+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 15. alkalommal szervezték meg a géptalálkozót
2021. augusztus 24. kedd 14:18 - Keszthely
15. alkalommal szervezték meg a géptalálkozót
Régi masinák, gőzszerkezetek és közös kalácssütés. Ez jellemezte a 15. Majorbéli Géptalálkozót a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A korabeli masinák ismertetése, a hagyományőrzés és az értékmentés is célja is az intézménynek. A látogatók örömmel ismerkedtek a mezőgazdasági élettel.

A Majorbéli Géptalálkozón minden alkalommal bemutatkozik működés közben is a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Fowler gőzgépe. Nagy népszerűségnek örvend a hatalmas masina, melyet szívesen tekintenek és fényképeznek az érdeklődők.

Miniatűr, működőképes gőzgépeket is megtekinthettek a látogatók. Bagyó Árpád üzemmérnök elmondta, nagyon sajnálja, hogy a tankönyvekben másnak titulálják a gőzgép feltalálását. Így megragadja az összes alkalmat, hogy ezt korrigálja. Ezen a rendezvényen is többekkel is megosztotta az általa ismert történetet.

„1824, Stevenhson a gőzgép feltalálója. Ezt a gőzgépet megcsinálták, ami sínen működött, a világ első mozdonyát. Úgy hívták, a raketta. Ez Manchester és Glasgow között az 56 kilométeres távon működött.”

A traktorok is nagyon népszerűek voltak, főként a gyermekek körében. Mindegyikbe beleülhettek, kipróbálhatták azokat. A géptalálkozót 15. alkalommal szervezte meg a Majormúzeum. Az intézmény célja, hogy bemutassa ezeket a masinákat az érdeklődőknek, hogy megismerhessék a mezőgazdasági életet.

„Egy ilyen géptalálkozó az, amikor a gyűjtők, a veterángépesek, a gépészek találkozni tudnak, meg tudják mutatni a közönségnek és egymásnak is a saját gépeiket. És itt nem csak a gyűjteményről van szó, hanem ők maguk is készítenek egyedi gépeket és azt hiszem, hogy erre a legbüszkébbek. És ez az a szakmai fórum, ahol ezt meg tudják mutatni.” - ismertette Horváth Zoltán kiállítóhely-vezető.

Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan a Festetics Közösségi Térben is tartottak foglalkozást a családoknak. Itt a maguk által őrölt liszt felhasználásval készíthettek kiflit, brióst vagy kalácsot. A Tóth család Budapestről érkezett kifejezetten erre az eseményre. A közösségi tér megnyitóján a két kislánynak, Viktóriának és Gabriellának annyira tetszett a helyszín, hogy kérlelték édesanyjukat, térjenek vissza ide. Eddig csak egyszer próbáltak tésztát készíteni, de elmondásuk szerint nem okozott nekik nehézséget.

„Nem nehéz. Először meg kell csinálni a lisztet, aztán meg tésztává meg kell formázni.” - mondta el Tóth Viktória.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely szeptemberben többek között kisállat-bemutatóval is várja majd a látogatókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár