+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé
2021. szeptember 21. kedd 07:05 - Keszthely
Megnyílt a Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé
A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódóan nyitották meg a XIII. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálét a Balatoni Múzeumban. A tárlaton több, mint hatvan textil- és kerámiaművész alkotásai láthatók, amelyek a hal és a halászat témájában készültek. A kiállított tárgyak december 31-ig lesznek megtekinthetők.

Hatvankét művész kerámiái, textiljei láthatók az elmúlt hétvégétől a Balatoni Múzeum emeleti kiállítótermében. Az idei tárlat témája a hal és a halászat.  A Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé történetében tradíció, hogy a kiállítások témáját már az előző tárlatot követően meghatározzák.

A kiállítást Kostyál László, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatója nyitotta meg. A nagy számban megjelent érdeklődőket Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte. Beszében rávilágított: a kiállítás egyben történelem, hagyomány és kultúra. Így folytatta: "Kultúra természetesen, hiszen a Kulturális Örökség napján mi másról is beszélhetnénk, mint képzőművészetről egy kulturális épületben, amely Keszthely számára nagyon fontos. Mindennek egy örömünnepe van ma, hiszen ezt - az elmúlt egy évben, amit az alkotók készítettek -, most megmutathatták, díjazva is lettek."

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta: a pandémia a szervezőket dilemma elé állította, hogy a rendezvényt meg tudják-e tartani. Az eredetileg tavaszra tervezett programra végül a kulturális örökség napjain került sor. Témájában a Balatonhoz, azaz latin nyelvén a Pelso-hoz kapcsolódó kiállítássorozat 1997-ben indult útjára. "Most, ebben az évben a hal, halászat a téma. Tehát olyan alkotásokat láthatunk, amelyek ezekhez kapcsolódnak. Akár halat látunk abban az alkotásban, akár magát a tevékenységet. De vannak olyan alkotások, amelyek kicsit elgondolkodtatóak, és ez is jó benne, hogy nem kapjuk meg közvetlenül az információt, hanem érdemes szemlélődni, és megbeszélni a párunkkal, vagy akikkel itt vagyunk, hogy ők mit gondolnak erről az alkotásról" - vélekedett az igazgató.

Müller Róbert volt múzeumigazgató levélben juttatta el a következő kiállítás témajavaslatát: ebből kiderült, a tihanyi kecskekörmöket és egyéb kövületeket javasolja a művészeknek feldolgozni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár