+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Két helyszínen, 30 fát ültettek a várvölgyiek
2021. november 4. csütörtök 14:17 - Várvölgy
Két helyszínen, 30 fát ültettek a várvölgyiek
30 fát ültettek Várvölgyön. A királydiókat és magas kőriseket az Agrárminisztérium Településfásítási Programján igényelte az önkormányzat. A falu ettől függetlenül is igyekszik újítani a faállományán, két éve kezdték meg a főutcában az öreg tuják kivágását, helyükre pedig díszfákat ültettek.

10 darab királydiót ültettek a hosszúhétvégén Várvölgyön a Zsógor köz mentén. A szőlőhegybe vezető, kirándulók és túrázók által is gyakran érintett út menti terület korábban elhanyagolt volt, a fásítás előtt megtisztította ezt a részt a településüzemeltetés. A hosszúhétvégén a Várvölgyi Ifjúsági Klub tagjai ültették el a fákat, az önkormányzat dolgozói pedig a héten végzik az utómunkákat.

Barcza Balázs polgármester: „Az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Programban mi is sikeresen igényeltünk 30 darab fát. Ez úgy tevődik össze, hogy 10 darab királydió és 20 darab magas kőris. Ezt a múlt héten le is szállították.”

Nem csak fákat, hanem a hozzájuk tartozó karókat, távtartókat, szalagokat is a pályázat keretében kapta a település. Az önkéntes munkának köszönhetően csupán a kotrógép 25 ezer forintos díjába került az önkormányzatnak a fásítás. A Zsógor köz mellett a sportpályánál is ültettek. Ide került a 20 darab magas kőris. Itt a parkoló árnyékolása miatt is nagyon jó szolgálatot tesznek majd az akár 40 méter magasra is megnövő fák.  Várvölgy főutcáján is számos díszfa látható. A falu vezetése már korábban elkezdte a település fásítását. 

„Már 3-4 éve eldöntöttük, de igazából 2 éve kezdtük el a településfásítást. Az alapvető gondolat az volt, hogy a régi, öreg tujafákat cseréljük ki szebb díszfákra. Ezt el is kezdtük a Kossuth Lajos utcán, a főutcánkon, amint lesz rá további anyagi kapacitásunk, vagy pályázati lehetőség, akkor azt is szeretnénk folytatni” - tette hozzá a polgármester. 

Egészségesebb, élhetőbb települések és a klímaváltozás hatásainak enyhítése – ezt a célt szolgálja a 2019 őszén indított Országfásítási Program. A 10 ezer fő alatti települések 2020-tól két ütemben, összesen 36 ezer sorfát ültethettek már el. Az Agrárminisztérium a program keretében összesen másfél milliárd forinttal járul hozzá a vidéki települések zöldítéséhez és a környezeti állapot javításához.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus