Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A Fejér György Városi Könyvtár kapta a Pro Cultura Keszthely díjat
2022. jan. 21. péntek | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár kapta a Pro Cultura Keszthely díjat
A Fejér György Városi Könyvtár kapta meg idén a Pro Cultura Keszthely díjat. Az intézménynek a folyamatos kulturális szolgálatáért ítélték oda az elismerést. A magyar kultúra napjához kapcsolódva immáron 17. alkalommal adták át a díjat. Csótár András beszédében kiemelte, a kultúrának minden nép életében nagyon fontos szerepe van. Ezt örökölni nem lehet, csak örökíteni.

Pénteken délelőtt vehette át a Fejér György Városi Könyvtár nevében Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes a Pro Cultura Keszthely díjat. A bibliotéka jelentős szerepet vállal a város és a környék kulturális életében. Ezért is ítélték oda ezt az elismerést az idén 70 éves intézménynek. Kocsondiné Eisenkorb Györgyi elmondta, felemelő érzés, hogy átvehették az elismerést, fontos számukra, hogy támogassák a kultúrát.

„Rendkívül fontosnak gondoljuk. Egyrészt a média, a tabletek, az okoseszközök elvonják a közönséget. Elvonják a mindennapi megélhetési gondok, dolgoznak az emberek, családot kell fenntartani, házi munkák vannak természetesen. Nagyon örülünk, hogy ennek ellenére mégis vannak emberek, akik időt szakítanak, hogy felkeressék a könyvtárat.”

A Pro Cultura Keszthely díjat immáron 17-dik alkalommal adták át. Minden évben a magyar kultúra napjához kötődik az ünnepség.

Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, egy nemzet nagysága a tudomány és a sport mellett a kultúrában ölt testet. A művészet azonban nem létezhet az azt érteni és élvezni tudó közönség nélkül.

„Mindenki számára hozzáférhetővé és különösen a fiatalok számára vonzóvá kell tennünk a múlt és a jelen műalkotásait, könyveit, festményeit, zenedarabjait, képeit, szobrait, színházi előadásait. Valamint mindenek felett őriznünk és védenünk kell drága magyar anyanyelvünket, mint kultúránk legfontosabb hordozóját. Én hiszem, hogy mi magyarok biztosan haladunk egy olyan úton, amelyről nem kell, nem szabad letérnünk. Nem szabad megtagadnunk a magyarságunkat, nemzeti értékeinket, hagyományainkat, hanem arra építve az egész világ magyarságával összefogva egységes nemzetként kell megjelennünk.”

Az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke hozzátette, a kultúra nincs alapvetően belénk kódolva. Ezt tanítani, örökíteni kell.

„Nekünk kell értékes mintát felmutatnunk, a kultúra értékeit megbecsülnünk, aszerint élnünk és tanulságait érvényesítenünk. Mert ez a kultúra nem csak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Kodály Zoltán mondatát idézve: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Ez a magyar kultúra napjának igazi mondanivalója."

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az olvasóktól várt névötleteket a Fejér György Városi Könyvtár.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
Új előadássorozat indult a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Keszthely
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
| 2024. jan. 5. péntek 16:30 | Keszthely
Író-olvasó találkozók, koncertek, könyvbemutatók, klubfoglalkozások és vetélkedők is voltak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.