+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem szól a harang hajnalban
2021. július 21. szerda 18:16 - Balatonberény
Nem szól a harang hajnalban
Balatonberény a napokban a harangszó hajnali elnémításának ügyével került a média látókörébe. Az Árpád-kor óta templommal rendelkező településen lakossági aláírásgyűjtés zajlott, miszerint tiltsák be a hajnali harangozást. A polgármester az eljárásrend szerint továbbította a kérést az egyház felé.

Hajnalban is csendes a templomi harang Balatonberényben. Az egyház - lakossági kérésre - megszüntette a hajnali harangozást. Nem mindenki örül ennek. Nyers Tiborné a templommal szemben lakik már évtizedek óta, ennek ellenére nem zavarta a reggeli ébresztő: "Én 43 éve itt lakom és mindig harangoztak. Úgyhogy… már azóta, három éve nem harangoznak 5 óránként, hanem 6 óránként. Nekem teljesen mindegy, én örülök, ha harangoznak."

A sajtóban az jelent meg, hogy a nyaralótulajdonosok voltak a kezdeményezők. Az önkormányzati képviselők azonban azt mondják, a harangozás betiltását leginkább a helyi lakosság egy része kezdeményezte. Ezen az egyik lakó, Bacsa Miklós is meglepődött: "Le vagyok döbbenve, megmondom őszintén. De nyilván még azt is el tudom képzelni, hogy azok olyan itt lakók, mint én, akik pár éve költöztünk ide esetleg. Mert ez a harangszó ez öt évvel ezelőtt került már először szóba igazából."

A harangozás ügye valójában négy évre tekint vissza. 2017. januárjában érkezett az első lakossági megkeresés a polgármesteri hivatalba. Mindez július huszadikán, a témában tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen hangzott el. A polgármester leszögezte: a harangozás az egyház ügye. "Ismételten hangsúlyozom: Balatonberény Község Önkormányzata és polgármestere ahogy a múltban, úgy a jövőben sem kíván az egyházközség döntéseire hatást gyakorolni" - mondta Horváth László polgármester.

A testület egyhangúlag egy olyan határozatot fogadott el, amiben - többek között - kifejezi elkötelezettségét a község kulturális, történeti, vallási hagyományai megőrzésében. Ennek érdekében felhatalmazza a polgármestert arra, hogy tegyen meg mindent a község jó hírének helyreállításáért és a médiától hivatalos úton kérjen helyreigazítást. A testületi ülést kezdeményező alpolgármester szerint a helyiek kétféleképpen értelmezik a harangszó ügyét. Horváth Péter így véli: "Az emberek egy része ezt a kereszténység elleni támadásként értelmezi, mások pedig egyszerűen csak egy zajforrásként gondolnak a harangszóra. Nyilván ez megközelítés, életszemlélet kérdése, meg vallási meggyőződés kérdése, hogy ki, hogy gondol rá."

A kora reggeli harangozás tiltása csak a nyári időszakra vonatkozik. Ha nem változik meg az ügyben az egyház álláspontja, legközelebb csak szeptembertől lehet hallani a hajnali harangszót Balatonberényben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus