+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bemutatták a XI. MŰSZAK alkotásait
2021. július 27. kedd 17:49 - Cserszegtomaj
Bemutatták a XI. MŰSZAK alkotásait
Akciófestéssel és irodalmi délutánnal zárult ebben az évben is a MŰSZAK. A Művészek Szabad Alkotóközössége tagjai idén az elhunyt művésztársaikra emlékeztek, a zárókiállításon minden művészeti ágban az emlékezés témaköre jelent meg. A pandémia miatt ebben az évben rövidebb táborra magyar alkotók érkeztek, a külföldiek elküldték műveiket.

Idén sem maradhatott el az akciófestés a Művészek Szabad Alkotóközösségének rendezvényéről. Takács-Szencz Lívia, Illés Major Julianna és Tirnován Kata festőművészek kevesebb, mint félóra alatt valósították meg elképzelésüket. A XI. MŰSZAK témája az emlékezés volt, ezt szimbolizálja az akciófestés során vászonra került pillangó is.

„Hirtelen dolog volt, hogy úgy mondjam. A Livi is, a Juli is igazából meg volt az elképzelésünk, de nyilván mind a hármunknak vagy egy stílusvilága, van egy látásmódja, amit hát elég nehéz így három emberként megvalósítani egy képben. És nyilván amint látható is ez egy gesztusfestészet és egy ilyen improvizatív jellegű festés.”

A zárónapon tartották meg az irodalmi délutánt is, amelyen a MŰSZAK költőinek versei hangzottak el Horváth Péter előadásában, valamint maguk az alkotók is olvastak fel műveikből. A rendezvényen elhangzott, a testvérmúzsák találkozója csak néhány éve szerves része a MŰSZAK-nak, azonban ma már kihagyhatatlan a tábor életéből. 

Szombaton nyílt meg a MŰSZAK zárókiállítása is. Idén 30 művész csatlakozott a rendezvényhez. Festmények, szobrok és irodalmi művek láthatóak a tárlaton. A Művészek Szabad Alkotóközösségének alapítója, Takács Ferdinánd úgy fogalmazott, a tavalyi online rendezvény után idén is rendhagyó módon zajlott a rendezvény. Volt aki náluk alkotott, de a legtöbben elküldték műveiket. Ezek többségén érezhető a bezártság.

„Kétségek továbbra is fennmaradnak az alkotókban is. És ha valaki művészettel foglalkozik, akkor azt hiszem az a legérzékenyebb ember. Tehát őnála jön ki leginkább ez a bezártság meg az elhagyatottság. Ez a lényeges kérdés, mert hát ma a pandémia alatt a művészembernek sok lehetősége nincs, mint elmegy a műtermébe vagy ahol alkot és aztán ott a gondolatait próbálja összeszedve megalkotni amit kigondolt.”

A XI. MŰSZAK alkotásaiból hamarosan kiállítás nyílik Keszthelyen a Balatoni Múzeumban. Az előzetes tervek szerint jövőre is megrendezik a MŰSZAK-ot, melyen várhatóan egy zalai művészre fognak emlékezni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus