+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vérbe fojtott szabadság
2021. szeptember 30. csütörtök 15:29 - Keszthely
Vérbe fojtott szabadság
Keszthelyen is látható volt a Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás. Az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója alkalmából készült tárlat azt mutatja be, hogy 2006 őszén milyen rendőri erőszakkal próbálták letörni a tüntetőket. Az ötletgazda Nemzeti Jogvédő Szolgálat adatai szerint az október 23-i tüntetések során több mint 200 civil sérült meg súlyosan és 14-en vesztették el látásukat.

Nagy Bálint polgármester és Csótár András fogadta Keszthelyen a vándorkiállításnak helyet adó kamiont. A 2006-os rendőrterrort bemutató tárlat Budapest és más vidéki helyszínek után érkezett a városba. A Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hatására bekövetkezett eseményeket dokumentumfilmekkel és a rendőrség által használt fegyverekkel mutatja be a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Civil Összefogás Fórum. 

„15 évvel a véres rendőrterror után nagyon sokan egyrészt elfelejtették, hogy mi történt, hogyan támadott akkor a hatalom az ellenzőkre, azokra, akik tiltakoztak a választási csalás lebukása miatt. Van egy csomó ember, aki még nem élt akkor, vagy legalábbis kisgyerek volt. Úgy gondoljuk, hogy főleg a fiataloknak meg kell ismerni azt az egészen elképesztő erőszakrendszert és megtorlássorozatot, ami azokra sújtott le, akik tiltakozni mertek, vagy megemlékeztek az ’56-os szabadságharc ötvenedik évfordulóján, vagy akik éppen rossz időben, rossz helyen járkáltak” - nyilatkozta Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. 

A kiállítás kapcsán rendezett utcafórumon elmesélte történetét egy jogsértett is. Végh Sándor operatőrként vett részt a 15 évvel ezelőtti eseményeken és szenvedte el a rendőri erőszakot. Manninger Jenő országgyűlési képviselő hangsúlyozta, emlékezni kell a 15 évvel ezelőtti eseményekre.

„Ennek soha többet nem szabad előfordulnia és már csak ezért is emlékezni kell. Másrészt nyilván van egy politikai aktualitása, mert azt láthatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc az ma ugyanúgy harcol a hatalomért – most ő meg a felesége, egy család – nagyon szeretnének újra ennek a hatalomnak a közelébe kerülni” - fogalmazott a politikus. 

A kiállítás szervezői szerint az elmúlt ötven év legvéresebb karhatalmi erőszakja valósult meg 2006 szeptemberében és októberében. A Gyurcsány-kormány irányította rendszer lovasrohammal, gumilövedékkel, vízágyúval próbálta letörni a tiltakozókat. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat adatai szerint az október 23-i tüntetések során több mint 200 civil sérült meg súlyosan.Országjáró körútja során a vándorkiállítás több mint 20 településen lesz látható október 23-ig.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár