+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A klarinét színei eMKvartett módra
2021. november 8. hétfő 10:38 - Keszthely
A klarinét színei eMKvartett módra
A klarinét népszerűsítése a célja az eMKvartett elnevezésű formációnak. A pécsi egyetemistákból alakult fafúvós négyes Baranya, Zala és Pest megye zeneiskoláit járják, ahol leginkább amerikai szerzeményeket mutatnak be. A kvartett pénteken a Festetics György Zeneiskolában lépett fel. A formáció két tagja ennek az intézménynek a tanulója volt.

Jazz, blues, átdolgozások, valamint klarinét kvartettre írt darabok is felcsendültek pénteken délután a Festetics György Zeneiskola hangversenytermében. A eMKvartett tagjai a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának klarinét szakos hallgatói. Nevükben is szerepeltetik iskolájukat, a kar rövidítése ugyanis MK. Jelenleg A klarinét színei című turné keretében szeretnék hangszerüket népszerűsíteni. Zala, Baranya és Pest megyékben lépnek fel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

„Volt egy szuper lehetőség, egy pályázati kiírás. Megírtuk a pályázatot, beadtuk és így jött igazából az ötlet.” - mondta el Stefán Petra.

A kvartett két tagja, Vass Benjámin és György Bence korábban Keszthelyen, a Festetics György Zeneiskolában tanult. Bodnár Sándor tanítványai voltak. Hangversenyeikkel céljuk, hogy közvetlenebb kapcsolatba tudjanak lépni a zeneiskolás diákokkal. Népszerűsíteni szeretnék hangszerüket. Az eddigi helyszíneken nagyon pozitívan fogadták őket, sokan voltak kíváncsiak rájuk. A jövendőbeli klarinéttanárok vallják, mindig nagy öröm, ha valaki elkezd tanulni valamilyen hangszeren.

„Azért tartjuk ezt fontosnak, mert a zenei nevelés egy olyan hozzátétel a gyerekeknek az életvitelében, amivel csak fejlődni tudnak még jobban, mint hogyha nem tanulnának zenét. De ez persze nem csak erre vonatkozik, hanem sportra, bármilyen szabadidős tevékenységre. Keresni talán nem a gyerekeket kell, hanem minél több tanárt kell képezni, hogy a zeneiskoláknak legyen tanára, akik ezt a titulust be tudják teljesíteni.”

A koncert kapcsán Bánhidai Tamás, a zeneiskola igazgatója elmondta, nagy öröm minden alkalom, amikor hangversenyen vehetnek részt a diákok. Fontos, hogy lássák és hallják, hogy később mire lehetnek képesek, ha zenei pályára lépnek, vagy akkor is, ha csak hobbiból, de szorgalmasan tanulnak zenét. A keszthelyi intézményben is népszerűek a fafúvósok.

„Nem csak ennek a koncertnek, hanem úgy gondolom minden koncertnek fontos a léte itt Keszthelyen, különösen itt a zeneiskolában. A klarinét hangszer igen népszerű hangszer a zeneiskolában a fafúvós hangszerek közül a furulya után. Könnyen megszólaltatható.”

Az eMKvartett összesen 10 koncertet ad turnéja során. Novemberben még Bólyon, Mohácson, Budapesten és Pécsett is fellépnek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár