+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jó borra számítanak a borászok idén is
2021. október 1. péntek 17:36 - Cserszegtomaj, Lesencefalu
Jó borra számítanak a borászok idén is
Idén is jó borra számítanak a Balaton-felvidéki borászok. A must már forr a legtöbb pincében. Bár a nyár száraz volt, az évszak végén érkezett eső a fajták nagy részénél segítette az érést a szőlősgazdák szerint. A nagyobb gazdaságok mellett a kisebb bortermelők is hasonlóan vélekednek a termésről és az évjáratról.

A múlt hétvége időjárása sok szőlőshegyen  kedvezett a szüretnek. Megfelelő minőségű gyümölcsöt tudnak leszedni a tőkékről a gazdák és segítőik. Romsics Bence négyféle szőlőt termeszt, cserszegtomaji ültetvényén legutóbb az olaszrizlinget szüretelték. A borász elmondta, nehezen indult meg a termés fejlődése, de nyár elején behozta a lemaradását. Ez azonban okozott némi nehézséget is, a különböző érési időpontok egybeestek, így folyamatosan kell szervezni a szüretet. Ettől függetlenül bizakodnak a jó minőségű borban.

„Én azt gondolom, hogy a bor minősége az várhatóan jó lesz. A nyári-tavaszi nehézségeket szerencsére az időjárás azért ki tudta küszöbölni. A csapadékszegény időjárás következtében egy-két szőlőnél azért egy töppedést meg lehetett figyelni. A cukorfokok azt gondolom, hogy nem kimagaslóak, de egy közepes átlagnál azért jobb. Úgyhogy, ha a borász ügyesen dolgozik, akkor mindenképpen jó borokat fogunk készíteni.”

A feldolgozásban nagy segítséget nyújt a borászatoknál a gépesítés. Ez meggyorsítja és meg is könnyíti a munkát. Szükség is van a gyorsaságra, hiszen például a cserszegtomaji és rezi területeken egy héten kellett szüretelni többféle szőlőt is. A termelők vallják, a technológiai fejlesztések elengedhetetlenek ebben a szakmában is.

A Tapolcai-medence peremén található családi gazdaságban is folyik már a must. Kísérleti jelleggel vásároltak kékfrankost, de a saját szőlő nagy részét is leszüretelték már. A lesencefalui gazda véleménye az, hogy bár későn jött az eső, a kisebb borászatoknak ez kedvezett. Gurumlai Gábor szerint jobban koncentrálódtak az aromák és az illatok. A tartályokba a cserszegi fűszeres 21-es, a zenit pedig 22-es cukorfokkal került be.

„Az utolsó pillanatban volt egy kis csapadék. Nem biztos, hogy annyit fel tudott venni a szőlő belőle, amennyire úgymond számítottunk vagy szükség lett volna. De én úgy gondolom, hogy azért segített egy kicsit. Jobb lett egy kicsit, lédúsabb a szőlő tőle. De mint említettem, nekem itt a kis területemen ez még jól is jött, mert koncentráltabbak lettek az aromák, illetve a cukor a szőlőben.”

A Balatoni borrégióban még tart a szüret. A későn érő fajtákat fogják a következő hetekben betakarítani. A gazdák bíznak abban, hogy idén nem okoz nehézséget az értékesítésben a pandémia. Elsősorban rendezvényeken és pincelátogatások alkalmával tudják eladni boraikat.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár