Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mintegy 100 millió forintból fejlesztettek Karmacson
2021. okt. 29. péntek | Karmacs
Mintegy 100 millió forintból fejlesztettek Karmacson
Kerékpárutat építettek és megvalósult az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Karmacson. A település a Magyar falu és a Területi Operatív Programban páláyzott sikerrel összesen mintegy 100 millió forintra. A megújult épületeket és a Karmacsot Hévízzel összekötő kerékpárutat ma délelőtt adták át. Az ünnepségen elhangzott, Karmacs jó példa arra, hogy a magyar falvak fejlesztése több pályázatból valósul meg.

Mintegy 2,1 kilométeren, közel 34 millió forintból építettek kerékpárutat Karmacson a Parrag-kereszttől egészen a település közigazgatási határáig. A Magyar falu program által támogatott beruházással a község régi álma vált valóra. Az újonnan elkészült, megerősített földművel rendelkező főút Hévíz városát fogja összekötni Karmaccsal. A beruházás a kerékpáros szövetség bevonásával valósult meg, ők javasolták a nyomvonalat és a pihenő kialakításában is jelentős szerepet vállaltak. A kerékpárút része a 13-as jelű hálózatnak, amely Fertődöt köti össze Keszthellyel.

„A Magyar falvak programja erre is lehetőséget adott, hogy kerékpárútra pályázzanak és a karmacsi önkormányzat pályázott. El is nyerte azt a pénzt, amiből ide a leggazdaságosabb, legköltséghatékonyabb módon meg lehetett építeni megfelelő szélességben kerékpározásra alkalmas utat. Időközben Hévíz is elnyerte már a folytatásra a pénzt, a következő szakaszt majd Hévíz önkormányzata fogja megépíteni a saját területén, és akkor Egregy és Karmacs között megépül ez a kerékpárút.” - tájékoztatott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Karmacs a Területi Operatív Programban is sikeresen pályázott az elmúlt években. Ennek köszönhetően valósult meg a Községháza energetikai korszerűsítése mintegy 27,4 millió forintból. Az épületet teljeskörűen szigetelték és megvalósult a födém hőszigetelése is. Emellett a nyílászárókat új, korszerű ablakokra és ajtókra cserélték. Az épület tetejére napelem rendszert telepítettek, ezzel jelentős hőtechnikai fejlesztés valósult meg. A Községháza mellett az önkormányzati konyha épületét is felújították.

„Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztését valósítottuk meg párhuzamosan. A konyha épületének energetikai fejlesztésére mintegy 36 millió forintból valósítottuk meg a külső homlokzat hőszigetelését, a nyílászáró cserét, illetve hőszivattyús padlófűtéses rendszert építettünk ki. Tehát egy minden szempontból korszerűbb épületet tudtunk ebből elkészíteni.” - emelte ki Kelemen István, Karmacs polgármestere.

Az önkormányzati konyha is napelemes rendszert kapott, 30 panel járul hozzá az energiatakarékos működéshez. A hőszivattyú a kazánt váltja ki, működési elvének köszönhetően jelentős kiadásokat spórolhat meg az önkormányzat. A beruházás nagyon sokat jelent a településnek, hiszen az épületek hőtechnikai állapota nagyon elavult volt. A hármas átadón elhangzott, Karmacs is jó példája annak, hogy a magyar falvak fejlesztése több, egymással összhangban lévő pályázatból valósul meg. Az elkészült épületeket Kiss László hévízi esperes áldotta meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 10. szerda 19:07 | Gyenesdiás
Új járda segíti Gyenesdiáson a közlekedést.
| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Kehidakustány
A közösségi médiában rejlő lehetőségekről szervezett előadást a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A beruházásra a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert támogatást az önkormányzat.
| 2024. máj. 15. szerda 19:15 | Keszthely
Az épület, a benn tartózkodók és az itt tárolt műtárgyak védelme miatt kiemelt fontosságú a fejlesztés.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.