+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Érkeznek az állatok a Madárparkba
2022. január 19. szerda 17:05 - Keszthely
Érkeznek az állatok a Madárparkba
Folyamatosan érkeznek a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának új lakói. Tavaly decemberben megjelent a madárinfluenza a területen, a NÉBIH felszólítására az összes madarat el kellett pusztítani. A vírust valószínűleg balatoni récék hurcolták be, hogy ez még egyszer ne történhessen meg, megteszik a szükséges óvintézkedéseket a nagy tó körül is. A nyitást márciusra tervezik, addig 30 fajt szeretnének beszerezni. Sokaknak öröm, hogy a különleges körülmények között világra jött hattyú, Totó életben van. Ő is látható lesz majd a parkban.

Korábban is nagy kedvencek voltak a különleges hangot kiadó tyúkludak a Madárparkban. Az újonnan érkezett páros tagjai kíváncsian nézik figyelőiket. A fekete hattyúk és a kanadai-, valamint indiai ludak is már szokják új helyüket. A pávakert is benépesült már, ide már nem fog több madár beköltözni. Helyet kaptak a pávák mellett arany- és gyémántfácánok, valamint díszfoglyok is. A 2021 decemberében bekövetkezett nagy csapás mindenkit megrendített, a munkatársakat lelkileg is nagyon megviselte. Ígéretükhöz híven azonban mindent megtesznek, hogy újra megnyithassák a madárhangtól hangos park kapuit.

„Még nincs megoldva teljesen a nagy tavunknak a lezárása, csak folyamatban van még, így kezdem összeszedni azokat a madarakat, amik majd a nagy tóra fognak kikerülni. Amit vásárlunk most fajokat, azok zárt térbe, fóliasátorba érkeznek, vagy lehálózott részre, hogy ne tudjanak érintkezni a balatoni madarakkal, vadkacsákkal.” - mondta el Rigó Gábor a Madárpark vezetője.

Több réce is várja, hogy elfoglalhassa majd helyét a Madárparkban. Most első körben körülbelül 30 fajt szeretnének beszerezni. Mindegyik olyan lesz, amelyeket korábban is láthatott már a közönség. Ezekre van ugyanis engedélyük. Azokba a boxokba is kerülnek majd, ahol megszokhatták őket a látogatók, mivel jól működött a korábbi rendszer.

„Nagyon nehéz felépíteni egy állományt. Az sok-sok éves munka. Mert a fajoknak a beszerzése az nem olyan egyszerűm hogy az ember elmegy a piacra és vesz valamit. Ezeknek a madaraknak a 99%-a Hollandiából, Belgiumból és Németországból érkezik. Bár – hogy így jártunk - nagyon sok felajánlást kaptam hazai tenyésztőktől, kistenyésztőktől, állatkertektől is már és most próbálom összeszedni azt a fajlistát, ami megközelítőleg ugyanaz lesz, ami volt.”

A decemberi madárinfluenza egyetlen túlélője Totó, aki kétségkívül az ország kedvenc hattyúja. Rengetegen aggódtak a közösségi oldalakon is, hogy mi lehet a különleges körülmények között világra jött madárral. Szerencséje az volt, hogy sokkal több időt tölt gondozója otthonában, mint a Madárparkban. Rigó Gábornak mindent megenged, kötődik hozzá, védelmezi őt.

„Nem is akar visszajönni. Próbálkoztam vele, de nem erőltetem. Otthon nagyon jól elvan, megvan a kis birodalma, nem kell osztozkodni senkivel, tehát teljesen egyedüli életet él, jön-megy kel a házunkba.”

Rigó Gábor elmondta, mindent elkövetnek, hogy megvédjék a madarakat a balatoni récéktől. A Madárpark várhatóan márciusban nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár