+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres volt a LXIII. Georgikon Napok
2021. október 8. péntek 15:17 - Keszthely
Sikeres volt a LXIII. Georgikon Napok
Drasztikusan megnőtt az élelmezésbiztonsági és önellátó szerepe a hazai mezőgazdaságnak a koronavírus-járvány miatt. A hatásokról, kutatásokról és az új technológiákról szólt a 63. Georgikon Napok. A kétnapos tudományos konferencián 8 szekcióban 130 előadó számolt be a kutatásairól.

A COVID alatt jelentősen megnőtt hazánkban is a mezőgazdaság szerepe. Az önellátás felerősödése mellett új termelési, technológiai és értékesítési eljárások jelentek és jelennek meg folyamatosan. A klímaváltozás miatt is új megoldásokra van szükség, a növények vegetációs időszaka és a betakarítási időpontok is kitolódnak. Többek között ezekről is szó esett a LXIII. Georgikon Napokon.

Dr. Rózsa László campus-főigazgató köszöntőjében kiemelte, a keszthelyi konferencia kiváló alkalom arra, hogy az agrárszektorban dolgozók és tanulók egymást megismerjék, kapcsolatokat alakítsanak ki. Az esemény fővédnöke és első előadója Dr. Feldman Zsolt államtitkár kiemelte, az agráriumban már globális ellátási rendszerben dolgoznak a szakemberek, így kell tekinteni az ágazatra.

„A mezőgazdaságban a versenyképesség az nem elsősorban méret kérdése. Mindenféle gazdasági üzemméretben lehet hatékonyan termelni. A kérdés, hogy ezt milyen minőségben, milyen adatalapú termelési megoldási javaslatokkal végzi el. És ez egy olyan fontos üzenet szerintem a magyar mezőgazdaságban, hogy ennek megfelelően mindenki tud mérettől függetlenül eredményes lenni, csak megfelelő technológiával és megfelelő tudásintenzitással kell mindazt csinálnia, amit csinál.”

1958 óta évente megrendezik a Georgikon napokat. A tudományos konferencia célja, hogy minél szélesebb körben tudja ismertetni a legújabb kutatási eredményeket. Nagy volt idén is az érdeklődés a kétnapos programra, mind előadói, mind hallgatói szinten.

„130 fő regisztrált a Georgikon Napokra nagyjából 90 előadással. És az EFOP-EKOP rendezvényre is 100 fölötti résztvevőt várunk. Ami azért nagyon jó, mert fiatalokat, tudományos pályájuk elején álló kollégákat tudunk megszólítani, illetőleg megismerhetik hallgatóink a legújabb kutatási eredményeket.” - mondta el Dr. Lukács Gábor a Georgikon Napok Szervező Bizottságának elnöke.

Az Agrár-környezetgazdaságunk a járványok és a környezeti kihívások árnyékában alcímű rendezvényen 8 szektorban hallgathattak előadásokat az érdeklődők személyesen és online. Többek között a növénytermesztés és kertészet, az állattenyésztés és takarmányozás, a méhészet vagy a fenntartható gazdaság és turizmus témakörében mutatták be eredményeiket az előadók.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus