+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közeledik a karácsony
2021. december 20. hétfő 10:48 - Keszthely
Közeledik a karácsony
Az utolsó gyertya is fellobbant Keszthely város adventi koszorúján. A szeretet lángját Szemerei János evangélikus püspök gyújtotta meg. Beszédében az adventi koszorú jelentéséről beszélt a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, a világ világosságának születése fontos ünnep a keresztény világban.

A negyedik adventi vasárnap a Csány-Szendrey Általános Iskola kisdiákjai és pedagógusai örvendeztették meg a közönséget a Fő téren. Ünnepi dallamaikkal kezdődött el a városi ünnepség.

Szemerei János evangélikus püspök beszédében elmondta, az első adventi koszorún még 28 gyertya volt. Minden nap eggyel többet gyújtottak meg. Hangsúlyozta, a koszorúra nem szabad dísztárgyként tekinteni. A rajta található gyertyáknak ugyanis üzenetük van a világ felé. Ez az év legsötétebb időszakában készül, amikor rövidek a nappalok és hosszabbak az éjszakák.

"Tudjuk, hogy már az ősi időkben is ünnepelték ezt a téli napfordulót. Pogány ünnep volt, de a Krisztus hívők, amikor karácsonyt a téli napfordulóhoz igazították, annak az volt a hitvallásos üzenete, hogy számunkra, Krisztus-követők számára ez a fordulat azt is jelenti, hogy nem csak fizikai értelemben van szükségünk arra, hogy a sötétség hatalma visszaszoruljon és legyen több a világosság, hanem átvitt értelemben, lelki értelemben is.”

A püspök kifejtette, a sötétség rosszul érint bennünket, főként az északi országokban látható, hogy ebben az időszakban sok a depressziós ember. Lelkileg pedig rosszul érint bennünket minden, amit a sötétséghez kapcsolunk.

„A Krisztus-követők karácsonnyal azt is kifejezésre juttatták, hogy a sötétségnek ez az átvitt értelmű korszaka is egy új fejezetet nyithat Jézus születésével, akit mi a Világ Világosságaként tisztelünk, imádunk és próbálunk követni. Hiszen ő az egyetlen, aki győzni tudott a sötétséget hatalma fölött. Ezért olyan fontos ünnep a keresztyén nyugati civilizációban Jézus Krisztus születése.”

A köszöntőbeszéd után Szemerei János, Nagy Bálint és Manninger Jenő közösen gyújtották meg a szeretet lángját. Ezt követően valamennyi jelenlévő kaphatott a betlehemi lángból egy-egy mécses segítségével, hogy mindannyiuk otthonába betérhessen ez a fényesség is. A betlehemi Születés-barlang örökmécseséből vett láng Isten szeretetének és békéjének szimbólumaként érkezik meg hosszú évek óta Magyarországra osztrák cserkészek közreműködésével. A karácsonyi kirakodóvásár, illetve a korcsolyapálya továbbra is üzemel, egészen január elejéig várják az érdeklődőket és kikapcsolódni vágyókat a Fő téren. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus