+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Művészekre emlékeznek az idei MŰSZAK résztvevői
2021. július 23. péntek 19:06 - Cserszegtomaj
Művészekre emlékeznek az idei MŰSZAK résztvevői
“20+10=30” címmel nyitotta meg kapuit az emlékezés jegyében tegnap este a XI. MŰSZAK. Ebben az évben az alkotás napjait a már az eltávozott művész barátok emléke, az emlékezés tölti meg. Tizenheten vannak. Az ő munkáikból nyílt kiállítás a Művészek Szabad Alkotóközössége alkotótáborának nyitó napján.

Kiállítás a cserszegtomaji Művészek Szabad Alkotóközösségének helyszínén. A múltat, a régi barátokat, az együtt töltött időt eleveníti fel szobrokkal és festményekkel. Azoknak a művészeknek a munkái, akik a MŰSZAK nemzetközi művésztelepéről hosszú évekig nem hiányoztak. Ma már nem lehetnek alkotótársaik között. Rájuk emlékeztek a XI. MŰSZAK nyitónapján. A jubileumi évben 2020-ban a pandémia miatt elmaradtak az ünnepi pillanatok és a közös alkotás.

"Már tavaly terveztük, azt, hogy 20 év  a Szabad Művészet Alkotótelep, tíz év a MŰSZAK, a Művészek Szabad Alkotóközössége. Ez egyenlő 30 év és ezalatt a 30 év alatt nagyon sok jó barátunk, alkotóművészek elhunytak – elmentek elnézést- és úgy gondoltuk, hogy ha más nem, nekünk kötelességünk arról megemlékezni, hogy kik azok az emberek, akik itt vannak velünk az alkotásaik során. Mert ők örökké fognak élni az alkotásaikban."- mondta el Takács Ferdinánd.

Az emlékkiállítás és az alkotótábor megnyitójának ünnepélyes pillanataiban Horváth Péter előadásában csendült fel Reményik Sándor :Mi marad meg? című verse. Dr. Cséby Géza irodalomtörténész, a kezdetektől aktív részese az alkotótábornak. A megnyitón beszélt a korábbi évek tábori életéről, a művészek alkotásairól, arról a hangulatról, ami jellemezte a nemzetközi művésztelep életét. Kiemelte, hogy a tábor ideje alatt a festészet, szobrászat és irodalom egyet jelentett és jelent ma is. Alkotni, közösséget teremteni, egymástól tanulni, egymást segíteni. Ebben az évben 36 meghívottat vártak Cserszegtomajra. A határainkon túlról nem tudtak eljönni a régi művészbarátok, de hazánk minden részéből érkeztek, hogy együtt töltsenek el tartalmas órákat és dolgozzanak négy napon át. Rizmajer Róbert kőszobrász, restaurátor évek óta szívesen tér vissza Cserszegtomajra.

"Mindig nagyon pozitív élmények és tapasztalatok voltak itt. Nagyon jó a Ferdiéknél itt a kert. Ennek a területnek a varázsa, ami mindig megfog és kicsit kiragad a hétköznapok szürkeségéből."- mondta Rizmajer Róbert kőszobrász,restaurátor.

A Művészek Szabad Alkotóközösségének „20+10=30” című jubileumi alkotó tábora szombaton akciófestéssel, irodalmi délutánnal és kiállítással zárul.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus