+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megteltek az ebtelepek, menhelyek
2021. december 9. csütörtök 19:05 - Keszthely
Megteltek az ebtelepek, menhelyek
Évek óta nő az őszi, téli időszakban a megunt, kidobott kutyák száma. Megtelnek a menhelyek, ebtelepek. Keszthely Város Ebrendészeti Telepén sincs üres kennel. A hideg időben több energiára, és meleget adó helyre van szükségük az állatoknak. Az állatszerető emberek támogatására számítanak Keszthelyen is.

A karmacsi állatmenhelyben a nyári időszakban is ritkán találni megüresedett kennelt. Mindig sok a menhelylakó, az elhagyott, kidobott kutya. Mindannyian szerető gazdára vártak és várnak napjainkban is. A menhely megnyitása óta nem volt olyan nap, amikor lakó nélkül maradtak volna a kennelek. Kis-és nagytestű kutyák, kölykök lakják be a nagy területet. Nem ritka, az olyan házi kedvenc a menhelyen, amelyik külföldi gazdájától szökik el. Ide kerülnek a keszthelyi ebrendészeti telepről is azok a befogott ebek, melyeknek nem találják meg a gazdáját.

"Sajnos a külföldiek sem tudják, hogyha Magyarországra jönnek, akkor egy nemzetközi Petvetdata- ba át kell íratni a chipeket, vagy be kell regisztrálni, hogy egyáltalán külföldről, ha elveszik a kutyájuk akkor mi is lássuk az ő kutyáikat. Ez sajnos probléma. Erre felhívnám mindenki figyelmét, hogyha elmegy külföldre, akkor a nemzetközi, európai Petvetdata-ba az állatorvos egy perc alatt beírja az adatainkat és ha külföldön elveszik a kutyánk akkor hamar meglehet találni, ugyanúgy mint Magyarországon. Ha ez viszont nincs meg, akkor ez nagyon komplikált, mert külföldi szervezetekkel fel kell venni a kapcsolatot."- mondta el Kalmár Gábor az ebrendészeti telep vezetője.

Ez már az ebrendészeti telep, ahol ősztől folyamatosan megtelnek a kennelek. Kalmár Gábor azt mondja, az ivartalanítás fontosságára mindig fel kell hívni a figyelmet. Az őszi és téli időszakban sokkal több a szaporulatok miatt kidobott kutya. Gyakori eset, hogy az anyakutyától a kölykökkel együtt válik meg gazdájuk és egy hét alatt 30 kutya kerül menhelyre. Nemcsak a helyhiány jelent problémát, hanem az örökbeadásuk is. Az örökbefogadók nem gondolják át, hogy a környezetükbe milyen kutya lenne az ideális. Sokszor idős emberek igényelnek nagytestű, nagymozgású házőrzőt, aminek gondozását, ellátását nehezen vagy nem tudják megoldani. Ilyenkor visszaviszik a telepekre, menhelyekre az ebet.

"Ami nagyon fontos,- ezt is elmondom minden évben- a megfelelő kutyaválasztás! Tehát mi nagyon szívesen adunk örökbe kutyát, ha a megfelelő körülményeket tudják a kutyáknak biztosítani. Nem mérhetetlenül komplikáltak ezek a dolgok, de azért alap dolgoknak meg kell felelni. Úgy mint a szökés biztos kerítés. Persze van amelyik kutya szökős, de erre is már meg vannak a megfelelő technikai feltételek, hogy a kutyánkat tudjuk követni. De mondom, a leges legfontosabb a megfelelő kutyaválasztás. Egy 70 éves néni ne fogadjon örökbe kaukázusi juhászkutyát vagy moszkvai őrkutyát, mert sajnos ezek is fordultak elő velünk."- mondta el Kalmár Gábor.

Az ebtelepre és a menhelyre elkel a segítség. Az adományokat folyamatosan fogadják. A hideg idő beálltával nagy hasznát veszik a matracoknak, pokrócoknak vagy törölközőknek. Ezeket a kutyaházakba teszik, meleget biztosítva a gazdátlan ebeknek. A kutyatápból, konzervből és,  száraztésztábólsem lehet soha túl sok. A rövidszőrű vagy idős, beteg kutyusok átteleléséhez nagy segítség lehet a már megunt, feleslegessé vált kutyaruha is. Az adományozók felajánlásaikat leadhatják Keszthely Város Ebrendészeti Telepén vagy a karmacsi állatmenhelyen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hatodszor lendült fel a rajtzászló a koraszülött futáson.
 
Kárpátaljai szobrász támogatására rendeztek jótékonysági délutánt.
 
A Híradó Plusz vendége Krasznai Tamásné igazgató.
 
Ezüstérmes lett Olaj Tamás, a Keszthelyi VSE sportolója.
 
Vidám, humoros előadásokkal érkeztek Várvölgyre az amatőr színjátszók.
 
Zöldünnepet tartottak az Erzsébet-ligetben.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár