Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egy író hagyatéka
2021. szep. 24. péntek | Keszthely
Egy író hagyatéka
A Fejér György Városi Könyvtárnak ajándékozta hagyatékát Pálfalvi Nándor. A 91 éves keszthelyi író szándéka az volt, hogy még életében rendezze írói örökségének sorsát. Pálfalvi Nándor választása azért esett a városi könyvtárra, mert az intézmény sokban támogatta munkásságát és igazi irodalmi közeget hozott létre körülötte.

A városi könyvtár galériájában kaptak helyet Pálfalvi Nándor hagyatékának darabjai. Több mint ötven megjelent kötetének egy-egy példánya, kéziratok, első műveinek nyomólemezei, írógépek, személyes tárgyak láthatóak a vitrinekben. A könyvtár igazgatóhelyettese úgy véli, kitüntető, hogy az író ide ajándékozta hagyatékát.

„Szerintem Pálfalvi Nándor jelentős író, még hogyha sokan nem is ismerik. Nem csak azért, mert rengeteg könyvet írt, hanem mert nívós szépirodalmi munkásságot tudhat maga mögött. Ő valamikor dolgozott falurádióban, tévében is ilyen agrárvonalon dolgozott, voltak filmjei is, tehát nem csak az irodalmi munkássága jelentős” - mondta televíziónknak Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes. 

Pálfalvi Nándor 2000-ben költözött Keszthelyre, felesége halála után.  A természeti és kulturális közeg miatt választotta a várost.  Első útja a könyvtárba vezetett, ahol meglepődve tapasztalta, hogy 18 könyve található meg a polcokon. A bibliotéka akkori vezetője, Pappné Beke Judit egyből felajánlotta, hogy mutassa be készülő kötetét a keszthelyi közönségnek. Ezt még számos író-olvasó találkozó követte.

„Úgy ítélem meg, hogy az életem során itt voltak a legtöbben az író-olvasó találkozómon” - nyilatkozta az író. 

Pálfalvi Nándor hálás a keszthelyi könyvtárnak, szervezték, támogatták írói munkásságát. 16 könyvet írt a városban, szinte összes verses kötete itt született, amik javát feleségének írta, akit a könyvtárban ismert meg és húsz éve boldog házasok. Az író úgy látja, igazi irodalmi közeg vette körül itt.

„A megyében azt hiszem nincsen olyan hely, ahol nem voltam, vagy az öregeknél, vagy könyvet bemutatni, vagy valami zsűribe a szavalóversenyeknél meg itt-ott. Szóval éreztem azt, hogy egy irodalmi hangulatú világban vagyok” - vélekedik Pálfalvi Nándor,  aki tavaly töltötte be 90. életévét. Súlyos betegségekkel küszködik, nehezen mozog. Az volt a célja, hogy munkássága fennmaradjon, ezért ajándékozta hagyatékát a könyvtárnak.  

„Én most nagyon nyugodt vagyok, hogy ha ez a kevéske kis emlék, meg a könyveim is tartalékolva vannak, tehát van valahol, hogy ne vesszen el” - mondta Pálfalvi Nándor, akinek szándéka az volt, hogy még életében rendezze hagyatéka sorsát. A keszthelyi olvasóknak nagyon hálás és az is nagy örömmel tölti el, hogy a könyvtárnak köszönhetően rengeteg gyerekkel találkozhatott és mutathatta be verseit nekik. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2023. ápr. 19. szerda 18:03 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Kardos Gy. József író.
| 2023. ápr. 19. szerda 16:19 | Keszthely
A keszthelyi kötődésű író, költő számos alkotása felcsendült az eseményen.
| 2022. szep. 7. szerda 17:23 | Keszthely
A keszthelyi író, költő 91 éves volt.
| 2024. feb. 6. kedd 15:05 | Keszthely
Csukás István halálának harmadik évfordulóján rendeztek családi programot a könyvtárban.
| 2023. feb. 27. hétfő 17:05 | Gyenesdiás
Az „Így írunk mi!” című gyenesdiási irodalmi programsorozat vendége Fehér Béla író volt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.