+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idő-vonalak - kiállítás Poór Ferenc gyűjteményéből
2021. szeptember 29. szerda 16:29 - Keszthely
Idő-vonalak - kiállítás Poór Ferenc gyűjteményéből
Az első Balatoni Kisgrafikai Biennálé 50. évfordulója alkalmából rendeztek emlékkiállítást a Balatoni Múzeumban. Az intézményben kiállított ex librisek dr. Poór Ferenc gyűjteményéből származnak, amelyet 2015-ben adományozott a múzeumnak. A tárlat múlt hét pénteken nyílt meg.

1971. október 3-án nyílt meg az Első Balatoni Kisgrafikai Biennálé. A mostani tárlaton többségében azon művészek alkotásait állították ki, akik ötven éve is bemutatkoztak a Balatoni Múzeumban. A kiállítás alapját a tavaly elhunyt dr. Poór Ferenc gyűjteménye szolgáltatta. 2015-ben kapta ajándékba az intézmény a 14.500 darabot számláló kollekciót. A múzeum munkatársai a pandémai idején végzett gyűjteménykezelés során vették elő a kisgrafikákat.  

„Ezzel egy időben jött a Poór-család megkeresése, hogy az évfordulóra mit szólnánk hozzá, ha egy emlékkiállítást rendeznénk, akkor már mi is láttuk, hogy ez egy nagyon jó gyűjtemény, nagyon jó anyag van benne, ismeretlen a nagyközönség számára” - mondta Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója. 

Az ex librisek sokszorosított grafikai eljárással készülnek. Grafikájuk és szövegük révén is tulajdonosukra utalnak a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztott papírlapok.Poór Ferenc ötlete volt a Balatoni Kisgrafikai Biennálé. Visszaemlékezésében dr. Müller Róbert elmondta, Poór Ferenc az egész Dunántúlon végezte művészetpártoló tevékenységét: „Alapító tagja volt 1959-ben a Kisgrafika Barátok Körének és hivatásának, hitvallásának tartotta ezt a gyűjtőszenvedélyt és ennek az elterjesztését, népszerűsítését és egy darabig ő gondozta – amíg Veszprémbe nem került – a Balatoni Múzeumnak a gyűjteményét.”

A kiállításmegnyitón jelen voltak Poór Ferenc családjának tagjai. Fia, Zoltán elmondta, boldog éveket töltöttek Keszthelyen. Hangsúlyozta, nagyon fontos a közgyűjteményben őrzött értékeknek a megbecsülése.

„A közgyűjtemények nagyon fontosak és azt gondolom, hogy Keszthely városa és maga a Balatoni múzeum a legalkalmasabb arra, hogy ezt a gyűjteményt és mást is gondozzon és őrizzen” - nyilatkozta dr. Poór Zoltán. 

A tárlat kurátora Kardos Laura, aki nem főállású művészettörténészként segíti a múzeum munkáját.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár