős térséget tudunk építeni és az erős térség pedig elképzelhetetlen olyan szereplők nélkül, mint a magyar gazdák.”

Zala megye területének 42 százalékát mezőgazdasági-, 33 százalékát pedig erdőművelésre használják. Az ágazat a világjárvány alatt sem állt le. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint összefogás jellemezte a zalai gazdákat. 

„Én úgy gondolom, hogy egy pillanatig sem volt kérdés az, hogy akár a Zala megyei gazdák által, de mondhatom azt, hogy az ország összes gazdája által mindig hazai termék került a boltok polcaira és ebben oszlopos tagja minden egyes szereplő, minden egyes zalai szereplő” - mondta Sabján Krisztián, a NAK megyei elnöke. 

A Közös Agrárpolitikának új eleme, hogy jutalmazza a környezet és klíma szempontjából kedvező többletvállalásokat és külön jutalmazza a kis- és közepes birtokmérettel rendelkező gazdaságokat. Kiemelt cél a fenntarthatóság, a versenyképesség növelése és a vidéki térségek életképességének és vonzerejének növelésére.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár