+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lemeztelenített versek Sajgó Szabolcs kötetében
2021. november 8. hétfő 17:23 - Keszthely
Lemeztelenített versek Sajgó Szabolcs kötetében
Egyidőben rendezték meg a Balaton Színházban egy verseskötet bemutatóját és egy kiállítás megnyitóját. Sajgó Szabolcs író “meztelen Isten” című könyvét mutatták be a közönségnek, amelynek már a második kiadása készült el. Egyben megnyitották Kákonyi Júlia monotípia technikával készült képeinek kiállítását is, ami attól különleges, hogy a verseskötet illusztrációi is láthatók.

“meztelen Isten” címmel tavasszal jelent meg a Sajgó Szabolcs verseit tartalmazó kötet. Az író lelkipásztori, kultúraszervezői tevékenysége mellett költőként és műfordítóként is tevékenykedik. Véleménye szerint a szöveges mondanivaló mellett fontos a képi útmutatás, az illusztráció is. "A versnek, a szövegnek kell lenni olyannak, ami önmagában kinyitja az embernek a belső látását. De ugyanakkor, ha egy művésznek ez valami olyan módot, olyan inspirációt ad, hogy ő a maga látását meg tudja megfelelően jeleníteni, azt segíthet a befogadásban" - vélekedik.

A keszthelyi könyvbemutató megrendezésével egyidőben már a második kiadás került ki a nyomdából. A Goldmark Károly Művelődési Központ tavasszal egy akció keretében Keszthely Fő terét nyomtatott versekkel plakátolta ki, ezek közé egy Sajgó Szabolcs költemény is került. Ennek a híre az íróhoz is eljutott. "Fölkeresett azzal a gondolattal, hogy nemsokára megjelenik egy új verseskötete, és ha már az egyik verse Keszthely főterére ki lett plakátolva, akkor esetleg egy könyvbemutatót - ha gondolom - tartanánk-e. Mondtam, hogy “hogyne, nagyon szívesen” - mondta el Stadler Tímea rendezvényszervező.

A kötet illusztrátora Kákonyi Júlia képzőművész. A monotípia technikával készült alkotásaiból egy kiállítás is megnyílt egyben, ezek között a könyvben szereplő képek is megtalálhatók. A képzőművész elmondta: "Amikor elolvasom, megkapom a verset, akkor elolvasom és általában akkor rögtön kialakul valamilyen elképzelésem, amiről egy kis vázlatot készítek. Akkor aztán így lassan érlelődve, tovább dolgozok rajta."

A képzőművész a monotípiát azért választotta, mivel ez a technika frissnek és gyorsnak számít, emellett nem javítható - tehát az első benyomást, ihletet tükrözi. A kiállítást és a könyvet az érdeklődők figyelmébe ajánló irodalomtörténész szerint Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes hatodik verseskötete egy nagyon izgalmas kiadvány. Cséby Géza hozzátette: "A költő tulajdonképpen velünk együtt - nem azt mondom, hogy írta a verseket, de velünk együtt - fejti meg azokat a sokszor filozófiai kérdéseket, amelyeket felvet ezekben a versekben."

Az eseményen elhnagzott, Sajgó Szabolcs a kötetben lemezteleníti versvilágát: lemond a forma ékességéről és szikár, tömény sorokba sűríti poézisét. Lemond a látványos költői képekről, hogy a lényegről beszélhessen, hogy a felsajduló rövid kérdés, felismerés átüssön mindenen. Az egyébként a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központját, a Párbeszéd Házát igazgató író hetven verset tartalmazó kötete a Kortárs kiadó verssorozatában jelent meg.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár