+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A klímavédelem fontosságára hívják fel a figyelmet képzőművészek
2021. augusztus 23. hétfő 10:54 - Keszthely
A klímavédelem fontosságára hívják fel a figyelmet képzőművészek
Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos installációk lepték el Keszthely Fő terét, illetve a Szigetfürdő melletti területet is. A Zöld-Élet, Lebegés című pályázatot a keszthelyi klímastratégiai projekt keretén belül hirdették meg képző- és iparművészek számára. A beérkezett 27 pályaműből a legjobb 15 alkotást tekintheti meg a közönség. A díjazottak pénteken vehették át okleveleiket és ajándékaikat.

Saját mintát készíthetnek a járókelők a Zöld-Élet, Lebegés installációinál. A kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt. Szívesen próbálta ki a közönség ezt is. Népszerű a hatalmas füves lábnyom is, ami a „Zöld lépések” címet viseli. Itt a növényt kell meglocsolni abban az esetben, ha úgy érezzük kiszáradt a földje.

„Az egésznek az alapkoncepciója az volt, hogy innen a Fő téren viszonylag kevésnek tűnő zöld részből elinduljanak lábnyomok kifelé. Mintegy szuggesztionálva azt az élményt adva, minthogyha a zöld kicsit ki akarna törni onnan, ahol van. Kicsit arra felhívni a figyelmet, hogy több zöld kéne talán ide. Meg nem csak ide, hanem máshova is. És hogy kicsit talán ilyen ökológiai szemlélettel kellene tekintettel az épített környezeteinkre.” - ismertette Burucs Szabolcs alkotó.

Az alkotások célja, hogy a lakosság és a turisták figyelmét is felhívják a környezet- és a klímavédelem fontosságára a képzőművészet segítségével. A pályaműveknél figyelmet kellett fordítani a víz, a flóra-fauna, valamint a természeti környezet megóvására. Kizárólag természetes anyagokat használhattak a művészek. Összesen 27 alkotás érkezett a pályázatra, melyekből a 15 legjobb látható Keszthelyen. A Zöld-Élet, Lebegés a keszthelyi klímastartégiai projekt keretén belül valósult meg.

„Ez a pályázat tökéletes lehetőséget biztosított arra, hogy a környezetünk védelme és a művészet, az összekapcsolódhasson. Én mindig úgy gondoltam, hogy a környezetvédelem témakörét minél több irányból el kell juttatnunk az emberekhez. Mind a problémákat, mind a megoldási lehetőségeket. És én úgy gondolom, hogy a művészet erre tökéletesen alkalmas.” - mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő, természetvédelmi mérnök.

Az alkotásokat pénteken dr. Kostyál László művészettörténész méltatta a Fő téren. Elmondta, ezek a pályaművek mintegy felkiáltójelként szerepelnek most Keszthelyen, melyek arra hivatottak, hogy felnyissák az emberek szemét a környezeti problémákra.

„A kortárs művészetnek fontos feladata, az, hogy erre valamilyen módon reflektáljon. A művészekre általában jobban odafigyelnek, mint az átlagemberre és ezért a művészeknek nagyobb a felelősségük is. Az itt kiállító művészek ezt átélik és fölemelik a szavukat a környezetrombolás ellen, illetve a fenntartható fejlődés megvalósításáért.”  

A pályaművek két helyszínen, a Fő téren, valamint a Szigetfürdő és a móló közötti területen, a Balaton vizén tekinthetőek meg szeptember elsejéig.

A riport a "Keszthelyi klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő, szemléletformáló programok megvalósítása" című KEHOP-1.2.1-18-2018-00206 azonosítószámú" projekt keretében valósult meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus