+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fontos a helyi múzeumok együttműködése
2022. február 18. péntek 16:05 - Keszthely
Fontos a helyi múzeumok együttműködése
Mezőgazdasági eszközöket adományozott a Balatoni Múzeum a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelynek. A leltározatlan tárgyakat majd demonstrációs eszközként tudják alkalmazni a Majorban. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon számos régi hagyományt mutatnak be a fiataloknak ebben az évben is.

Többek között szénahúzó gereblyét, faboronát és kőhordó kordélyt is adományozott a Balatoni Múzeum a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelynek. Mintegy 20 mezőgazdasághoz fűződő tárgy érkezett ide.

„A Balatoni Múzeumnak egy elég gazdag néprajzi gyűjteménye van, amelynek a revízióját az új néprajzos kolléganőm, Molnár Csenge elkezdte. És ekkor kerültek elő olyan tárgyak, amelyek nincsenek beleltározva és elég jó állapotban vannak. Ezek elsősorban mezőgazdaságban használatos eszközök. Így gondoltuk azt, hogy itt van Keszthelyen a Majortörténeti Kiállítóhely és bizonyára ők ezt a gyerekfoglalkozások, a táboraik során nagyon jól tudnák, mint demonstrációs eszközöket használni.” - osztotta meg Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen számos olyan programon vehetnek részt a fiatalok, melyeken a régi, hagyományos mezőgazdasági tevékenységekkel ismerkedhetnek meg. Az Élménygazdaságban a növény- és az állatvilág mellett korabeli fajátékokkal is kikapcsolódhatnak a fiatalok. A Festetics Közösségi Térben a kenyérsütés folyamatával tanulhatják meg. Itt is számos ezzel kapcsolatos eszköz található. Az új tárgyakkal pedig még több szegmenst be tudnak mutatni.

„A múzeum egyik fejlesztési iránya is pont ezt a célt hivatott szolgálni. Ezért szeretnénk az Élménygazdaságunkba is minél több természetes anyagból készült játékelemet behozni. Nyilván itt a fa, az egy kiemelt szereplő. És visszatérve a kapott eszközökre, 90%-ban fa eszközöket kaptunk, amiket kisebb-nagyobb átalakításokkal, felújításokkal egy kis kreativitást beletéve azt gondolom, hogy nagyon frappáns dolgokat tudunk kihozni. És mindezt a legkisebb korosztálynak a szolgálatára.” - emelte ki Horváth Zoltán a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely igazgatója.

A fahordót és a szőlődarálót is a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz tudják felhasználni a restaurálás után. Előbbiből egy malomjáték készül, utóbbi pedig az őszi szőlőmustra című rendezvény új kiegészítője lesz.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár