+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkészült a kápolnapusztai bivalyrezervátum kilátója
2022. január 31. hétfő 13:36 - Zalakomár
Elkészült a kápolnapusztai bivalyrezervátum kilátója
Átadták a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum kilátóját. Ez a beruházás is része azon aktív turisztikai fejlesztéseknek, melyekkel a látogatói igényeket szolgálják ki a nemzeti parkok. Az épület pénteki átadóján elhangzott, hogy hazánk 14 nemzeti parkja jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben. A haszonállatok száma közel másfélszeresére nőtt. Kápolnapusztán található hazánk legnagyobb bivalygulyája, melyet évente átlagosan 30-40 ezren tekintenek meg.

A régi kilátó helyén épült meg az új, 8 méter magas megfigyelőhely. A borovifenyő szerkezetű és vörösfenyő padozatú építmény Magyarország legnagyobb számú bivalycsordájára és a Kis-Balatont övező természetvédelmi területre biztosít kilátást.  Magyarország éllovas az aktív turisztikai fejlesztésekben. 2010 óta 50 új kilátó épült hazánkban – mondta az átadón Révész Máriusz kormánybiztos.

„Bivalyrezervátum a Balaton környékén egy fontos turisztikai célpont, 30-40 ezer között van az éves látogatószám, a tavalyi esztendőben is túllépte a 30 ezret annak ellenére, hogy csak májusban tudott kinyitni. Bízunk benne, hogy az idei évben akár a 40 ezret is el fogja érni a látogatóknak a száma és reméljük, hogy a látogatókat vonzani fogja ez a kis kilátó” - fogalmazott a kormánybiztos. 

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 16 millió forintos támogatásából és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park önerejéből, összesen 19 millió forintból készült el a fejlesztés. A társadalmi igény egyre nagyobb az aktív kikapcsolódásra. Ennek megfelelően alakítják a nemzeti parkok kínálatát, infrastruktúráját. 2010 óta jelentősen fejlődtek a nemzeti parkok – mondta Rácz András környezetügyért felelős államtitkár.

„A munkatársak száma megduplázódott, költségvetésünk megnégyszereződött. Az őshonos haszonállatok, amiket nem csak azért tartunk, hogy bemutassuk a látogatóknak, hanem természetvédelmi területkezelési feladatokra használjuk őket. Ők a mi fűnyíró traktorjaink az olyan vizes élőhelyeken, mint például a Kis-Balaton, ahova gépekkel, vagy más legelő állatokkal nem lehet bejutni. Az őshonos haszonállat-állományunk 45 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben” - mondta a környezetügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, a rezervátumban található Magyarország legnagyobb számú - 210 példányt számláló - bivalycsordája. Az 1900-as évek elején csaknem 180 ezer bivaly volt Magyarországon. A második világháború után haszontalanná vált a kiváló igavonó állat, csaknem ki is pusztult. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje vásárolta meg és mentette meg a vágóhídtól 1992-ben az itteni gulyát. Napjainkban hazánk tíz nemzeti parkjában 2100 egyed él a magyar genetikájú fajtából.

A térség aktív turizmusának egyik leglátogatottabb helyszíne a bivalyrezervátum – mondta Keszthely polgármestere. Nagy Bálint kifejtette, a környék legfontosabb ágazata a turizmus, amit az ilyen fejlesztések élénkítenek: „Bízom benne, hogy ezzel a mostani fejlesztéssel, a kilátó megépítésével még több látogatót tudunk ide vonzani ebbe a térségbe. Azáltal hogy újabb és újabb attrakciók kerülnek kialakításra, azáltal tudjuk növelni az itt eltöltött vendégéjszaka-számokat is, ezáltal közvetetten is hozzájárulva a helyi gazdaságnak az erősítéséhez, segítéséhez.”

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban több fejlesztés készült el az utóbbi időben: karámrendszer, istálló és akadálymentes tanösvény is épült. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus