+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy író hagyatéka
2021. szeptember 24. péntek 16:10 - Keszthely
Egy író hagyatéka
A Fejér György Városi Könyvtárnak ajándékozta hagyatékát Pálfalvi Nándor. A 91 éves keszthelyi író szándéka az volt, hogy még életében rendezze írói örökségének sorsát. Pálfalvi Nándor választása azért esett a városi könyvtárra, mert az intézmény sokban támogatta munkásságát és igazi irodalmi közeget hozott létre körülötte.

A városi könyvtár galériájában kaptak helyet Pálfalvi Nándor hagyatékának darabjai. Több mint ötven megjelent kötetének egy-egy példánya, kéziratok, első műveinek nyomólemezei, írógépek, személyes tárgyak láthatóak a vitrinekben. A könyvtár igazgatóhelyettese úgy véli, kitüntető, hogy az író ide ajándékozta hagyatékát.

„Szerintem Pálfalvi Nándor jelentős író, még hogyha sokan nem is ismerik. Nem csak azért, mert rengeteg könyvet írt, hanem mert nívós szépirodalmi munkásságot tudhat maga mögött. Ő valamikor dolgozott falurádióban, tévében is ilyen agrárvonalon dolgozott, voltak filmjei is, tehát nem csak az irodalmi munkássága jelentős” - mondta televíziónknak Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes. 

Pálfalvi Nándor 2000-ben költözött Keszthelyre, felesége halála után.  A természeti és kulturális közeg miatt választotta a várost.  Első útja a könyvtárba vezetett, ahol meglepődve tapasztalta, hogy 18 könyve található meg a polcokon. A bibliotéka akkori vezetője, Pappné Beke Judit egyből felajánlotta, hogy mutassa be készülő kötetét a keszthelyi közönségnek. Ezt még számos író-olvasó találkozó követte.

„Úgy ítélem meg, hogy az életem során itt voltak a legtöbben az író-olvasó találkozómon” - nyilatkozta az író. 

Pálfalvi Nándor hálás a keszthelyi könyvtárnak, szervezték, támogatták írói munkásságát. 16 könyvet írt a városban, szinte összes verses kötete itt született, amik javát feleségének írta, akit a könyvtárban ismert meg és húsz éve boldog házasok. Az író úgy látja, igazi irodalmi közeg vette körül itt.

„A megyében azt hiszem nincsen olyan hely, ahol nem voltam, vagy az öregeknél, vagy könyvet bemutatni, vagy valami zsűribe a szavalóversenyeknél meg itt-ott. Szóval éreztem azt, hogy egy irodalmi hangulatú világban vagyok” - vélekedik Pálfalvi Nándor,  aki tavaly töltötte be 90. életévét. Súlyos betegségekkel küszködik, nehezen mozog. Az volt a célja, hogy munkássága fennmaradjon, ezért ajándékozta hagyatékát a könyvtárnak.  

„Én most nagyon nyugodt vagyok, hogy ha ez a kevéske kis emlék, meg a könyveim is tartalékolva vannak, tehát van valahol, hogy ne vesszen el” - mondta Pálfalvi Nándor, akinek szándéka az volt, hogy még életében rendezze hagyatéka sorsát. A keszthelyi olvasóknak nagyon hálás és az is nagy örömmel tölti el, hogy a könyvtárnak köszönhetően rengeteg gyerekkel találkozhatott és mutathatta be verseit nekik. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus