+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Médiatáborban tanulnak
2021. augusztus 18. szerda 19:07 - Keszthely
Médiatáborban tanulnak
A Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium a helyszíne ebben az évben is a Mária Rádió média táborának. Tizenöt fiatal, általános és középiskolás ismerkedik péntekig a médiával: a rádió és televízió világa, műsor készítések, interjúk, vágások. Minden, ami a közvetítéshez kell. A szabadidős programok mellett, délelőttönként tematikus foglalkozások segítik a táborlakók tudásának bővítését.

Reggeli programtájékoztatás. Így indul a harmadik médiatábor lakóinak napja. Augusztus 14-19. között 15 fiatal sajátítja el harmadik alkalommal, az idén már Új hullám néven szervezett táborban a kommunikáció minden részletét. Osvay Péter a Mária Rádió médiatáborának vezetője. A rádió műsorstruktúráját mondja el a táborlakóknak. Közösen terveznek meg napi műsorokat, választanak zeneanyagot egy-egy adáshoz és beszélik meg a riport készítéshez szükséges felkészülést is.

"Nagy öröm, hogy ilyen az érdeklődés. Az a célunk ezzel, a táborral, hogy a média világába betekintést nyújtsunk. Igyekeztünk egy széles palettát, kínálatot nyújtani a diákoknak. A kreatív írástól kezdve az interjúkészítésig rádiós műfajokon keresztül. Beszédképzésünk volt, retorika. Videós műhelyünk, külső helyszíni riportok."- mondta el a táborvezető.

Kis csoportokban zajlanak a foglalkozások, amik minden résztvevőnek az ezerarcú tudományág, a retorika alapjaival kezdődnek. Lehetőség van megismerkedni a retorikai érvelés adta gyakorlati és elméleti tudással, valamint a benne rejlő komplex folyamatokkal.

"Én azt gondolom, hogy ezt sokkal korábban kellene elkezdeni. Először is a minőségi megfogalmazásra kellene megtanítani a gyermekeket, s amikor ez megvan akkor utána már érveléstechnikát is lehetne tanítani. Több országban ezt már 10 éves korban- általános iskola 4. osztályban- kezdik el tanítani."- adott tájékoztatást Dömötör Ildikó egyetemi oktató.

A tábor résztvevői között olyan fiatalok is vannak, akiket már régebb óta érdekel a rádiózás. Visszatérő táborozók. Adorján 14 éves. Pátyról érkezett. "Gondoltam itt tudom majd fejleszteni azt, amit eddig tudok és eljöttem tavaly is és nagyon szép emlékek fűznek ide vissza. Azonkívül –ugye- a Mária Rádió ifjúsági csatornájában műsort vezetek. Úgyhogy azért is gondoltam ide visszajönni, hogy találkozhatok a társaimmal, akikkel együtt dolgozunk. "- mondta el Somogyi Adorján.

Szakmai vezető segítségével hangvágást tanulnak és gyakorolnak a diákok az iskola informatika termében. A veszprémi Bátai Zsolt nagy odafigyeléssel készíti el a feladatot. Örült a médiatábor lehetőségnek.

"Nyolc éve kezdtem el médiai tartalmakat hallgatni és nézni. Már akkor meg szerettem volna tanulni, hogy hogy készülnek. Mint pl. a filmek amiket néztem és a zenék. Főleg zenei pályán voltam nagyon kíváncsi."- mondta Bátai Zsolt.

Az ifjúsági médiatábor résztvevői a Keszthelyi Televízióban folyó munkával is ismerkedtek. Kipróbálták a technika nyújtotta lehetőségeket, a műsorvezetést. Bepillantást nyertek a vágási munkálatokba.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus