+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Haydn csodái csendültek fel a Balaton Színházban
2021. november 16. kedd 15:45 - Keszthely
Haydn csodái csendültek fel a Balaton Színházban
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje volt az első előadás azok számára, akik megváltották a Filharmónia Bérletet. Haydn valamint Gyöngyösi Levente dallamai csendültek fel pénteken. A Filharmónia Magyarország évek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyen nagy sikerrel. Ebben az évadban még három koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

Joseph Haydn g-moll „Tyúk” szimfóniájával vette kezdetét a koncert. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Farkas Róbert vezényelt. A számos külföldi sikerrel büszkélkedő karmester elmondta, a melléknevekkel ellátott Haydn-műveket azért kedveli, mert humoros karakterekkel vannak tele. Hangsúlyozta, Haydn-nek van a legfelismerhetőbb humorérzéke a bécsi klasszikusok közül. A karmester hozzátette, a Nemzeti Filharmonikusokkal nagyon szeret együtt dolgozni.

„Rövid időn belül ez a harmadik projektem az előző néhány hónap alatt velük, úgyhogy nekem mindig óriási öröm visszatérni hozzájuk, végül is ők voltak az első zenekar, akiket én 10 év után - ugye Németországban élek még mindig – de ők voltak az első zenekar, akit Budapesten vezényeltem. Tehát őhozzájuk kötődik a budapesti debütálásom, úgyhogy mindig különleges élmény velük dolgozni.”

Az est során felcsendült Berenice jelenete, Haydn koncertáriája is, melyet Kristóf Réka, a Virtuózok felfedezettje énekelt el. A mű Pietro Metastasio egyik drámájának megzenésített változata. Az énekművész elmondta, nagy kihívás elénekelni az áriát, de ez az, amit a legjobban szeret benne.

„Egy fantasztikusan színes ária. Nagyon gyorsan váltakoznak a recitativoban a hangulatok, az érzelmek, a rádöbbenések, a víziók, a visszatérés önmagához. Tehát én ezt szeretem. Mondanám, hogy nehéz, de én ezért lelkesedem.”

A Filharmónia Magyarország évtizedek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyre is. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi közönséggel, így a számukra tetsző műsort állítják össze évről évre. A visszajelzések mindig pozitívak.

„Mi nagyon szeretünk itt lenni Keszthelyen. És évről évre egyre unikálisabb dolgokkal, egyre nagyobb szabású dolgokkal próbálunk érkezni. Néha úgy gondolom azért próbálunk egy-egy különlegességet is elvinni minden városba.” - osztotta meg Kreutz Péter a Filhamónia Magyarország operatív igazagtója.

A komolyzene szeretők idén még három koncerten vehetnek részt a Filharmónia bérleten belül. December 16-án Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertjét, míg március 1-jén a Kelemen Kvartettet hallhatják. Április 20-án a Mendelssohn Kamarazenekar lép színpadra a Balaton Színházban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus