+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mintegy 100 millió forintból fejlesztettek Karmacson
2021. október 29. péntek 18:57 - Karmacs
Mintegy 100 millió forintból fejlesztettek Karmacson
Kerékpárutat építettek és megvalósult az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Karmacson. A település a Magyar falu és a Területi Operatív Programban páláyzott sikerrel összesen mintegy 100 millió forintra. A megújult épületeket és a Karmacsot Hévízzel összekötő kerékpárutat ma délelőtt adták át. Az ünnepségen elhangzott, Karmacs jó példa arra, hogy a magyar falvak fejlesztése több pályázatból valósul meg.

Mintegy 2,1 kilométeren, közel 34 millió forintból építettek kerékpárutat Karmacson a Parrag-kereszttől egészen a település közigazgatási határáig. A Magyar falu program által támogatott beruházással a község régi álma vált valóra. Az újonnan elkészült, megerősített földművel rendelkező főút Hévíz városát fogja összekötni Karmaccsal. A beruházás a kerékpáros szövetség bevonásával valósult meg, ők javasolták a nyomvonalat és a pihenő kialakításában is jelentős szerepet vállaltak. A kerékpárút része a 13-as jelű hálózatnak, amely Fertődöt köti össze Keszthellyel.

„A Magyar falvak programja erre is lehetőséget adott, hogy kerékpárútra pályázzanak és a karmacsi önkormányzat pályázott. El is nyerte azt a pénzt, amiből ide a leggazdaságosabb, legköltséghatékonyabb módon meg lehetett építeni megfelelő szélességben kerékpározásra alkalmas utat. Időközben Hévíz is elnyerte már a folytatásra a pénzt, a következő szakaszt majd Hévíz önkormányzata fogja megépíteni a saját területén, és akkor Egregy és Karmacs között megépül ez a kerékpárút.” - tájékoztatott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Karmacs a Területi Operatív Programban is sikeresen pályázott az elmúlt években. Ennek köszönhetően valósult meg a Községháza energetikai korszerűsítése mintegy 27,4 millió forintból. Az épületet teljeskörűen szigetelték és megvalósult a födém hőszigetelése is. Emellett a nyílászárókat új, korszerű ablakokra és ajtókra cserélték. Az épület tetejére napelem rendszert telepítettek, ezzel jelentős hőtechnikai fejlesztés valósult meg. A Községháza mellett az önkormányzati konyha épületét is felújították.

„Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztését valósítottuk meg párhuzamosan. A konyha épületének energetikai fejlesztésére mintegy 36 millió forintból valósítottuk meg a külső homlokzat hőszigetelését, a nyílászáró cserét, illetve hőszivattyús padlófűtéses rendszert építettünk ki. Tehát egy minden szempontból korszerűbb épületet tudtunk ebből elkészíteni.” - emelte ki Kelemen István, Karmacs polgármestere.

Az önkormányzati konyha is napelemes rendszert kapott, 30 panel járul hozzá az energiatakarékos működéshez. A hőszivattyú a kazánt váltja ki, működési elvének köszönhetően jelentős kiadásokat spórolhat meg az önkormányzat. A beruházás nagyon sokat jelent a településnek, hiszen az épületek hőtechnikai állapota nagyon elavult volt. A hármas átadón elhangzott, Karmacs is jó példája annak, hogy a magyar falvak fejlesztése több, egymással összhangban lévő pályázatból valósul meg. Az elkészült épületeket Kiss László hévízi esperes áldotta meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hatodszor lendült fel a rajtzászló a koraszülött futáson.
 
Kárpátaljai szobrász támogatására rendeztek jótékonysági délutánt.
 
A Híradó Plusz vendége Krasznai Tamásné igazgató.
 
Ezüstérmes lett Olaj Tamás, a Keszthelyi VSE sportolója.
 
Vidám, humoros előadásokkal érkeztek Várvölgyre az amatőr színjátszók.
 
Zöldünnepet tartottak az Erzsébet-ligetben.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár