+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mozgalmas évet zárt a Balatoni Múzeum 2021-ben
2022. január 4. kedd 12:50 - Keszthely
Mozgalmas évet zárt a Balatoni Múzeum 2021-ben
MŰSZAK, kerámia biennálé, a pálinka története – csak néhány azok közül a tárlatok közül, amelyekkel a Balatoni Múzeum megörvendeztette idén a látogatókat. Az intézmény az év eleji bezárás idején nagyszabású gyűjtemény karbantartást is végzett, emellett számos pályázatot adtak be. Bár a látogatószám elmaradt a megszokottól, augusztusban rekordot döntöttek.

A járvány ellenére is mozgalmasan telt a 2021-es év a  Balatoni Múzeumban. Bár az első hónapokban nem fogadhattak látogatókat, a munka nem állt meg az intézmény falai között. Egyrészt online igyekeztek megszólítani a látogatókat, a közösségi oldalon nagyon sok tartalmat osztottak meg. Emellett elvégeztek olyan feladatokat, amikre az elmúlt években nem jutott idő. Megtörtént a képzőművészeti gyűjtemény teljes rendbetétele és karbantartása.           

„Ilyen volumenű munka még nem nagyon volt az elmúlt évtizedekben itt, a Balatoni Múzeumban. A teljes gyűjteményt kipakoltuk a raktárból. A tudományos munka is ehhez kapcsolódóan folyt az első hónapokban. Korábban már, az előző év végén, a ’20-as év végén pályázatok során már céltudatosan arra készültünk, hogy olyan eszközöket tudjunk beszerezni, amivel a raktárak állagmegóvása, gyűjtemény állagmegóvása történhet meg. Ezekkel nyertünk is, beszerzések megtörténtek, bekerültek ezek a raktárba.” - tájékoztatott a Balatoni Múzeum igazgatója, Németh Péter.

A Balatoni Múzeum május 1-én fogadhatott először látogatókat. Ezzel együtt megnyitotta kapuit a Festetics szabadulószoba is, ami nagy népszerűségnek örvendett. Az attrakció még 2020-ban készült el, de a járvány miatt a közönségnek nem volt lehetősége kipróbálni. Június elején a Vendéglátóipari Múzeum Fürdőélet a Nagy Háborúban című tárlatával vette kezdetét a kiállítási szezon. Ősszel négy időszaki tárlat is nyílt, elsőként Poór Ferenc ex libris gyűjteményét láthatták az érdeklődők, amelyet az első Balatoni Kisgrafikai Biennálé 50. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Ezt követően a Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálét nyitották meg, amelyen több mint 60 textil- és kerámiaművész alkotásait láthatta a közönség. Október elején a pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatták be, majd megnyílt a MŰSZAK kiállítása is. A tárlatok mellett a pályázatokra is nagy figyelmet fordít az intézmény.

„A pályázati aktivitás is eléggé felpörgött itt a Balatoni Múzeumban. A mai napig több mint 30 millió forint értékben adtunk be hazai pályázatokra munkákat. Nem csak ilyen jellegű pályázatokat adtunk be, hanem díjakra is pályázatunk. Ez volt az Év Honlapja díjra, amelyre nagyon esélyesek vagyunk, aztán nyújtottunk be pályázatot Családbarát Hely cím elnyerésére is, és Madárbarát kertre is szeretnénk címet elnyerni.” - tette hozzá az igazgató.

A Múzeumok Éjszakáján is sok látogató fordult meg az intézményben. Nagy népszerűségnek örvendtek az éjszakai tárlatvezetések, családok, baráti társaságok fedezték fel a Balaton régészeti és természeti csodáit, a hajózás és a fürdőélet történetét. Tavaly nyolc tábort tartottak nyáron, ezekre nagyon gyorsan beteltek a helyek. A gyerekek újdonságokkal is találkozhattak, de a jól bevált táborok is elindultak. Nagy népszerűségnek örvendett a második alkalommal megszervezett inforobotika tábor. A Balatoni Múzeum január 24-ig zárva tart, de gőzerővel készülnek az idei évre, nagyszabású tárlatok, interaktív tartalmak és újítások is várják a látogatókat 2022-ben.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár