+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem szól a harang hajnalban
2021. július 21. szerda 18:16 - Balatonberény
Nem szól a harang hajnalban
Balatonberény a napokban a harangszó hajnali elnémításának ügyével került a média látókörébe. Az Árpád-kor óta templommal rendelkező településen lakossági aláírásgyűjtés zajlott, miszerint tiltsák be a hajnali harangozást. A polgármester az eljárásrend szerint továbbította a kérést az egyház felé.

Hajnalban is csendes a templomi harang Balatonberényben. Az egyház - lakossági kérésre - megszüntette a hajnali harangozást. Nem mindenki örül ennek. Nyers Tiborné a templommal szemben lakik már évtizedek óta, ennek ellenére nem zavarta a reggeli ébresztő: "Én 43 éve itt lakom és mindig harangoztak. Úgyhogy… már azóta, három éve nem harangoznak 5 óránként, hanem 6 óránként. Nekem teljesen mindegy, én örülök, ha harangoznak."

A sajtóban az jelent meg, hogy a nyaralótulajdonosok voltak a kezdeményezők. Az önkormányzati képviselők azonban azt mondják, a harangozás betiltását leginkább a helyi lakosság egy része kezdeményezte. Ezen az egyik lakó, Bacsa Miklós is meglepődött: "Le vagyok döbbenve, megmondom őszintén. De nyilván még azt is el tudom képzelni, hogy azok olyan itt lakók, mint én, akik pár éve költöztünk ide esetleg. Mert ez a harangszó ez öt évvel ezelőtt került már először szóba igazából."

A harangozás ügye valójában négy évre tekint vissza. 2017. januárjában érkezett az első lakossági megkeresés a polgármesteri hivatalba. Mindez július huszadikán, a témában tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen hangzott el. A polgármester leszögezte: a harangozás az egyház ügye. "Ismételten hangsúlyozom: Balatonberény Község Önkormányzata és polgármestere ahogy a múltban, úgy a jövőben sem kíván az egyházközség döntéseire hatást gyakorolni" - mondta Horváth László polgármester.

A testület egyhangúlag egy olyan határozatot fogadott el, amiben - többek között - kifejezi elkötelezettségét a község kulturális, történeti, vallási hagyományai megőrzésében. Ennek érdekében felhatalmazza a polgármestert arra, hogy tegyen meg mindent a község jó hírének helyreállításáért és a médiától hivatalos úton kérjen helyreigazítást. A testületi ülést kezdeményező alpolgármester szerint a helyiek kétféleképpen értelmezik a harangszó ügyét. Horváth Péter így véli: "Az emberek egy része ezt a kereszténység elleni támadásként értelmezi, mások pedig egyszerűen csak egy zajforrásként gondolnak a harangszóra. Nyilván ez megközelítés, életszemlélet kérdése, meg vallási meggyőződés kérdése, hogy ki, hogy gondol rá."

A kora reggeli harangozás tiltása csak a nyári időszakra vonatkozik. Ha nem változik meg az ügyben az egyház álláspontja, legközelebb csak szeptembertől lehet hallani a hajnali harangszót Balatonberényben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Kiállítással kezdődött az őszi program Gyenesdiáson.
 
Fonalba és tollba álmodott világ címmel nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
 
Rendhagyó véradás lesz pénteken Keszthelyen. A Helikon Kastélymúzeum ad helyet majd a rendezvénynek.
 
A hétvégén, szeptember 19-én idén utolsó alkalommal nyitott ki a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert.
 
Családi napot szerveztek Gyenesdiáson a megújult Festetics Imre Élményközpontban.
 
Vasárnap rajtolt el a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek. Több, mint ezer futó vett részt a programon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár