+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kerékpárút Vörs és Sávoly között
2021. november 16. kedd 15:37 - Vörs
Kerékpárút Vörs és Sávoly között
A természeti környezetbe illő, murvás kerékpárutat építettek Vörs és Sávoly között. A körülbelül három kilométeres felújított szakasztól azt várják, hogy élénkíti a turizmust. A kerékpárút része lehet a Balaton-Dráva összeköttetésnek. Az útvonal megnyitását a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda kezdeményezte még 2006-ban. A projektben részt vett a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A beruházást a “Balaton Bike 365” uniós program finanszírozta.

Ez az útvonal a műszaki tartalmú javítást, útstabilizálást megelőzően szinte járhatatlan volt. A Vörs külterületén felújított út egy csendes, erdőkkel és mezőkkel tűzdelt szakaszon kanyarog Sávoly irányába. A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Princzinger Péter elmondta: "Ez egy olyan program, amelynek a keretében körülbelül ezer kilométernyi kerékpározható útvonalat jelöltünk ki és táblázatunk ki a Balaton környezetében. Ennek az egyik szakaszán állunk most, amely valóban nem egy hagyományos aszfalt kerékpárút. De hát ebben a gyönyörű természeti környezetben nem is lenne szerencsés egy aszfaltút. Ez egy többrétegű, különböző méretű murvaszemekből épített út."

A körülbelül tíz kilométeres útvonal során két fahídon kell áthaladni. Az északabbra található átjárót már korábban felújították. Az alatta kanyargó Marót-völgyi csatorna nyugodt vize felett délebbre még egyszer át kell haladni. Ezt a fahidat a most átadott projekt keretében újították fel. Az átadás alkalmából szervezett bejárás során a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembere kiemelte: a több, mint húsz évvel ezelőtt megépített hidat a műszaki állapota miatt le kellett zárni, most saját forrásból újították fel. Busa Tamás így folytatta: "Három éves folyamat zárult le tulajdonképpen most ezzel, hogy itt, ezen a kerékpározható nyomvonalon lévő hidakat sikerült szépen, fokozatosan, évről-évre helyreállítani, megcsinálni. Én azt gondolom, hogy azon kívül, hogy a híd egy jelkép - a kapcsolat jelképe -, azon túl még egy ilyen nagyon hosszú folyamat lezárása is ez a mai nap. A hidakat felújítottuk, de egy folyamat még hátra van: hogy a kapcsolódó utak felújítását folytassuk."

Közel három kilométer az az útszakasz, amelyet felújítottak. Munkagéppel húsz centiméter mély sávot vágtak, amelybe először durvább, majd egyre finomabb murvaréteget terítettek. A munkálatokkal három hónap alatt végeztek a szakemberek. Az országúti versenykerékpár kivételével bármilyen biciklivel járható ez a szakasz.

A Vörsre érkező kerékpárosok számára a templom közelében egy kerékpáros pihenőt is átadtak. A településnek egyre fontosabb a kerékpáros forgalom, amire a kétkerekűekkel érkezők egyre nagyobb száma is bizonyíték. "Nagyon fontos számunkra, hogy ez az útszakasz most át lett adva, hiszen egy újabb színfoltja lett a külső településnek. Véleményem szerint ez csak előrébb fogja vinni a turizmust. Most azon dolgozunk, hogy a kerékpáros turizmus úgy érjen el hozzánk, hogy meg is álljanak nálunk. Amint itt látjuk is, a kerékpáros pihenőnél egy csodálatosan szép fröccsterasznál vagyunk" - mondta el Deák Tamás polgármester.

A kerékpáros pihenő mellett egy kulturált illemhely is található, így a megfáradt bringások minden igénye kielégíthető.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus