+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Haydn csodái csendültek fel a Balaton Színházban
2021. november 16. kedd 15:45 - Keszthely
Haydn csodái csendültek fel a Balaton Színházban
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje volt az első előadás azok számára, akik megváltották a Filharmónia Bérletet. Haydn valamint Gyöngyösi Levente dallamai csendültek fel pénteken. A Filharmónia Magyarország évek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyen nagy sikerrel. Ebben az évadban még három koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

Joseph Haydn g-moll „Tyúk” szimfóniájával vette kezdetét a koncert. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Farkas Róbert vezényelt. A számos külföldi sikerrel büszkélkedő karmester elmondta, a melléknevekkel ellátott Haydn-műveket azért kedveli, mert humoros karakterekkel vannak tele. Hangsúlyozta, Haydn-nek van a legfelismerhetőbb humorérzéke a bécsi klasszikusok közül. A karmester hozzátette, a Nemzeti Filharmonikusokkal nagyon szeret együtt dolgozni.

„Rövid időn belül ez a harmadik projektem az előző néhány hónap alatt velük, úgyhogy nekem mindig óriási öröm visszatérni hozzájuk, végül is ők voltak az első zenekar, akiket én 10 év után - ugye Németországban élek még mindig – de ők voltak az első zenekar, akit Budapesten vezényeltem. Tehát őhozzájuk kötődik a budapesti debütálásom, úgyhogy mindig különleges élmény velük dolgozni.”

Az est során felcsendült Berenice jelenete, Haydn koncertáriája is, melyet Kristóf Réka, a Virtuózok felfedezettje énekelt el. A mű Pietro Metastasio egyik drámájának megzenésített változata. Az énekművész elmondta, nagy kihívás elénekelni az áriát, de ez az, amit a legjobban szeret benne.

„Egy fantasztikusan színes ária. Nagyon gyorsan váltakoznak a recitativoban a hangulatok, az érzelmek, a rádöbbenések, a víziók, a visszatérés önmagához. Tehát én ezt szeretem. Mondanám, hogy nehéz, de én ezért lelkesedem.”

A Filharmónia Magyarország évtizedek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyre is. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi közönséggel, így a számukra tetsző műsort állítják össze évről évre. A visszajelzések mindig pozitívak.

„Mi nagyon szeretünk itt lenni Keszthelyen. És évről évre egyre unikálisabb dolgokkal, egyre nagyobb szabású dolgokkal próbálunk érkezni. Néha úgy gondolom azért próbálunk egy-egy különlegességet is elvinni minden városba.” - osztotta meg Kreutz Péter a Filhamónia Magyarország operatív igazagtója.

A komolyzene szeretők idén még három koncerten vehetnek részt a Filharmónia bérleten belül. December 16-án Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertjét, míg március 1-jén a Kelemen Kvartettet hallhatják. Április 20-án a Mendelssohn Kamarazenekar lép színpadra a Balaton Színházban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus