+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tavasszal újra lesz szóbeli érettségi
2022. február 23. szerda 18:29 - Keszthely
Tavasszal újra lesz szóbeli érettségi
Ismét lesznek szóbeli érettségik az idén. A világjárvány miatt 2020 és 2021 tavaszán is elmaradtak a személyes számonkérések, ez sok végzős diáknak okozott nehézséget. Az iskolák nagy hangsúlyt fektetnek a szóbeli vizsgákra, amelyek a felvételi pontszámok alakulását is befolyásolhatják.

Angol órát tartottak a Vajda János Gimnáziumban. A végzős diákok elsősorban a beszédet gyakorolják. Az iskolák nagy hangsúlyt fektetnek a szóbeli vizsgákra való felkészítésre. A keszthelyi tizenkettedikesek örültek, hogy idén ismét lesz szóbeli érettségi.

„Az előző években sajnos elmaradt a szóbeli érettségi. Mi úgy gondoljuk, hogy a szóbeli érettségi majd javítani fog az eredményeinken, hiszen az írásbeli érettségi kötöttségein egy kicsit enyhít a szóbeli érettséginek a lehetősége. Reméljük, hogy meg fogják ezt tartani, és abban is bízunk, hogy mindenkinek sikeres eredményei fognak majd születni.” - mondta Göller Máté, a Vajda János Gimnázium tanulója.

A Vajda János Gimnáziumban a tanulók zöme jelentkezik felsőoktatásba. Így nekik nagyon fontos, hogy lehetőségük legyen többletpontokat szerezni. A szóbeli vizsga sok diáknak jelent könnyebbséget az érettségi során.           

„Csak írásbeli készséget mérni egy érettségin, az gyakorlatilag azt lehetne mondani, hogy nem felel meg a gimnáziumi oktatás minőségének. Hiszen itt a gyerekektől nem csak írásbeli, hanem szóbeli számonkérés is van, ez az egyik. A másik, a szóbeli érettségiken szerzett tapasztalataim alapján úgy emelt, mint középszinten elmondhatom, nagyon sok támogatást kapnak a tanulók. Az a megfigyelésünk, hogy a diákok a szóbeli érettségi eredményeikkel jelentősen javítanak még a megszerezhető pontokon.” - tájékoztatott Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatója.

Az Asbóth iskolában 120-an érettségiznek idén. A szakképző intézmény tanulóinak a 80%-a technikumban tanul tovább, számukra kevésbé fontos a szóbeli érettségi. A diákok 20%-a azonban egyetemre jelentkezik, nekik egyáltalán nem mindegy, hogy van-e lehetőség szóban is előadni mindazt, amit a négy év alatt megtanultak.

„Nekem nagyon fontos a szóbeli érettségi, ugyanis úgy gondolom, hogy így teljes egy igazi vizsga, és nagyon örülök neki, hogy idén meg lesz tartva.” - mondta Illés Melinda, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum tanulója.

Az Asbóth iskola évek óta szervez szóbeli érettségit a tavaszi és az őszi időszakban is. A pedagógusok tapasztalatai itt is azt mutatják, hogy a diákok felszabadultabban ülnek a bizottság elé, hiszen tudják, hogy segítséget kapnak.

„Mi alapvetően örülünk annak, ha a diákjaink szóban is megnyilvánulhatnak, hiszen az írásbeli vizsgadrukkját nem mindenki tudja a legjobban teljesíteni. Így szóban mindig van lehetőség egy kis korrekcióra. Azt kell, hogy mondjam, hogy mivel az őszi vizsgaidőszakban a város és a város környékének intézményeiből mi kaptuk a gyerekeket, így néhány hónappal ezelőtt már volt egy olyan vizsgaidőszakunk, amikor szintén a szóbeli is már a repertoáron volt. Tehát újdonságot nem jelent.” - emelte ki Csótár András, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum igazgatója.

A tavaszi érettségi vizsgaidőszakban az emelt szintű szóbeliket június 1-je és 9-e között tartják. Középszinten június 13-a és 24-e között érettségizhetnek a tanulók. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot, a maszkviselésről azonban az iskolák dönthetnek.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár