Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Jó borra számítanak a borászok idén is
2021. okt. 1. péntek | Cserszegtomaj, Lesencefalu
Jó borra számítanak a borászok idén is
Idén is jó borra számítanak a Balaton-felvidéki borászok. A must már forr a legtöbb pincében. Bár a nyár száraz volt, az évszak végén érkezett eső a fajták nagy részénél segítette az érést a szőlősgazdák szerint. A nagyobb gazdaságok mellett a kisebb bortermelők is hasonlóan vélekednek a termésről és az évjáratról.

A múlt hétvége időjárása sok szőlőshegyen  kedvezett a szüretnek. Megfelelő minőségű gyümölcsöt tudnak leszedni a tőkékről a gazdák és segítőik. Romsics Bence négyféle szőlőt termeszt, cserszegtomaji ültetvényén legutóbb az olaszrizlinget szüretelték. A borász elmondta, nehezen indult meg a termés fejlődése, de nyár elején behozta a lemaradását. Ez azonban okozott némi nehézséget is, a különböző érési időpontok egybeestek, így folyamatosan kell szervezni a szüretet. Ettől függetlenül bizakodnak a jó minőségű borban.

„Én azt gondolom, hogy a bor minősége az várhatóan jó lesz. A nyári-tavaszi nehézségeket szerencsére az időjárás azért ki tudta küszöbölni. A csapadékszegény időjárás következtében egy-két szőlőnél azért egy töppedést meg lehetett figyelni. A cukorfokok azt gondolom, hogy nem kimagaslóak, de egy közepes átlagnál azért jobb. Úgyhogy, ha a borász ügyesen dolgozik, akkor mindenképpen jó borokat fogunk készíteni.”

A feldolgozásban nagy segítséget nyújt a borászatoknál a gépesítés. Ez meggyorsítja és meg is könnyíti a munkát. Szükség is van a gyorsaságra, hiszen például a cserszegtomaji és rezi területeken egy héten kellett szüretelni többféle szőlőt is. A termelők vallják, a technológiai fejlesztések elengedhetetlenek ebben a szakmában is.

A Tapolcai-medence peremén található családi gazdaságban is folyik már a must. Kísérleti jelleggel vásároltak kékfrankost, de a saját szőlő nagy részét is leszüretelték már. A lesencefalui gazda véleménye az, hogy bár későn jött az eső, a kisebb borászatoknak ez kedvezett. Gurumlai Gábor szerint jobban koncentrálódtak az aromák és az illatok. A tartályokba a cserszegi fűszeres 21-es, a zenit pedig 22-es cukorfokkal került be.

„Az utolsó pillanatban volt egy kis csapadék. Nem biztos, hogy annyit fel tudott venni a szőlő belőle, amennyire úgymond számítottunk vagy szükség lett volna. De én úgy gondolom, hogy azért segített egy kicsit. Jobb lett egy kicsit, lédúsabb a szőlő tőle. De mint említettem, nekem itt a kis területemen ez még jól is jött, mert koncentráltabbak lettek az aromák, illetve a cukor a szőlőben.”

A Balatoni borrégióban még tart a szüret. A későn érő fajtákat fogják a következő hetekben betakarítani. A gazdák bíznak abban, hogy idén nem okoz nehézséget az értékesítésben a pandémia. Elsősorban rendezvényeken és pincelátogatások alkalmával tudják eladni boraikat.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2025. ápr. 7. hétfő 19:15 | Hévíz
A tavalyinál is több tétellel neveztek a régiós bormárka, a Hegyke bírálatára.
| 2025. jan. 28. kedd 19:15 | Sármellék
Hogy minőségi bortermelés legyen a településen, egy szőlőműhely-programot kezdeményezett Sármellék önkormányzata a helyi gazdák számára.
| 2024. nov. 19. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegyen találkoztak a Kárpát-medencei borrendek.
| 2024. nov. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Károly-nap alkalmából minden évben különleges megemlékezést tartanak a szőlőnemesítés hazai ikonja, dr. Bakonyi Károly tiszteletére.
| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
XI. Évfolyam 8. Szám
Megjelenés: 2025. április 25.
12:00
Képújság
18:00
Sporttárs
18:31
Zalai krónika
18:46
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:06
Savaria Filmfesztivál
21:00
Sporttárs
21:31
Zalai krónika
21:46
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.