Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mi van a felszín alatt?
2021. nov. 15. hétfő | Keszthely
Mi van a felszín alatt?
Gyakorló gazdáknak hirdettek országos szemleköröket, Keszthelyen kezdődött a programsorozat. A szakmai program célja a talaj- és növényélettani ismeretek gyarapítása. A múlt héten zajlott eseményen egy talajszelvényen keresztül mutatták be, milyen fontos ismerni ennek tulajdonságait a hatékony gazdálkodáshoz.

Hazánkban változatosak, sokszínűek a talajaink. A három leggyakrabban előforduló típus a csernozjom, az öntés- és lejtőhordalék talajok, illetve a barna erdőtalajok. Keszthely térségében ez utóbbi a jellemző. A sikeres növénytermesztéshez meg kell ismerni a talajt is – hangsúlyozzák a szakemberek. Vona Viktória környezetgazdálkodási agrármérnök egy talajszelvényben mutatja a rétegződést: „Még akár itt is láthatunk apró kis gyökereket, még ilyen mélyen is. Ha itt megnézem, 80 cm mélyre is lenő egy növénynek a gyökere, ahonnan tápanyagot vesz fel. ha megismerjük az itteni talajtulajdonságokat, az esetleges problémákat, akkor ezeket javíthatjuk és ennek megfelelően táplálhatjuk és növeszthetjük a növényeinket.”

A gyakorló gazdálkodókat országos szemlekörökre hívták. A sorozat nyitánya Keszthelyen volt. A talajtan mellett a növényélettan területén nyújtottak gyakorlati ismereteket. Az agrárkamara szaktanácsadóinak és talajvédelmi szakértőknek is szólnak ezek a programok. 

„Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk 240-250 hektáron Nagyatád környékén. A mostani körülmények közt fontosnak tartom, hogy a legmegfelelőbben tudjuk kihasználni a talaj és az input anyagokból a lehetőségeket és minden ilyen programot megfelelőnek tartok arra, hogy az információt megszerezzük erre” - nyilatkozta Fodor Jenő gazdálkodó. 

Az esemény fókuszában a talaj volt. A szakemberek hangsúlyozták, hogy nem csak helyben, hanem időben is eltérőek a talajviszonyok – ezt a dinamikus rendszert mutatták be. A talajtan a klímaváltozás miatt is fontos. Nem mindegy például, hogyan és mennyi vizet tud megkötni a föld.

Szabó István szervező, talajtani szakmérnök: „Mi az okszerű gazdálkodást szeretnénk átadni a termelőinknek. Azt gondoljuk, hogy rengeteget költenek különböző input anyagokra, különböző technológiai fejlesztésekre, viszont hogy ők ennek a hatékonyságát vissza tudják kapni, kénytelenek lesznek okszerű döntéseket hozni, ahhoz pedig meg kell alapoznunk az ismeretanyagaikat. Az összefüggésekre próbálunk rávilágítani, illetve olyan magyarázatokat szeretnénk adni az ő kezükbe, ami alapján holnap az input anyag vásárlásnál, vagy a súlyos forintokat érintő döntéseknél ők megbízható alapokra tudnak helyezkedni.”

A talaj megismerésével hatékonyabban lehet gazdálkodni. A kellő ismeretanyag elsajátításával a termelő megfelelően tudja megválasztani, hogy mennyi és milyen vetőmagot, műtrágyát, vagy növényvédőszert alkalmazzon. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
A júliusi szárazságot nagyon nehezen tűrik a növények, a gazdák bíznak a csapadék érkezésében.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.