+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Médiatáborban tanulnak
2021. augusztus 18. szerda 19:07 - Keszthely
Médiatáborban tanulnak
A Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium a helyszíne ebben az évben is a Mária Rádió média táborának. Tizenöt fiatal, általános és középiskolás ismerkedik péntekig a médiával: a rádió és televízió világa, műsor készítések, interjúk, vágások. Minden, ami a közvetítéshez kell. A szabadidős programok mellett, délelőttönként tematikus foglalkozások segítik a táborlakók tudásának bővítését.

Reggeli programtájékoztatás. Így indul a harmadik médiatábor lakóinak napja. Augusztus 14-19. között 15 fiatal sajátítja el harmadik alkalommal, az idén már Új hullám néven szervezett táborban a kommunikáció minden részletét. Osvay Péter a Mária Rádió médiatáborának vezetője. A rádió műsorstruktúráját mondja el a táborlakóknak. Közösen terveznek meg napi műsorokat, választanak zeneanyagot egy-egy adáshoz és beszélik meg a riport készítéshez szükséges felkészülést is.

"Nagy öröm, hogy ilyen az érdeklődés. Az a célunk ezzel, a táborral, hogy a média világába betekintést nyújtsunk. Igyekeztünk egy széles palettát, kínálatot nyújtani a diákoknak. A kreatív írástól kezdve az interjúkészítésig rádiós műfajokon keresztül. Beszédképzésünk volt, retorika. Videós műhelyünk, külső helyszíni riportok."- mondta el a táborvezető.

Kis csoportokban zajlanak a foglalkozások, amik minden résztvevőnek az ezerarcú tudományág, a retorika alapjaival kezdődnek. Lehetőség van megismerkedni a retorikai érvelés adta gyakorlati és elméleti tudással, valamint a benne rejlő komplex folyamatokkal.

"Én azt gondolom, hogy ezt sokkal korábban kellene elkezdeni. Először is a minőségi megfogalmazásra kellene megtanítani a gyermekeket, s amikor ez megvan akkor utána már érveléstechnikát is lehetne tanítani. Több országban ezt már 10 éves korban- általános iskola 4. osztályban- kezdik el tanítani."- adott tájékoztatást Dömötör Ildikó egyetemi oktató.

A tábor résztvevői között olyan fiatalok is vannak, akiket már régebb óta érdekel a rádiózás. Visszatérő táborozók. Adorján 14 éves. Pátyról érkezett. "Gondoltam itt tudom majd fejleszteni azt, amit eddig tudok és eljöttem tavaly is és nagyon szép emlékek fűznek ide vissza. Azonkívül –ugye- a Mária Rádió ifjúsági csatornájában műsort vezetek. Úgyhogy azért is gondoltam ide visszajönni, hogy találkozhatok a társaimmal, akikkel együtt dolgozunk. "- mondta el Somogyi Adorján.

Szakmai vezető segítségével hangvágást tanulnak és gyakorolnak a diákok az iskola informatika termében. A veszprémi Bátai Zsolt nagy odafigyeléssel készíti el a feladatot. Örült a médiatábor lehetőségnek.

"Nyolc éve kezdtem el médiai tartalmakat hallgatni és nézni. Már akkor meg szerettem volna tanulni, hogy hogy készülnek. Mint pl. a filmek amiket néztem és a zenék. Főleg zenei pályán voltam nagyon kíváncsi."- mondta Bátai Zsolt.

Az ifjúsági médiatábor résztvevői a Keszthelyi Televízióban folyó munkával is ismerkedtek. Kipróbálták a technika nyújtotta lehetőségeket, a műsorvezetést. Bepillantást nyertek a vágási munkálatokba.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár